Končící eurokomisař Füle: Jourová byla nejlepším kandidátem

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
22. 7. 2014 6:40
Štefan Füle, jehož na postu eurokomisaře nahradí Věra Jourová, říká, že Česko se jménem svého kandidáta přišlo včas a má šanci získat silné portfolio.
Štefan Füle
Štefan Füle | Foto: Ludvík Hradilek

Rozhovor - Ačkoliv se Evropská komise v novém složení ujme práce až v listopadu, pro stávajícího eurokomisaře Štefana Füleho začíná práce už teď.

Jak říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz, ze své pozice bude lobbovat za to, aby Česká republika získala co nejsilnější portfolio a Věra Jourová, kterou jako kandidátku na komisařku v pondělí předběžně schválila vláda, prošla i "grilováním" v Evropském parlamentu.

"Nevidím žádný důvod, proč by paní ministryně měla mít jakékoliv, byť sebemenší problémy," vzkazuje Füle na adresu Jourové.

Aktuálně.cz: Jak hodnotíte volbu paní ministryně Jourové jako kandidátku na eurokomisaře?

Štefan Füle: Samotnou volbu hodnotím pozitivně. I to, že přes všechny zprávy to vypadá na konsensuální výběr, což vždy pomáhá. Za druhé si myslím, že ze všech kandidátů, o kterých já jsem věděl nebo slyšel, tak ten výběr považuji za nejlepší možný.

Z jakého důvodu?

Paní Jourová o práci v Komisi projevovala zájem, spolu jsme už několikrát byli v kontaktu. A myslím si, že i práce, kterou nyní dělá ve vládě, kdy má jednu z největších zodpovědností za čerpání strukturálních fondů, tak to jsou všechno věci, které pomáhají.

Jak vidíte její šance při grilování před europoslanci?

Myslím, že šanci určitě má. Grilování určitě není jednoduchá záležitost a určitě bych ho nepodceňoval z odborného hlediska. Tím spíš, že je dost možné, že designovaní komisaři budou mít dost málo času na to, aby se připravili. Kalendář slyšení je někdy září/říjen, nicméně k finálnímu rozdělení portfolií může dojít až na konci srpna, protože stále chybí dohoda na vysokém představiteli pro zahraniční věci.

A vzhledem k tomu, že je členem Komise a že se neví, za jakou zemi přijde, tak moc nevidím, jak by šéf Evropské komise mohl rozdělit ostatní portfolia a nechat toto jedno volné. Tam to teď ještě asi nějakou chvíli zůstane nerozhodnuté a pak to budou mít komisaři opravdu složité. Protože tříhodinové grilování, to je opravdu zážitek na celý život.

Může při jednáních, potažmo při grilování hrát nějakou roli, že vláda o nominaci rozhodovala relativně dlouho?

Myslím, že ne. Náladu podle mého názoru mohou změnit jen některé pokračující spekulace. Respektive to, kdyby se Česká republika začala sama střílet do nohy. Jinými slovy - sama by dál zpochybňovala výběr nebo cokoli jiného. Nemyslím si ale, že k tomu dojde. Nevidím ani žádný důvod, proč by paní ministryně Jourová měla mít jakékoliv, byť sebemenší problémy.

Samozřejmě bude záležet na portfoliu, bude záležet, nakolik bude blízké jejímu zaměření. Ale nechci spekulovat a přes média posílat vzkazy lidem z týmu budoucího předsedy Evropské komise, nakolik jsou její šance větší tu či tam. Všechno je to otevřené.

Přesto - jak je reálné, že Česko i se jménem paní Jourové získá silné portfolio, jak si to přeje vláda? Může šance zvýšit nominace ženy?

To jsou přesně ty spekulace, které si minimálně já ušetřím. Vybrali jsme včas, vybrali jsme hodně dobrého kandidáta, po všech peripetiích jsme ho vybrali konsensuálně. A teď je důležité, abychom všechno toto pozitivní dokázali prodat v jednáních s předsedou Junckerem.

A co je ještě možná důležitější, aby paralelně začaly různé neformální rozhovory s těmi zeměmi a kandidáty, kteří už víceméně mají jasno, že budou nominováni. A bavit se o tom v případě, že dostanou to či ono portfolio, zda Česká republika bude mít zájem, aby v kabinetu takového komisaře umístila odpovídajícího odborníka.

O to jsme minule přišli tím, že jsme rozhodli pozdě, a když jsem dával dohromady svůj kabinet, tak drtivá většina ostatních kabinetů již byla hotová. Paní ministryně má daleko lepší podmínky.

Takže námitky, že vláda mohla s rozhodnutím přijít daleko dřív, podle vás nejsou namístě?

Pokud má nějaká země jasný záměr, úzký počet portfolií, tak čím dříve přijde s kvalitním kandidátem, tím lépe. Na druhou stranu nám tak trochu pomohla nedohoda Evropské rady, kdy tím, že nebyl jmenován nástupce baronky Ashtonové, tak se celý proces o měsíc prodlužuje. A znovu říkám, nevidím důvod, proč by to Česká republika pro sebe nemohla využít.

Jak teď jednání budou pokračovat?

Jednání probíhají na mnoha úrovních. Samozřejmě že ta nejdůležitější povede předseda vlády s designovaným předsedou Komise. A dalších paralelních jednání, do kterých se určitě zapojí i paní ministryně a do nichž budeme připraveni se zapojit i my, těch bude potom o hodně více.

Samozřejmě paní ministryni čekají ještě jednání u nás doma, celá procedura ještě prochází procesem v obou komorách Parlamentu. I když je otázka, nakolik jej bude chtít Parlament i paní ministryně absolvovat, než bude jasné portfolio.

Úkolů, které stojí před paní ministryní, je několik. Bez ohledu na to, jaké portfolio dostane, by už měla začít přemýšlet, jaký tým si bude chtít sestavit a jaké kvality by měl mít. Nakolik by se měl zaměřovat na její portfolio na jedné straně a nakolik by měl mít schopnost pokrýt co nejvíc bodů horizontálních i těch, které jsou důležité pro Českou republiku.

Jde vůbec sestavovat tým ve chvíli, kdy ani není jisté, jaké portfolio dostanete?

Sám jsem to naznačil, že je doba na to, aby si paní Jourová rozmyslela, jaký je základní cíl kabinetu. A je to určitě i o české části tohoto týmu, který nemusí být nutně vybírán jen na základě portfolia, ale může a měl by být vybírán i na základě toho, s kým má paní ministryně nejlepší pracovní zkušenosti.

Můžete využít svého působení a kontaktů v Bruselu tak, aby se podařilo prosadit stanovené cíle? To znamená, zda budete za paní Jourovou lobbovat?

Naznačil jsem, že těch komunikačních rovin je několik. Stávající komisaři, i vzhledem k tomu, že jsou v Bruselu, tak přidanou hodnotou jsou. Ale nakolik paní ministryně dá přednost tomu či onomu, nakolik se domluvíme, to chci nechat na ní a jejích preferencích. S paní ministryní se ale určitě budu chtít bavit o některých zajímavých možnostech, které můžeme poskytnout jí a jejímu týmu, aby se na tu práci co nejlépe připravila.

 

Právě se děje

Další zprávy