Soud: Prodej auta s přetočeným tachometrem je trestný čin

Petr Kučera Petr Kučera
3. 7. 2014 10:10
Nejvyšší soud ve sjednocujícím stanovisku potvrdil, že úprava tachometru je podvodem podle trestního zákoníku.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Radek Pecák

Brno – Prodej auta s takzvaným přetočeným tachometrem splňuje znaky trestného činu podvodu podle trestního zákoníku. Potvrdil to Nejvyšší soud ve svém sjednocujícím právním názoru.

Podmínkou pro trestnost je, že pachatel takovou úpravou tachometru navýšil kupní cenu vozidla nejméně o pět tisíc korun, kterou kupující, aniž by o změně věděl, zaplatí.

Takové jednání podle Nejvyššího soudu splňuje definici podvodu, kdy „pachatel tím uvedl kupujícího v omyl, způsobil mu škodu nikoliv nepatrnou a sebe nebo jiného obohatil“.

Za rok ubyla polovina kilometrů

V konkrétním případě rozhodoval soud o čtyřicetiletém muži ze Zlína, který v lednu roku 2010 prodal vůz VW Caravelle 2,5 Tdi za částku 379 000 korun s deklarovaným počtem 171 tisíc ujetých kilometrů. Přitom věděl, že údaj na tachometru neodpovídá skutečnosti, protože sám koupil vozidlo v březnu roku 2009 se zhruba 340 tisíci ujetými kilometry za cenu kolem 200 tisíc korun.

Okresní soud ve Zlíně odsoudil muže za přečin podvodu k trestu odnětí svobody v trvání jednoho roku, jehož výkon mu byl podmíněně odložen na osmnáctiměsíční zkušební dobu. Mužovo odvolání pak zamítla jak zlínská pobočka Krajského soudu v Brně, tak nyní i Nejvyšší soud.

Trestné má být i samotné stáčení

Samotné stáčení tachometrů nebo nabízení takové služby zatím trestné není, rozhodující je až případná vzniklá škoda při prodeji vozu. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD však chystá novelu, která by měla výslovně označit za přečin nebo trestný čin i samotnou úpravu tachometru.

Přetáčení tachometrů nyní v Česku nabízí na internetu několik desítek firem za zhruba 500 korun. Do loňské novely zákona se postih nakonec nedostal, i když jej návrh původně obsahoval. Trestné je pozměňování stavu ujetých kilometrů například v Německu, v Belgii nebo USA.

 

Právě se děje

Další zprávy