Klaus přesvědčoval v OSN, že chybí fakta o oteplování

sim, lem, jt
25. 9. 2007 9:13
Paroubek označil Klausův výstup za hloupý

New York - Prezident Václav Klaus se v New Yorku znovu dostal do role, kterou má rád: role solitéra s neotřelými názory.

Klaus vystoupil v rámci konference OSN o klimatických změnách. Zopakoval - byť umírněněji - své názory, které Česká republika dobře zná: Že chybí jasné vědecké důkazy o globálním oteplování.

Jeho slova zazněla po zhruba hodinovém bloku, v nichž reprezentanti dalších států (celkem je na konferenci zastoupeno na 70 zemí) své projevy odvozovali právě od toho, že "o globálních změnách klimatu dnes už nikdo nepochybuje".

I generální tajemník OSN Pan Ki-mun konferenci zahájil s tím, že přišel čas říci si, jak změny zpomalit. "Nemůžeme pokračovat v tom, co děláme nyní. Nastal čas pro rozhodnou akci v globálním měřítku."

A další řečníci pak rozváděli možnost, jak zpřísnit Kjótský protokol, kde získat zdroje tepla s nízkým obsahem uhlíku nebo jak motivovat rozvojové země, aby nezatěžovaly životní prostředí tolik jako dosud a přitom se dále mohly rozvíjet.

Bursík a Paroubek reagují

Na Klausovo vystoupení okamžitě reagoval ministr životního prostředí Martin Bursík, který kvůli tomu dokonce svolal mimořádný brífink. "Pan prezident tam nebyl mezi svými, zůstal osamocen. Také proto nejspíš projev zmírnil," glosoval Bursík prezidentovo vystoupení a dodal: "Doufám, že škody budou spíše menší."

Bursík prohlásil, že v otázce globálního oteplování ctí názor EU či vlády, zatímco Klaus pouze svůj vlastní. Nestojí však o to vracet se k rozmíšce, kterou s ním nedávno na toto téma měl. "Nemá cenu se k tomu vracet," řekl šéf zelených. 

Šéf opoziční ČSSD označil Klausovo vystoupení za nešťastné. "V době, kdy mizí arktický ledovec i zásoby pitné vody, postupuje poušť, ztenčuje se ozónová vrstva a vymírají celé rostlinné i živočišné druhy popírat odpovědnost člověka za tyto procesy není ani tak odvážné, jako spíš hloupé," konstatuje Paroubek v prohlášení vydaném v pondělí večer.

Sarkozy: Nejednat je zločinné

Většina příspěvků, které předcházely Klausovu vystoupení v New Yorku, se týkala zjevného rozporu: Jak být k přírodě šetrnější a přitom nezbankrotovat.

Na tom se otáčel i Klaus: "Politici musí zajistit, že náklady nebudou vyšší než prospěch, který se za ně dá získat," řekl prezident.

Hrozbu oteplování komentoval i kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger.
Hrozbu oteplování komentoval i kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger. | Foto: Reuters

Z jeho projevu ovšem vyplynulo, že takto vydávat peníze považuje za zbytečnost: Teplota na zeměkouli se podle něj zvýšila tak nepatrně, že nemá smysl utrácet za programy, které by změny klimatu zpomalily.

Za minulé století se průměrná teplopta na Zemi zvýšila o 0,6 stupně Celsia; v Evropě to bylo zhruba o stupeň. Mnozí vědci ovšem propočítali, že do konce tohoto století se zvedne přinejmenším o 1,4 stupně, při katastrofickém vývoji až o 5,8 stupně Celsia.

Klaus zdůraznil, že nepatří mezi politiky, kteří v nebezpečí změny klimatu věří.

Mezi ty se naopak počítá  například kalifornský guvernér Arnold Schwarzeneger: "Musíme zmenšit propast mezi bohatými a chudými zeměmi. Je na čase, abychom dohromady vypracovali novou mezinárodní dohodu (místo Kjóta), se kterou budou souhlasit všechny zúčastněné strany."

Nová klimatická pravidla si jako prioritu francouzské zahraniční politiky stanovil prezident Nicolas Sarkozy. Nemáme žádnou jinou možnost. Musíme brát v úvahu ekonomické dopady a ekologické varování! V minulosti jsme nejednali, protože jsme nevěděli. Teď už víme. Kdybychom teď nejednali, bylo by to přímo zločinné."

Francie - v souladu se stanoviskem Evropské unie - pak otevřela debatu o lepším využití atomové energie. "Musíme hovořit o jaderné energetice jako o jedné z obnovitelných energií. Některé země nemají přístup ke klasickým palivům, která navíc jednou dojdou. Francie je připravena zemím k jaderné energii dopomoct," řekl prezident Nicolas Sarkozy.

Klaus: Co ta klimatizace?

Prezident Klaus si ani na půdě OSN neodpustil jemnou ironickou poznámku: Poučil se od ministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ), který mu při návštěvě Hradu vytkl nešetrné žárovky. Klaus dnes v New Yorku napomenul úředníky OSN, že sice chtějí chránit zeměkouli, ale kvůli naplno puštěné klimatizaci zrovna šetrní nejsou.

Druhou ironií byl lapsus České televize, která slibovala prezidentův projev v OSN přenést živě do českých domácností: Nezdařilo se. Americká produkce do Česka poslala diskutující z druhého panelu - a tam Klaus nevystoupil.

 

Právě se děje

Další zprávy