Sněmovna živě: 100 proti 93, Rusnok důvěru nezískal

Domácí Jakub Novák, Domácí
7. 8. 2013 22:22
Dění z Poslanecké sněmovny jsme sledovali v online zpravodajství.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha- Rusnokův kabinet ve středu nakonec důvěru Poslanecké sněmovny nezískal, přesto slaví vítězství. Trojkoalice totiž během hlasování nedokázala stvrdit dlouho avizovaných 101 hlasů a otevírá se tak cesta pro předčasné volby.

Pro vyslovení důvěry hlasovalo pouze 93 poslanců, proti bylo 100, sedm poslanců nebylo v sále přítomno.

A právě kvůli chybějícím poslancům koaliční ODS Tomáši Úlehlovi, Janu Floriánovi a šéfce strany LIDEM Karolíně Peake se definitivně rozpadla stará vládní koalice.

Zprávy o jejich neúčasti, které se jako blesk rozšířily sněmovnou, vedly ještě před samotným hlasováním k vydláždění cesty k předčasným volbám - krátce po hlasování tak byla předložena žádost poslanců TOP 09 o svolání mimořádné schůze, na které bude o rozpuštění sněmovny jednáno, žádost ČSSD bude následovat ve čtvrtek.

Kabinet premiéra Jiřího Rusnoka jmenovaný Milošem Zemanem tak nakonec před závěrečným hlasováním předstoupil před poslance rozbité koalice a s poměrně dobrými šancemi nakonec uspět a důvěru získat; což se sice nakonec nepodařilo, nicméně částečné vítězství si Rusnokův kabinet zapsat může - došlo totiž k definitivnímu rozbití spolupráce stran někdejší trojkoalice a ke spuštění příprav na předčasné volby.

"Výsledek považuji za velice čestnou porážku. Navíc je to dobrý výsledek, protože se podařilo spustit jednání k rozpuštění sněmovny," konstatoval po hlasování Rusnok.

Průběh středečního jednání v Poslanecké sněmovně jsme pro vás sledovali živě.

21:24 - "Výsledek považuji za velice čestnou porážku. Navíc je to dobrý výsledek, protože se podařilo spustit jednání k rozpuštění sněmovny," konstatoval po hlasování Rusnok. Demisi podá podle svých slov neprodleně.

21:19 - Podle Bohuslava Sobotky by se ve čtvrtek měli sejít předsedové všech klubů.

"V devět hodin by se mělo vejít vedení sněmovny, následně grémium sněmovny a v jedenáct by mělo pokračovat jednání sněmovny," potvrdila zítřejší program Němcová.

21:17 - "Je to jejich osobní rozhodnutí a teprve budoucnost ukáže, jaké benefity z toho oba poslanci budou mít. Jsou to lidé, kteří využívají každou příležitost k prosazení svých zájmů. Takoví lidé nemohou být součástí klubu," okomentoval jednání poslanců Úlehly a Floriána první místopředseda ODS Martin Kuba.

Do konce týdne by se potom mělo, podle jeho slov, sejít grémium strany.

21:08 - Pro hlasovalo 93 poslanců, proti 100, nepřítomno bylo sedm poslanců.

20:51  - Začne hlasování o důvěře vládě. Hlasovat se bude po jednotlivých poslancích podle abecedy. Začne poslankyně Jana Suchá.

20:44 - Podle Miroslava Kalouska bylo pochopitelné, že se tu dnes jednalo také o další spolupráci mezi ODS, TOP 09 a LIDEM.

"Protože se zdá, že není úplně jisté, že budou dané závazky naplněny, považuje za nutné své usnesení doplnit. Naše konání bylo po celou odbu konzistentní. Budeme konzistentní až do konce - a pokud stojendnička nebude, potom někdo nedodrží závazky a potom není možné uvažovat o tom, že bychom mohli udržovat vládu. Jestliže nebude ze strany koalice aktivních 101 hlasů, bude do deseti minut na stole ležet podpisový arch s podpisy všech 42 poslanců žádajících svolání mimořádné schůze kvůli rozpuštění Poslanecké sněmovny," nechal se slyšet Kalousek.

"V zápase proti nesmyslným návrhům této vlády jsme zůstali sami, to ale neznamená, že v tomto zápase povolíme," dodal.

20:40 - TOP 09 podle informací Aktuálně.cz již sepisuje žádost o svolání mimořádné schůze, jejímž bodem bude rozpuštění sněmovny.

