Odpůrci Havla v ODS skřípou zuby, konflikt ale nechtějí

Kateřina Eliášová
22. 4. 2009 10:00
Havel pochválil ODS pod vedením Mirka Topolánka
Foto: Vláda ČR

Praha - Klausovi lidé uvnitř největší vládní ODS kritizují svého předsedu Mirka Topolánka, že se straníky nekonzultoval předvolební "námluvy" s prezidentem Václavem Havlem.

Odstupující premiér uvedl, že Havla považuje za svého spojence a že by partaji prospělo otevření se pravicově smýšlejícím voličům-příznivcům myšlenek exprezidenta. Havel poté mnohé překvapil prohlášením, že nová ODS je mu sympatičtější.

Souznění Havla s ODS se ale příliš nelíbí těm občanským demokratům, kteří ještě pořád stojí spíše na straně Václava Klause.

"Je to na vedení strany, jakou taktiku zvolí. Jestli požádá Václava Havla o podporu, je na volebním týmu. Zespodu, z členské základny, ta věc ovšem nevzešla, žádná debata nebyla. Je to zcela na odpovědnosti vedení strany," řekl Aktuálně.cz například pražský poslanec Boris Šťastný.

O nás bez nás

Pražským politikům, z nichž velká část patří do tábora současné hlavy státu a kteří v boji o křeslo předsedy podpořili loni na podzim proti Topolánkovi pražského primátora Pavla Béma, se Topolánkovy úkroky směrem do středu příliš nezamlouvají.

"Trocha vnitřní diskuze na toto téma by tedy rozhodně neuškodila," prohlásil další z pražských poslanců Jan Bürgermeister.

Foto: Ludvík Hradilek

Sám Klaus vzájemné sympatie svého prezidentského předchůdce Havla se svým nástupcem v čele strany Topolánka glosoval v Lidových novinách takto: „Vzniká Občanské hnutí číslo dvě, ale to s pravicí nikdy nemělo a ani teď nemá nic společného."

Připomeňme, že ODS vznikla přesně před osmnácti lety po rozpadu Občanského fóra na středově až levostředově orientované Občanské hnutí a právě pravicovou ODS.

Hlavně se nehádat

Nejen k diskuzi, ale k mimořádnému kongresu strany, kde by se směřování strany vyřešilo, nabádal ještě včera europoslanec Ivo Střejček. Nakonec od svého nápadu upustil, strana by jej stejně nepodpořila, řekly včera špičky ODS.

"Nemyslím si, že několik měsíců před předčasnými volbami bychom měli vést diskuzi o směřování strany typu ideových konferencí. Ty by neměly být v době předvolební kampaně, mělo by se to vysvětlit jindy. Jakékoliv podňecování rozsáhlých střetů ohledně směřování ODS by v tuto dobu bylo velkou chybou a já předtím velmi varuji," uvedl Šťastný.

"Nevyužili jsme té příležitosti na kongresu, tam se to se mělo definovat. Teď se nesmíme rozhádat a být jednotní Volby jsou za dvěřmi, tak co teď s tím," myslí si Bürgermeister.

"Topolánkovy námluvy s Havlem mohou být součástí předvolební taktiky, ale také může jít o strategii hlubšího směřování strany. To se ukáže až po volbách," dodal.

Topolánek tlumí vášně

Že může být spojení se "Stoupenci pravdy a lásky" výbušné téma, si dobře uvědomuje i sám Topolánek.

Po včerejším zasedání výkonné rady, kde se o tomto tématu více než dvě hodiny mluvilo, vyvracel, že by ODS stáčela kormidlo příliš do středu.

Foto: Ludvík Hradilek

"Nekončí žádné myšlenkové schéma ODS, nekončí naše základní ideje. Volební kampaň má jiné zákonitosti a my se budeme snažit oslovit co největší procento české populace. A to není s touto věcí v rozporu," uvedl Topolánek.

Premiér také uváděl na pravou míru spekulace, že podpora Havla byla dopředu předjednaná.

"Vysvětlovali jsme si, že nejde o iniciativu vedení ODS, ale opravdu o zcela nezávislé vyjádření exprezidenta. Myslím, že dnes většina lidí ve výkonné radě ODS chápe, že chce-li ODS oslovit větší část obyvatel, každou vyjádřenou podporu od nekomunisticky smýšlejících lidí by měla s pokorou přijmout a poděkovat za ni," řekl Aktuálně.cz místopředseda strany Petr Bendl.

Havel: Podpořím, co je rozumné

Do vysvětlování, jak je to s jeho podporou pro ODS, se pustil i Havel.

"Žádné stranické tričko si na stará kolena oblékat nebudu, a pokud, tak bude nazelenalé. To ovšem neznamená, opakuji, že veřejným vyjádřením nepodpořím vše, co považuji za rozumné," uvedl v prohlášení, které ČTK zaslala jeho tajemnice Sabina Tančevová.

Havlovu podporu například považuje za užitečnou předseda Senátu Přemysl Sobotka. "Signál od Václava Havla, že nás podporuje, je dobrý signál," uvedl Sobotka. Na otázku, jak  by případná další spolupráce s Havlem mohla vypadat, ale neodpověděl.

 

Právě se děje

Další zprávy