Zelení vyrazili na Brusel s Havlem a Schwarzenbergem

Domácí Domácí
18. 5. 2009 12:49
Výrazné osobnosti české politiky mají pomoci SZ, která balancuje na hranici volitelnosti
Václav Havel na tk Strany zelených
Václav Havel na tk Strany zelených | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Strana zelených odstartovala kampaň před volbami do Evropského parlamentu.

Nejmenší parlamentní straně má pomoci jedna z nejvýraznějších postav polistopadového Česka - exprezident Václav Havel.

"Žádné stranické tričko si na stará kolena oblékat nebudu, a pokud, tak bude nazelenalé," řekl už dříve. Zároveň ale dodal, že rád podpoří "vše, co považuje za rozumné".

Není ovšem jediným trumfem zelených. Sympatie zeleným vyjádřil i Karel Schwarzenberg, který za ně donedávna ve vládě zastával post ministra zahraničních věcí.

"Kdyby zelení vypadli z politiky, nastane tu s odpuštěním nejenom veliká nuda, ale bude to politika velkých lobbistických skupin," řekl novinářům. Narážel tak na skutečnost, že se SZ podle předvolebních průzkumů potácí na hranici zvolení do sněmovny.

Další výraznou osobností veřejného života, která má ke Straně zelených blízko a vyjádří jí podporu, je ekonom a prezidentský kandidát Jan Švejnar.

Tahanice o exprezidenta

Jméno Václava Havla se v souvislosti s evropskými volbami skloňovalo v médiích už několikrát.

Byl jablkem sváru mezi parlamentními zelenými a odpadlíky, kteří si založili Demokratickou stranu zelených. Ti na svém webu psali, že Havlova podpora patří jim. "Jediná autentická zelená je strana Martina Bursíka," vzkázal Havel Olze Zubové a dalším.

Jako o spojenci mluvil o exprezidentovi i bývalý premiér a šéf ODS Mirek Topolánek. Stalo se tak krátce po svržení jeho vlády, které Havel označil za "pitomost".

Topolánek posléze vystoupil s prohlášením, že by ODS "velmi prospělo otevření se vůči pravicově smýšlejícím lidem, kteří jako by patřili pouze do jiné skupiny, když se ta společnost na bázi Havel - Klaus zbytečně rozdělila. Havel měl kolem sebe lidi, kteří patří k pravici". Tato slova vzbudila rozruch především mezi těmi občanskými demokraty, kteří mají blízko právě ke Klausovi.

 

Právě se děje

Další zprávy