20:35 - "Svůj hlas proti Rusnokově vládě jsem vztahovala ke stojedničce - ODS zase podtrhla svého vůdce, kterým je Miroslava Němcová, takže 101 hlasů zřejmě nebude," potvrdila před novináři Karolína Peake, že v případě, že by koalice ODS, TOP 09 a LIDEM neměla ve sněmovně 101 hlasů, odejde ze sálu. Zbytek "klubu" zůstává koalici věrný.

20:01 - Pokud nebude proti Rusnokově vládě hlasovat všech 101 koaličních poslanců, znamená to pro poslance TOP 09 a STAN definitivně předčasné volby.

"V případě, že ve sněmovně neexistuje jasná většina nebo se nemůžeme spolehnout na naše partnery z ODS, začneme vyjednávat o možnosti předčasných voleb," potvrdil to pro Aktuálně.cz šéf poslaneckého klubu Petr Gazdík.

20:00 - Sociální demokraté a TOP09 obnovili jednání o rozpuštění sněmovny a předčasných volbách. Deníku Aktuálně.cz to řekl zdroj z vedení ČSSD. "Proběhly první neformální schůzky," popsal, v jaké rovině se jednání vedou. Obě podle něj uvažují o tom, že by k hlasování o rozpuštění sněmovny mělo proběhnout v následujících týdnech, dokonce příští týden.

19:56 - Byla vyhlášena pauza na jednání poslaneckých klubů. Délka přestávky byla později prodloužena a poslanci se tak znovu sejdou až ve 20:35.

19:54 - Předsedkyně Karolína Peake přišla s nečekaným krokem - ohlásila, že při hlasování o důvěře vládě odejde ze sálu, čímž fakticky pomůže kabinetu důvěru získat. Jde ale o sólovou akci, nikoliv akt celé strany LIDEM. Jak následně potvrdila první místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilová, zbylých sedm poslanců strany bude sedět v sále a aktivně hlasovat proti Rusnokově kabinetu.

19:15 - Nezařazená poslankyně Kristýna Kočí bude hlasovat pro vyslovení důvěry Rusnokově kabinetu. "Jelikož nechci prodlužovat tuto politickou agónii, rozhodla jsem se dnes aktivně hlasovat pro vyslovení důvěry vládě Jiřího Rusnoka. Jsem přesvědčena, že je potřeba přijmout osobní odpovědnost a toto období politické nejistoty ukončit," napsala na svých webových stránkách Kočí.

Pro vyslovení důvěry vládě bude hlasovat také Jaroslav Škárka, který to potvrdil deníku Aktuálně.cz.

18:48 - Krátce před sedmou hodinou večerní došlo k pádu avizované "koaliční stojedničky" - poslanci ODS Tomáš Úlehla a Jan Florián odmítli hlasovat proti Rusnokově kabinetu.

"Dnes jsem se rozhodle nehlasovat proti vládě Jiřího Rusnoka. Současně ji ani nepodpořím...Jde o dobré řešení pro Českou republiku i ODS...Nemá smysl strávit další rok v neustávajících politických půtkách a nejistotě. Zájmy občana a značka České republiky jsou pro mě prioritou," napsal ve svém prohlášení Úlehla.

"Měl jsem dnes těžké rozhodování - na jedné misce vah pokračující politické tahanice a rozpočtové provizorium a na druhé straně vládu jmenovanou prezidentem...Hlasovat proti vládě Jiřího Rusnoka znamená další rok neřešení palčivých problémů, které naši zemi trápí...Na dnešním jednání Poslanecké sněmovny jsem se rozhodl nehlasovat proti překlenovací vládě," stojí v prohlášení Jana Floriána.

18:43 - "Vím, že jste netrpěliví, protože nevíte, o co se tady hraje. Pro mnohé bude mé vystoupení bude jen házením hrachu," uvedl svůj projev František Laudát.

18:40 - "Máme politickou krizi a odpovědnost za to, že s tím něco uděláme. Budeme-li se takto řezat deset měsíců, jsem zvědavý, co to s lidmi udělá," konstatoval Lubomír Zaorálek. Reagoval tak na předchozí roztržku mezi poslanci, kterou zahájil svým vystoupením Miroslav Kalousek.

17:58 - "Přichází vláda, která tvrdí, že zná definici veřejného zájmu a veřejných tužeb. Tvrdí to mnohé vlády, ale Jiří Rusnok postoupil ještě mnohem dál...Mluví se tu o vládě nikoliv udržovací, ale ofenzivní. Na mnohé z členů kabinetů pohlížím s respektem jako na kvalitní rutinéry - ženisty pokládající základy prezidentově desetiletému. O důvěru nás žádají lidé bez odpovědnosti a bez nutnosti skládat účty," uvedl ve svém projevu Michal Doktor.

