Vacek to vzdal, ministrem dopravy být nechce

Domácí Domácí
18. 11. 2012 19:08
Nechci ohrožovat kontinuitu a stabilitu vlády, zdůvodnil své rozhodnutí
Robert Vacek.
Robert Vacek. | Foto: Vláda ČR

Praha - Spor o to, zda se novým ministrem dopravy stane, či nestane Robert Vacek (LIDEM), zřejmě skončil. Vacek se totiž rozhodl, že se o ministerské křeslo ucházet nebude.

Podle svých slov se tak rozhodl především proto, že nechtěl narušovat stabilitu vlády. Zároveň důrazně odmítl spekulace o své pozici v Bártově bezpečnostní agentuře ABL.

Vacek se měl stát nástupcem Pavla Dobeše, který minulý týden předal Petru Nečasovi (ODS) svou rezignaci k 3. prosinci. Jméno Vacka, podřízeného vicepremiérky Karolíny Peake z vládního výboru pro boj s korupcí, však vyvolalo bouřlivé spory právě mezi Peake a Nečasem.

Ten totiž Vacka jako nového ministra odmítl, Peake však naopak na jeho jméně trvala. Vacek však celý spor v neděli večer ukončil prohlášením, že kandidovat nebude.

"Považuji za důležité jasně říct, že jsem nikdy nepracoval pro ABL ani jinou bezpečnostní agenturu. Stejně tak považuji vzniklou situaci kolem obsazení postu ministra dopravy za neudržitelnou. Nechci jakkoli ohrožovat kontinuitu a stabilitu vlády České republiky, a proto jsem se rozhodl neucházet se o post ministra dopravy," stojí v prohlášení.

Sama Peake jeho rozhodnutí přijala s tím, že chápe, že Vacek nechce být důvodem vládní roztržky, kterou sám nezpůsobil.

"Vážím si jeho přístupu. Další postup projedná předsednictvo strany LIDEM a jednání s premiérem budou pokračovat. Doufám, že tentokrát už trochu normálněji," dodala Peake v tiskovém prohlášení.

 

Právě se děje

Další zprávy