Karolína Peake má novou náměstkyni. Vacka odvolala

ČTK ČTK
10. 1. 2013 12:25
Na post nastoupí dosavadní ředitelka odboru pro koordinaci boje s korupcí Kyzourová
Roberta Vacka jako ministra obrany premiér v listopadu rázně odmítl.
Roberta Vacka jako ministra obrany premiér v listopadu rázně odmítl. | Foto: Vláda ČR

Praha - Náměstkyní vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) se stává dosavadní ředitelka odboru pro koordinaci boje s korupcí na Úřadu vlády Eva Kyzourová. Střídá tak Roberta Vacka, kterého vicepremiérka ke čtvrtečnímu dni odvolala.

"Důvody si nechám pro sebe. Je to ale mé nezvratné rozhodnutí," řekla Peake. Na Vackův konec v úřadě upozornil deník Právo.

Dosavadní náměstek vicepremiérky vlastně zprostředkovaně spustil poslední vládní krizi, když loni v listopadu premiér Petr Nečas (ODS) jasně odmítl Vackovu nominaci do funkce ministra dopravy.

"Prakticky nikdy jsem se nesetkal s tím, aby ty reference byly tak jednoznačně negativní jako v případě tohoto kandidáta," prohlásil tehdy premiér o bývalém bezpečnostním řediteli ministerstva dopravy z doby, kdy jej vedl ministr Vít Bárta.

Vacek pak sám oznámil, že o funkci zájem nemá, a LIDEM se s ODS dohodly na výměně odpovědnosti za resorty dopravy a obrany.

Z čela ministerstva obrany však Nečas Peake odvolal po pouhých osmi dnech ve funkci po jejích rychlých personálních krocích ve vedení resortu. LIDEM kvůli tomu hrozili odchodem z koalice, roztržka skončila smírem až tento týden.

 

Právě se děje

Další zprávy