17:07 - V poslaneckém klubu ODS začaly během poledního jednání získávat na intenzitě hlasy preferující možnost rozpuštění sněmovny a předčasných voleb, jak Aktuálně.cz potvrdil jeden z poslanců. Mezi třemi nebo čtyřmi poslanci, kteří s touto myšlenkou na klub přišli, byl také dřívější rebel Jan Florián.

Otázkou tak nyní také bude, zda se spolu s s dalším z dřívějších rebelů - Tomášem Úlehlou - nakonec nepřidají k těm, kteří Rusnokovu vládu podpoří.

16:10 - "Česká společnost není v dobré kondici, v mnohém připomíná stav před rokem 1989 - mnozí si připadají zbyteční, ubití. Přitom část si za to může - svým rozhodnutím u voleb - částečně sama," konstatuje Jiří Paroubek.

"V sousedním Slovensku nebo Rakousku má tamější prezident víceméně reprezentativní charakter, ačkoliv je volený přímo občany. Otázkou nyní je, kdo zde bude mít hlavní slovo - zda to bude premiér nebo prezident," dodal.

Paroubek zároveň vyjádřil překvapení nad tím, že ministr obrany Vlastimil Picek, pod jehož vedením došlo ke zneužití vojenské rozvědky Janou Nagyovou, je stále ve funkci a nyní také v "Zemanově" vládě.

Kromě toho Paroubek připomněl též Rusnokovu minulost. "Než se začal zvářit jako moderní levicový politik, byl Jiří Rusnok dlouho součástí silné lobbistické skupiny a mimo jiné také členem Bezděkovy komise, která nestoudně prosadila návrh důchodové reformy," poznamenal Paroubek.

15:59 - Vít Bárta ve svém vystoupení potvrzuje, že Věci veřejné i tentokrát našly vlastní cestu k prezidentovi.

15:51 - "Pro zahraničí představujeme malého kašpárka k obveselení," konstatuje Lubomír Zaorálek.

"Už dopoledne jste si všichni všimli, jaké je rozložení sil - takové rozdělení nás neposune ani o kousek," pokračoval. Všechny své kolegy proto vyzval, aby přistoupili  ke skutečnému řešení, protože za současných podmínek není podle Zaorálka možné se kamkoliv posunout.

15:45 - Na krátký přetřes přišlo oblíbené téma legitimity. Poslanci se očividně rádi točí v kruzích.

15:25 - Exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek se stal kromě Sobotky vděčným cílem i pro šéfa komunistů Vojtěcha Filipa. Ve svém projevu je kritičtější než Sobotka. Pravicové strany mají - nebo spíše měly - podle jeho slov jedinou šanci, jak parlamentní demokracii zachránit. Tou by bylo pouze rozpuštění sněmovny.

15:08 - Dalším řečníkem s přednostním právem je šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. "Vládní reformy společnost pobouřily. Řada lidí začala chudnout a země se dostala na sestupnou spirálu. Rozdělení společnosti i to, jak se k sobě lidé chovají, je výsledkem práce bývalé vlády. Krize nezačala zatýkáním, ale mnohem dříve," řekl Sobotka na plénu.

Poslanci ČSSD jsou podle Sobotky kdykoliv ochotni hlasovat pro rozpuštění sněmovny. Podpora Rusnokovy vlády má potom pomoci zajistit oddálení případného nástupu pravicové vlády.

14:53 - "Je to vláda pana prezidenta. Zajímalo by mě, pane premiére, proč renomovaný ekonom převezme roli načančaného mluvčího prezidenta...Je mi líto, že můj následovník pan Kohout musí v zahraničí zastupovat hlavu státu, která se vyznamenává takovýmto chováním," nešetřil kritikou Karel Schwarzenberg.

Současný stav označil za boj o budoucnost parlamentní demokracie a za souboj mezi těmi, kteří brání Ústavu a těmi, kteří ji chtějí pokoutně zničit.

14:43 - Kateřina Klasnová znovu vysvětluje, proč klub Věcí veřejných svorně podpoří Rusnokův kabinet. "Věci veřejné budou raději hlasovat pro vládu, kterou nikdo nevolil, ale která hodlá udělat pro tuto zemi dobré věci, ke kterým se zvolená vláda neměla," popsala Klasnová představu o demokracii ve svém poslaneckém klubu.

