Eurokomisařkou má být Jourová. ČSSD ustoupila za vyšší mzdy

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 21. 7. 2014 17:18
Koalice vyslyšela přání šéfa Evropské komise, který v ní chce mít více žen. Mohlo by to zvýšit šance na zajímavé portfolio pro českého eurokomisaře.
Věra Jourová
Věra Jourová | Foto: DVTV

Praha- Kandidátkou české vlády na eurokomisařku bude ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová z hnutí ANO. Představitelé koaličních stran se na její nominaci dohodli na pondělním jednání koaliční rady.

"Koalice se shodla, že by navrhla ženu, paní ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou, kterou navrhlo hnutí ANO," oznámil premiér Bohuslav Sobotka.

Premiér se minulý týden sešel s nově zvoleným šéfem Evropské komise Jean-Claudem Junckerem. Z jednání údajně vyplynulo, že by Česko zvýšilo své šance na získání významného portfolia, kdyby nominovalo ženu.

Sobotka dodal, že by Česko rádo získalo jedno z ekonomických portfolií.

Jourová se chce vedle zvládání svého resortu zaměřit také na vylepšení jména EU v Česku. "Je třeba, aby bylo lépe vysvětlováno, k čemu Unie slouží," řekla ministryně. Nad rámec svých povinností chce také dát dohromady Čechy v Bruselu a dohodnout se na českých národních zájmech.

"Co se týče konkrétního portfolia, dávala bych přednost portfoliím, kde se cítím silná. To je regionální politika, případně institucionální vztahy a administrativa. Ale jak víte, Česká republika bude vyjednávat i další portfolia - dopravu, průmysl. Toho se nebojím, a pokud budou vyjednána tato portfolia, statečně se jich chopím," řekla Jourová.

Kvůli jednáním o portfoliu pro Česko zamíří do Bruselu i Babiš, který se chce sejít s Junckerem a Guyem Verhofstadtem, šéfem liberální frakce ALDE, jejímž je ANO členem.

Babiš: Očekávám, že o Jourové uslyšíme

Věra Jourová
Autor fotografie: Jan Schejbal

Věra Jourová

ministryně pro místní rozvoj, první místopředsedkyně hnutí ANO 2011

Datum a místo narození: 18. srpna 1964, Třebíč

Kariéra: zástupkyně ředitele Městského kulturního střediska v Třebíči (1991-1994), tajemnice a tisková mluvčí Městského úřadu v Třebíči (1995-2000); pracovala v konzultační firmě DHV ČR (2000-2001), vedoucí odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina (2001-2003); náměstkyně ministra pro místní rozvoj (2003-2006); před loňským vstupem do Sněmovny a vlády podnikala několik let jako konzultantka, zaměřovala se na evropské fondy.

Na podzim 2006 strávila měsíc ve vyšetřovací vazbě kvůli kauze Budišov. Podezření z korupce se ale neprokázalo a stíhání v létě 2008 skončilo konstatováním, že se skutek nestal. Soud přiznal Jourové 2,7 milionu korun jako náhradu majetkové újmy, o dalších požadavcích Ústavní soud rozhodl, že jsou promlčené.

Zdroj: ČTK

Už během pondělí o nominaci Jourové jednala také vláda. Schválila mandát pro premiéra Sobotku, aby návrh v příští dnech probral se sněmovním výborem pro evropské záležitosti. Ve čtvrtek večer se pak kvůli tomu vláda mimořádně sejde, aby nominaci potvrdila a poslala do Bruselu, řekl po jednání vlády Sobotka.

Všichni kandidáti na nové evropské komisaře mají být známi do konce července. V září je čeká tradiční "grilování" v Evropském parlamentu a v říjnu budou europoslanci schvalovat novou komisi jako celek. Práce se má ujmout od 1. listopadu.

"Já jsem nikdy nedělal rozdíly mezi ženami a muži, ale Evropská unie takto funguje. Očekávám od paní Jourové, že konečně o českém komisaři něco uslyšíme. Doposud byli velice nevýrazní," vyjádřil se předseda ANO Andrej Babiš.

Dodal, že pro hnutí je odchod Jourové do Bruselu velikou ztrátou, protože jde o jednu z nejpopulárnějších političek ANO.

Prezident Miloš Zeman označil výběr Jourové za "skvělou volbu a velmi rozumné řešení". Koalici však zkritizoval za to, že jí dohoda trvala příliš dlouho. Podle něj se mohla domluvit o dva až tři týdny dříve. "Nevypadalo by to pak tak, že jedeme do Bruselu, aby nám Brusel výběr posvětil," podotkl prezident.

Jourová uvedla, že by ráda do posledního dne pracovala v čele ministerstva. Do svého odchodu hodlá mimo jiné vyčerpat maximum evropských fondů či předložit vládě novelu zákona o veřejných zakázkách.

Uvedla také, že se před odchodem do Bruselu vzdá postu místopředsedkyně ANO.

Jako o možné nástupkyni Jourové na ministerstvu se hovoří o současné náměstkyni pro evropské programy Kláře Dostálové. Babiš jen připustil, že jde o jednu z kandidátek. Jourová uvedla, že by si přála, aby její post převzala právě Dostálová.

"Je profesionálka, která má velmi dobrý vhled nejen do oblasti (evropských) fondů, ale i do dalších agend, které má ministerstvo," uvedla Jourová. O navržení Dostálové na vedení úřadu prý Jourová zatím jednala pouze neoficiálně s Babišem. Šéf hnutí ANO jí ale svůj názor na Dostálovou prý zatím neřekl.

"Habemus commissarius"

Dohodu vládních stran umožnil ústupek sociálních demokratů, kteří podporu Jourové namísto svého kandidáta Pavla Mertlíka vyměnili za podporu ze strany ANO některých programových priorit ČSSD. Jde například o vyšší růst minimální mzdy nebo navýšení peněz na sociální služby o 750 milionů korun.

"Navrhujeme, aby od příštího roku vzrostla minimální mzda o 700 korun," řekl Sobotka. Původně se měla zvyšovat pouze o 500 korun.

Babiš uvedl, že navýšení minimální mzdy je v programovém prohlášení vlády, a že tedy s tím nemá problém.

Jourová na slova o výměně podpory reagovala tak, že nešlo o "politický deal", byť tam určitá časová souvislost je.

Jako první dohodu na kandidátovi potvrdil bez bližších podrobností na svém twitterovém účtu státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

"Bílý kouř nad Strakovkou: habemus commissarius!" napsal Prouza v parafrázi na volbu papeže.

 

Právě se děje

Další zprávy