Paroubek napsal Klausovi: V OSN o svých názorech mlčte

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
13. 9. 2007 19:50
Předseda ČSSD využil šanci a útočí i na vládu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda nejsilnější opoziční strany Jiří Paroubek doporučil prezidentu Klausovi, jak by se měl chovat na půdě OSN, kde zanedlouho hodlá pronést projev na téma globální oteplování.

Otevřeného dopisu, v němž Klausovi svá stanoviska sděluje, využil Paroubek také k tomu, aby hlavu státu pokritizoval.

  • Dopis si můžete přečíst sami, stačí zvětšit fotografie v infoboxu

Vytkl Václavu Klausovi několik věcí. Vadí mu zejména to, že jako prezident vystupuje příliš nezávisle. Jako příklad Paroubek uvádí právě projev o globálním oteplování - ten se prezident zanedlouho chystá pronést na neformálním zasedání o klimatu, které pořádá Valného schromáždění OSN.

Infobox
Autor fotografie: Repro: Aktuálně.cz

Infobox

"(...) nemáte žádný mandát na něm prezentovat své soukromé názory na danou problematiku," stojí v dopise.

Šéf sociálních demokratů Klausovi už po několikáté připomněl citát Edvarda Beneše: "Jsem ústavní prezident a mám názor, jaký má vláda."

Paroubek sice souhlasí s Klausovou kritikou, že vláda na globální oteplování a klimatické změny názor nemá a politika jednotlivých ministerstev se liší, podle něj na tom ale Klaus nese svůj díl viny.

"Bohužel jste přistoupil ke jmenování této vlády, jejíž mandát je slabý a pochybný, protože je založený na dvou "přeběhlících", nesete i Vy za tuto tristní situaci svůj díl odpovědnosti," napsal Paroubek Klausovi.

V dalších částech listu zdůrazňuje Paroubek, že by si měl prezident uvědomit, hranici kdy prezentuje své osobní názory a kdy jsou jeho výroky vnímány jako výroky hlavy státu.

"Vážený pane prezidente, dovolte mi, abych Vám připomenul, že jste prezidentem všech občanů, nikoli jen těch, kteří sdílejí Vaše názory." Klaus by měl podle dopisu lidi více spojovat a hledat řešení problémů.

Paroubek polemizuje i s Klausovým názorem na změny klimatu.

 

Právě se děje

Další zprávy