14:33 - Přestávka skončila rozpravu začal šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda. "Prezident nám sdělil, že pokud nějaká vláda není zrovna oblíbená, tak ji nejmenuje, tak to pokládám za velký posun k prezidentskému systému. Prezident došel na hranici ústavnosti," konstatoval.

13:20 - "Personálie případného koaličního kabinetu začneme řešit, až budeme mít od pana prezidenta jasný signál, jak hodlá pokračovat. Počkat týden nebo dva nás nezabije," nechala se slyšet "stínová" premiérka Miroslava Němcová.

"Prezident neměl připustit, aby jeho kroky byly podřízeny postupu státního zástupce pana Ištvána," uvedla Němcová s tím, že takový postup by mohl být již důvodem k rozpuštění Poslanecké sněmovny.

13:15 - Místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek vyhlásil přestávku. Jednat se začne ve 14:30.

13:03 - Přibližně padesát minut trvalo premiéru Rusnokovi přečtení jedenáctistránkového programového prohlášení vlády.

12:56 - Předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake odmítá, že by existovala jakákoli dohoda o tom, že by se ve vládě Miroslavy Němcové měla stát ministryní vnitra. Kromě toho dodala, že vládním postem její hlas proti Rusnokově kabinetu podmíněn není.

Co všechno řekl prezident Zeman poslancům? Přečtěte si zde.

12:10 - Před poslance předstoupil premiér Jiří Rusnok. Čte prakticky slovo od slova programové prohlášení vlády.

12:08 - Tak hlasovací zařízení již funguje a poslanci s úspěchem schválili pořad středeční schůze.

11:55  - Technika zatím stále zrazuje sněmovnu a hlasovací zařízení je stále nefunkční - její místopředseda Zaorálek proto využívá možnosti dané jednacím řádem a o procedurálních krocích hlasuje "optickou většinou".

11:49 - Poslanci hlasují o programových návrzích Marka Bendy - je tak alespoň jasné, že z celkem 193 přítomných poslanců je tu skutečně 101 zákonodárců hlasujících s bývalou koalicí.

Poslanec Věcí veřejných Skokan se zřejmě rozhodl specifickým způsobem obstruovat, což se setkává s jasnou nevolí ostatních poslanců.

11:43 - Bizarní pokus o odložení dnešního jednání, které žádal Petr Skokan (VV), pochopitelně neprošel. Hlasovací zařízení nicméně zatím nefunguje úplně ideálně.

11:41 - Ve sněmovně je už i chybějící poslanec Tomáš Úlehla (ODS).

11:30 - "Prezident ani tak nehájil Rusnokovu vládu, jako svůj zoufale nekompetentní postup při jejím jmenování," nechal se posléze slyšet Miroslav Kalousek. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg potom mimo jiné prezidentovi vytkl, že stále hájí Rusnokův kabinet - ve skutečnosti by ho měl totiž spíše označovat za svůj. Kromě toho Schwarzenberg nevyloučil fakt, že Karolína Peake má ve stínovém koaličním kabinetu post ministryně vnitra. "Ve vládě by určitě byla, osvědčila se jako předsedkyně Legislativní rady vlády, ale ta jednání nejsou ještě definitivní," konstatoval Schwarzenberg.

"Neoznačil bych to za státnický projev, spíš za snahu získat maximální podporu pro svůj politický projekt, jímž Rusnokova vláda bezesporu je," nechal se slyšet Martin Kuba (ODS). Jeho spolustraník Jiří Pospíšil by zase na prezidentovi podle svých slov ocenil, kdyby projevil také jiné kvality a ctnosti než pouhý politický pragmatismus.

11:20 - Prezidentův projev je u konce - v jeho závěru se Miloš Zeman nechal slyšet, že v brzké době, ani v případě, že Rusnokova vláda nedostane důvěru, nehodlá jmenovat nového premiéra.

11:05 - "Prezident ani vláda nemůže rozpustit Poslaneckou sněmovnu, ale může učinit takové kroky, které k tomuto rozpuštění povedou. TOP 09 mimo jiné uvedla, že pokud bude jmenována úřednická vláda, budou hlasovat pro rozpuštění sněmovny. To se však nestalo," řekl dále Zeman a jal se hájit svou vládu, kterou označuje za "překlenovací vládu nestranických odborníků".

Zeman ve svém projevu citoval také prezidenta Havla a své počínání konfrontuje s jeho postupem v případě úřednické vlády Josefa Tošovského.

