Koaliční stojednička padla, plánují se předčasné volby

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
7. 8. 2013 22:20
TOP 09 po hlasování oznámila, že je ochotná hlasovat o rozpuštění sněmovny.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ještě ve středu ráno se zdálo, že kruciální otázkou dne je, zda Rusnokova úřednická vláda dostane důvěru Poslanecké sněmovny, či ne. Odpoledne už bylo jasné, že tím hlavním problémem bude, zda proklamovaná koalice 101 hlasů existuje.

Vládě Jiřího Rusnoka nakonec sněmovna důvěru odepřela - proti hlasovalo 100 poslanců, 5 ale opustilo sál, čímž fakticky pomáhali vládě.

Pro další vývoj to už ale není podstatné, protože země směřuje tak jako tak k předčasným volbám. TOP 09 už žádá o mimořádnou schůzi sněmovny s jediným účelem - kvůli jejímu seberozpuštění.

"Mělo smysl se pokoušet o sestavení vlády v situaci, kdy to vypadalo, že bývalá koalice má sto jedna poslanců. Ve chvíli, kdy je nemá, je zbytečné protahovat agónii," prohlásil předseda poslanců za TOP 09 Petr Gazdík.

Pokud se bude ČSSD a KSČM držet svých proklamací, je dost hlasů zajištěno - dohromady mají kluby TOP 09, ČSSD a KSČM 122 poslanců, tedy jen těsně nad nutnou hranicí většiny nutné pro ústavní seberozpuštění sněmovny, což je 120 hlasů.

Sebevražda ODS v přímém přenosu

Absence Tomáše Úlehly z ODS po desáté hodině dopoledne vypadala ještě jako špatný vtip. ODS vzápětí ubezpečovala, že "je na cestě" a že "sto jednička" je zajištěna. Bývalá koalice ji chtěla proklamovat i tím, že prosadila na schůzi sněmovny jako hned druhý bod představení své "většinové stínové vlády".

Zdálo se, že toto koaliční odhodlání nezviklal ani projev prezidenta Miloše Zemana, který poslance upozornil, že s druhým pokusem hodlá otálet několik neděl, dokud policie a státní zástupci nepokročí v případu Nagyová. Už tehdy ale pro Aktuálně.cz pronesl jeden z poslanců ODS: "To je konec stojedničky."

Jeho slova se začala naplňovat jen několik hodin poté. Po ranním jednání klubu ODS se poslanci této strany sešli ještě jednou o polední přestávce.

"Tam vystoupili Úlehla a Florián, ale i někteří další jako Bém nebo Šťastný, a začali mluvit o předčasných volbách," líčil polední schůzku klubu další z poslanců ODS. O pár hodin později bylo jasno: poslanci Tomáš Úlehla a Jan Florián oznámili, že oni proti Rusnokově vládě hlasovat nebudou a odjdou ze sálu.

Pak už bývalá koalice erodovala velmi rychle: během následující hodiny a půl bylo jasné, že v sále nebude ani Karolína Peake a TOP 09 konstatovala, že "stojedničková koalice" neexistuje. Klub Topky se sešel, aby vyvolal schůzi k rozpuštění sněmovny.

V předsálí Sněmovny se houfovali poslanci za ODS, část TOP 09 je pozorovala s pobavením, nechyběl ani překvapený hysterický smích z tak překotného vývoje. V tu chvíli přestalo být úplně podstatné, zda vláda důvěru získá, a otázkou je spíš to, kdy budou předčasné volby.

Fenomén Peake

"To je konec ODS," poopravil svůj výrok už jednou citovaný poslanec za občanské demokraty. "Vzpomínáte si, jak jsem vám říkal, že ODS je dospělá strana?" přidal se další a s vrtěním hlavy odcházel.

Teprve později se poslanci zaměřují i na další aktérku rozpadu koalice, předsedkyni LIDEM Karolínu Peake. Na Twitteru už se jako důvod jejího postoje objevil slíbený velvyslanecký post v Austrálii (to už ale kuloáry Sněmovny koluje delší dobu).

Jeden z vlivných členů TOP 09 nabízí další historku, naznačující snahu zabezpečit si budoucnost: "Přišla za námi, že by ráda kandidovala na volitelném místě za naši stranu. Vysvětlili jsme jí, že jsme demokratická strana. Takže byla oslyšena."

Sama Peake tvrdí, že svůj hlas "vztahovala ke stojedničce", ale poté, co "ODS podtrhla svého vůdce - Miroslavu Němcovou", rozhodla se jinak.

Podle prvních reakcí by sněmovna mohla navrhnout své rozpuštění ještě v srpnu, následně by ji prezident měl rozpustit. Volby by tak mohly být ještě v říjnu. TOP 09 se po straně netají tím, že tento vývoj jí nahrává ve snaze získat pozici lídra na pravici. Předčasné volby jsou rozhodně výhodnější pro ni než ODS, vyvolat je ale dřív nechtěla s tím, že "rozvraceči to voliči ve volbách vždy sečtou".

Naopak velmi nevýhodné jsou předčasné volby pro ODS, ale také pro menší uskupení jako je SPOZ, Babišovo ANO či Okamurův Úsvit.

 

Právě se děje

Další zprávy