Jourová by chtěla post eurokomisaře pro regionální rozvoj

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 22. 7. 2014 15:47
Česká republika bude kromě regionálního rozvoje vyjednávat také o získání postu pro administrativní záležitosti nebo dopravu.
Věra Jourová
Věra Jourová | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česká republika bude primárně vyjednávat o získání postu eurokomisaře pro regionální rozvoj, administrativní záležitosti či dopravu, řekla kandidátka na eurokomisařku, ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO).

Ona sama se tohoto vyjednávání účastnit nebude a připravuje se na seznamovací setkání s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem a na zářijové "grilování" kandidátů na eurokomisaře v Evropském parlamentu.

"Budeme primárně vyjednávat regionální rozvoj, administrativu a dopravu," prohlásila Jourová. Vláda má podle ní v záloze i další resorty, jako je například průmysl, ale nyní se diskuse vedou o těchto třech portfoliích, která preferuje i sama Jourová. A to v pořadí, v němž je uvedla. "Pan premiér to ví a vědí to i ostatní, kdo budou vyjednávat," poznamenala.

Osobně se v těchto jednáních angažovat nebude, Česko se podle ní nicméně za získání vlivného resortu pro českého eurokomisaře chystá lobbovat na široké frontě.

S Junckerem mají mluvit předsedové všech tří koaličních stran, jednat se bude se spolupracovníky předsedy Evropské komise, počítá se s lobbingem přes české poslance v Evropském parlamentu i přes ostatní členské státy. "Tam to bude v rovině vzájemné výpomoci," říká Jourová.

"Můj úkol teď je dobře se připravit na setkání s panem Junckerem," uvedla. Prvně by se se svým budoucím šéfem měla sejít na začátku srpna, přesný termín podle ní ale zatím potvrzený není.

"Má to být seznámení. Předseda Komise by se měl setkat se všemi nominovanými, udělat si obrázek o těch osobách a do jakého portfolia nejlépe zapadnou, aby mohly tu práci dělat co nejlépe," přiblížila chystané setkání.

ČSSD a lidovci doporučí Jourové své lidi

Jaký resort povede, by se měla dozvědět do konce srpna. Na konci září ji pak stejně jako ostatní kandidáty na eurokomisaře čeká slyšení před europoslanci, pro které se vžil termín "grilování".

"Na grilování se budu velmi tvrdě připravovat. V té době už bude známo to portfolio, takže oprávněně se ode mě bude čekat, že budu dávat kvalifikované odpovědi na otázky, které se týkají činnosti toho direktorátu," uvedla ministryně. Kromě své agendy se chce do té doby seznámit i se strategickými celounijními otázkami.

ČSSD a KDU-ČSL do konce týdne doporučí Jourové své lidi, kteří by mohli v týmu budoucí eurokomisařky působit. Jourová nominace zváží.

Koaliční partneři si za to, že kandidátkou na eurokomisařku bude zástupkyně ANO, vymohli několik věcí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už v pondělí uvedl, že výměnou za stažení kandidáta ČSSD, kterým byl exministr financí Pavel Mertlík, bude více peněz na sociální služby a vyšší růst minimální mzdy. Kromě toho strany také nominují své zástupce do týmu Jourové.

"Dostávám tipy na lidi, kteří už teď pracují v Bruselu," řekla Jourová. Několik velmi dobrých tipů dostala od státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy. "Do pondělí bych měla dostat tipy, které mi dají koaliční partneři. Na tom je dohoda," uvedla Jourová.

Na dotaz, zda je podmínkou, aby si někoho z těchto nominantů vybrala, dodala: "Takhle to nezaznělo, ale jsme dohodnutí, že si od nich vezmu kandidáty a budu je zvažovat."

V médiích se už dříve spekulovalo o tom, že by ČSSD mohla ministryni pro místní rozvoj na eurokomisařku podpořit také výměnou za obsazení postu generálního ředitele státní služby. Podle Jourové ale na koaličním jednání žádné takové personální požadavky vzneseny nebyly.

Z vedení ANO Jourová odejde po volbách

Z vedení hnutí ANO Jourová odejde po podzimních komunálních a senátních volbách. Ve vedení by místo sebe ráda viděla šéfa poslaneckého klubu Jaroslava Faltýnka. "Ráda bych byla ještě ve funkci (místopředsedkyně) přes komunální volby, abych nějak pomohla," řekla Jourová, která je v současnosti jedinou místopředsedkyní hnutí.

Nové vedení by měl zvolit sněm, který bude svolán pravděpodobně po podzimních volbách. "Je tam řada lidí, kteří mě mohou adekvátně nahradit. Naprosto jasně se na tuto funkci kvalifikuje Jaroslav Faltýnek, který má v hnutí velkou autoritu," uvedla.

Faltýnek, který je členem širšího předsednictva, už místopředsedou byl po vzniku hnutí, loni na jaře ale post neobhájil. Sněm tehdy zvolil pět místopředsedů včetně Jourové, čtyři z nich ale krátce poté rezignovali. Podle Jourové by hnutí mělo zároveň svolat programovou konferenci, která by zhodnotila roční působení ve vládě a diskutovala o dalším směřování strany.

Na tom, že Jourová bude kandidátkou na českou eurokomisařku, se v pondělí shodla koalice. Ve středu o tom bude jednat sněmovní výbor pro evropské záležitosti, ve čtvrtek by pak nominaci měla vláda definitivně potvrdit.

 

Právě se děje

Další zprávy