Spor o Vacka graduje, LIDEM hrozí pádem koalice

Domácí Domácí
16. 11. 2012 15:43
Vicepremiérka nechce, aby LIDEM jen na písknutí hlasovali a jejich požadavky se ignorovaly
Foto: Vojtěch Marek

Praha - "Válka o Vacka" na postu šéfa ministerstva dopravy mezi premiérem Petrem Nečasem a vicepremiérkou Karolínou Peake vygradovala. Nečas odkryl karty: "Bývalý bezpečnostní ředitel Víta Bárty v mé vládě jako ministr sedět nebude."

Na to Peake reagovala slovy, že Robert Vacek má prověrku na stupeň přísně tajné, a není tedy státu nijak nebezpečný. Pohrozila rovněž, že kvůli tomuto sporu může strana LIDEM odejít z vlády.

 K možná rozhodujícímu souboji o bytí či nebytí Roberta Vacka ve vládě ve funkci ministra dopravy došlo paradoxně na první tiskové konferenci novopečené ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové. Zde byl totiž přítomen i premiér, jenž ji uváděl do úřadu.

Novináře však více než nové směřování resortu zajímala aktuální mediální válka, vyostřená tím, že Peake zatvrzele trvá na jméně Roberta Vacka, které je neprůchozí. Nečase navíc rozzlobilo, že šéfka strany LIDEM uvedla, že od něj neslyšela důvody, proč Vacka nechce.

"Paní Peake ode mě slyšela důvody," ohradil se premiér. "Není můj zájem pana Vacka nějak mediálně vláčet, proto jsem byl velmi uměřený ve své argumentaci. Nicméně jestli bude paní místopředsedkyně Peake v této nesmyslné argumentaci pokračovat, tak to samozřejmě nebude příjemné ani pro pana Vacka," prohlásil.

Nezůstalo však jen u tohoto nejasného prohlášení. Nečas si prý opatřil na Vacka reference, stejně jako si je opatřuje na další lidi, kteří směřují do vlády a které nezná. Nikdy prý tyto reference nebyly tak negativní jako v jeho případě. Pozitivní nebyla jediná, až na tu ze strany LIDEM.

"Bývalý bezpečnostní ředitel Víta Bárty prostě v mé vládě jako ministr sedět nebude. Tečka," zakončil svou odpověď emotivně premiér.

Ještě předtím avizoval svou víru, že zvítězí zodpovědnost, "ne klukoviny, byť hovoříme o dámě". Pokud však někdo chce kvůli jednomu jménu destabilizovat zemi, tak mu v tomto "sebevražedném jednání" nemůže zabránit.

"Tady v této zemi platí ústava a ta říká, že ten, kdo nese zodpovědnost za chod vlády a jmenování ministrů, je předseda vlády," prohlásil také Nečas.

Peake: Takové fungování koalice pro nás nemá smysl

Tyto argumenty jednoznačně odmítla Karolína Peake a pokračovala v souboji ostrých vyjádření. "Robert Vacek má prověrku na stupeň přísně tajné. Pokud není nebezpečím pro stát, nechápu, čím je nebezpečný panu premiérovi," sděluje ve svém vyjádření.

Dále uvádí, že na ministerstvo dopravy nastoupil 1. září 2010, přivedl ho Radek Šmerda. Z ministerstva odešel do Sekce pro koordinaci boje s korupcí Úřadu vlády ČR jako její náměstek.

"Nikdy nepracoval pro ABL ani jinou bezpečnostní službu. Pokud pan premiér říká, že kvůli jednomu jménu nepadne vláda, pak já říkám, že kvůli jednomu jménu klidně strana LIDEM - liberální demokraté opustí vládu. Nejde o Roberta Vacka, jde o princip dodržování dohod," pokračuje vicepremiérka v eskalaci sporu.

Později upřesnila, že tím jedním jménem myslela premiéra Petra Nečase a jeho jednání s nejmenší koaliční stranou. "Zdali to má fungovat tak, že vždycky budeme jenom čekat na to, až se na nás pískne, že máme hlasovat, a naše požadavky akceptovány nejsou, tak za těchto podmínek pro nás setrvávání v koalici smysl nemá," prohlásila v České televizi.

Nečas svými slovy narážel na fakt, že Robert Vacek pracoval v letech 2010-2011 na ministerstvu dopravy vedeném Vítem Bártou jako bezpečnostní ředitel. Peake ale nechápe, proč by práce na ministerstvu dopravy za působení Víta Bárty měla být diskvalifikací k zastávání vyšších pozic.

Klíčky od kasičky

Peake pak pro Českou televizi rovněž prohlásila, že má pocit, jako kdyby někomu "sahala na klíče od kasičky". "Ministerstvo dopravy je resort mnoha zájmů a mnoha tlaků, to ví každý. Robert Vacek je člověkem, který je pro mě zárukou čistého fungování ministerstva dopravy. Pokud si někdo myslí něco jiného, chtěla bych znát důkazy, proč si to myslí."

Spor předsedů dvou koaličních partnerů pro Českou televizi komentoval také šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Hádku premiéra a vicepremiérky vidí jako malý spor. Nelíbí se mu, že jím obtěžují občané, média a koaliční partneři. "Je pouze na nich, jak se tito dva dospělí svéprávní lidé dohodnou."

O Robertu Vackovi žádné informace nemá a neví, proč by se za něj Nečas ve vládě styděl. "Chtěl bych, aby premiér na K9 zcela jasně řekl, proč toto odmítá," dodal. Doposud podle něj fungovala praxe, že si koaliční partneři navzájem nekádrovali své personální návrhy.

K výroku Karolíny Peake o vedení ministerstva dopravy jako o "klíčkách od kasičky" pro Českou televizi mimo jiné sdělil, že pokud tu existuje podezření, že někdo z ministerstva dopravy vyvádí peníze, tak ona jako vicepremiérka pro boj s korupcí by měla jako první takové informace zveřejnit a žádat prošetření.

 

Právě se děje

Další zprávy