Havel volebním trumfem zelených. Hlásí se k němu i ODS

Kateřina Eliášová
15. 5. 2009 13:15
Zelené Havel podpoří v kampani do evropských voleb
Václav Havel, aktér historicky prvního vítězného dokumentu
Václav Havel, aktér historicky prvního vítězného dokumentu | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dvacet let po pádu komunismu se stává hlavní tvář "sametové revoluce" prezident Václav Havel volebním trumfem nejmenší parlamentní strany.

Polistopadový prezident se rozhodl podpořit zelené v eurokampani a definitivně tak rozseknout hádky o to, které ze dvou zelených stran vyjadřuje podporu.

O Havla se v minulých dnech přeli odpadlíci ze Strany zelených, Demokratická strana zelených (DSZ) s Bursíkovými zelenými.

DSZ v čele s poslankyní Olgou Zubovou, která pomohla položit vládu, na webu uvádí, že Havlova podpora patřila jim.

Havel bude hostem pondělní tiskové konference zelených, stejně jako Karel Schwarzenberg, který jim rovněž vyjádřil své sympatie. Dalším z řady osobností, která může být lákadlem pro voliče, je kandidát na prezidenta a vyzyvatel Václava Klause, ekonom Jan Švejnar.

Havel nazelenalý, ale i pro ODS

Za spojence označil Václava Havla také bývalý premiér a šéf ODS Mirek Topolánek. Stalo se tak krátce po pádu jeho vlády, který Havel označil za "pitomost".

Topolánkovi jeho přízeň konvenovala a ihned nato v tisku vydal prohlášení, že "ODS velmi prospělo otevření se vůči pravicově smýšlejícím lidem, kteří jakoby patřili pouze do jiné skupiny, když se ta společnost na bázi Havel - Klaus zbytečně rozdělila. Havel měl kolem sebe lidi, kteří patří k pravici."

Foto: Vláda ČR

V ODS to vzbudilo menší rozruch. Příklon k "pravdoláskařům", jak lidi kolem Václava Havla nazývá například prezident Václav Klaus, se příliš nezamlouval právě příznivcům současné hlavy státu.

"Žádné stranické tričko si na stará kolena oblékat nebudu, a pokud, tak bude nazelenalé. To ovšem neznamená, opakuji, že veřejným vyjádřením nepodpořím vše, co považuji za rozumné," uvedl pak Havel.

Bez nás by nebyl ani Schwarzenberg, ani Švejnar

Zelení nesázejí pouze na osobnost Václava Havla. Podpoří ji zcela jistě dnes už bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, ale i další osobnosti, jejichž jména zatím zelení tají.

"Kdyby nebylo zelených, tak by v politice nebyl Karel Schwarzenberg. A nebyl by ani Jan Švejnar, který vzbudil ve společnosti velké naděje," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Bursík.

Karel Schwarzenberg, ministr zahraničí. Snímek z oslav deseti let v NATO, březen 2009.
Karel Schwarzenberg, ministr zahraničí. Snímek z oslav deseti let v NATO, březen 2009. | Foto: Reuters

Bývalý šéf diplomacie rovněž v rozsáhlejším rozhovoru pro Aktuálně.cz, který přineseme v dalších dnech, jednoznačně oznámil podporu pro Bursíkovy zelené.

"Já sdílím zásadní myšlenky zelených. V životě jsem sice nenašel stranu, která by plně odpovídala mému očekávání. Nicméně už z mého povolání lesníka a tedy faktu, že mám blízko k přírodě, vyplývá, že zelené myšlenky považuji za nanejvýš nutné podpořit," řekl Schwarzenberg.

 

Právě se děje

Další zprávy