10:54 - "Dostali jsme se do politické krize, která začala policejním zásahem a následnou rezignací předsedy vlády. Podle mého by nejméně správné řešení bylo ponechání vlády Petra Nečase v demisi. Nešlo vyloučit, že v průběhu policejního vyšetřování nepřijde žádost o vydání některého z členů vlády. Kromě toho měla vláda prokazatelně nejmenší důvěru občanů za celou historii českého státu... dozvěděl jsem se, že koalice sestavuje novou stínovou vládu - z přehledu tisku jsem například zjistil, že novou ministryní vnitra má být Karolína Peake, tak tím chci paní Peake blahopřát k této stínové funkci... při vší úctě k panu poslanci Nečasovi jsem přesvědčen, že faktickým předsedou vlády byl pan ministr Kalousek. A jsem přesvědčen - a nevylučuji to -, že pokud jmenuji premiérkou paní Miroslavu Němcovou, bude to stále Kalouskova vláda. Zapomeňte klišé ´Nečasova vláda bez Nečase´- jde o ´Kalouskovu vládu s Kalouskem´. V prvním pokusu může prezident riskovat, ale ve druhém už si toto riziko nemůže dovolit, ale musí přihlížet k reálnému stavu v Poslanecké sněmovně," uvedl ve svém projevu prezident.

10:45 - Prezident Zeman vstoupil do sněmovny se slovy: "Mirko, je tam klimatizace?"

10:44 - Nastává "předprezidentská" přestávka. Miloš Zeman by měl vystoupit za několik minut, vystoupení Petra Skokana proto bylo přerušeno. 

10:38 - Poslanec VV Petr Skokan žádá o odročení dnešní schůze. Jedním z důvodů je, že nedošlo ke svolání v souladu s jednacím řádem a že o schůzi nebyli poslanci informováni včas.

Kromě toho na listinách přítomných poslanců chybí podpisy poslanců Miroslava Svobody, Ladislava Šincla a Lubomíra Zaorálka. Posledně jmenovaný však řídí jednání sněmovny; co se týče ostatních, šéf sociálnědemokratických poslanců Jeroným Tejc tvrdí, že přítomni jsou všichni sociální demokraté.

10:32 - Zdá se, že by se již konečně mělo dát znovu hlasovat. Na světelné tabuli je hlášeno pouze kolem 153 přítomných poslanců, nadpoloviční většinu tak představuje "pouhých" 77 hlasů. Nicméně podle Lubomíra Zaorálka je přítomno kolem 190 poslanců. Omluveni jsou pouze dva poslanci - Miroslav Petráň (VV) a vězněný Roman Pekárek.

10:21 - Z poslanců někdejší Nečasovy koalice chybí exrebel Tomáš Úlehla. "Tak to by mohla být konečná," nechal se slyšet jeden z jeho spolustraníků. Jiní koaliční poslanci zase tvrdí, že je již na cestě.

10:07 - Nefunguje technika - hlasování proto bude přerušeno na 15 minut.

10:03 - 57. schůze Poslanecké sněmovny začíná. "Po včerejší bouřce je nějaký problém s hlasovacím zařízením," konstatuje předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. V případě přetrvávajících problémů tak bude schůze podle jejích slov přerušena. V 10:50 přijde prezident republiky Miloš Zeman.

09:45 - "Nepodpoříme vládu Jiřího Rusnoka, i když se dostaneme do nepříjemné konstelace politických sil. Nepodpoříme ani případnou vládu paní Němcové, pokud bude jejím sestavením pověřena," konstatoval chvíli před začátkem schůze Jiří Paroubek (LEV 21).

09:40 - Premiér Rusnok dnes navštívil pouze jediný "klub" poslanců staré koalice - strany LIDEM. Na stanovisku strany, které vyzvalo své členy zastoupené ve sněmovně k aktivní nepodpoře kabinetu, to však podle slov Viktora Paggia nic nezměnilo.

09:35 - Bývalá vládní koalice chce dokázat hned na začátku středeční schůze, že má ve sněmovně většinu. Má v plánu prosadit mimořádný bod a přijmout usnesení, které by vyzvalo prezidenta Zemana, aby už druhou vládu - poté, co kabinet Jiřího Rusnoka důvěru nedostane - jmenoval na základě sněmovní většiny. Celý článek čtěte zde.

09:30 - Poslanecká sněmovna se přeměnila v mraveniště, které je v očekávání dalšího vývoje - mimořádný počet zájemců o sledování dnešního jednání přímo z místa činu je příčinou nezvyklé fronty u vstupu do sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy