ČSSD dál povede Sobotka, Hašek je místopředsedou

Domácí Domácí
19. 3. 2011 4:00
Dění prvního dne celorepublikového sjezdu ČSSD jsme sledovali v online reportáži
Předsedou ČSSD se stal Bohuslav Sobotka
Předsedou ČSSD se stal Bohuslav Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Českou stranu sociálně demokratickou povede v příštích letech Bohuslav Sobotka. Rozhodli o tom delegáti ve druhém kole hlasování na sjezdu v Brně.

Dosavadní statutární místopředseda porazil jihomoravského hejtmana Michala Haška. Sobotka získal 304 hlasů, jeho rival 285.

V sobotu zvolí delegáti zbytek vedení, kandiduje celkem 17 politiků a političek.

Volilo se do pozdních ranních hodin, delegáti se rozešli bez toho, aby se dozvěděli výsledek. Podle neoficiálních informací v prvním kole neprošel nikdo. Nejúspěšnější byl Jiří Dienstbier, kterému ke zvolení v prvním kole chybělo jen kolem deseti hlasů.

Podezření: S hlasy se prý kupčilo

Volby sociální demokraty rozdělily na dva nesmiřitelné tábory, které se během páteční volby vzájemně obviňovaly z nakupování hlasů a vzájemně si hlídaly, kdo s kým jedná a domlouvá podporu.

Došlo i na tvrdá slova. Při volbě 1. místopředsedy se rozvášnil Zdeněk Škromach a obvinil tábor "Sobotkovců", že nedrží dohodu a nechce zvolit Haška 1. místopředsedou. Do volby nakonec nastoupil i Lubomír Zaorálek. Škromach v emotivním projevu hrozil, že se strana rozštěpí.

Kdo je Bohuslav Sobotka

  • Bohuslav Sobotka vedl sociální demokraty z pozice místopředsedy poté, co po loňských parlamentních volbách rezignoval na předsednický post Jiří Paroubek.
  • V boji o předsedu porazil těsně hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška. Sobotka zastává spíše levicovější přístup a radikálněji se vymezuje vůči vládě. Je obráncem sociálního státu, klade důraz na tradiční hodnoty a cíle.
  • Do ČSSD vstoupil v roce 1989 během jejího znovuustanovení - a to i přes tehdejší značný odpor mladých k levici. Úsměvné je, že původně mířil na sraz fanoušků sci-fi.
  • Postupem času se vypracoval a v podstatě okamžitě po vystudování práv se vrhl na vysokou politiku. Hned v prvních parlamentních volbách se mu podařilo dostat do Poslanecké sněmovny.
  • Bohuslav Sobotka v minulosti působil v letech 2002 až 2006 jako ministr financí a místopředseda vlády, v současnosti je předsedou rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny a statutárním místopředsedou ČSSD.
  • Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Je ženatý a má dva syny.

Jihomoravský hejtman nakonec v souboji s Lubomírem Zaorálkem jednoznačně zvítězil.

Škromachova slova však rozlítila europoslance Richarda Falbra, který jej označil za dobytek. "Už si s ním nepodám ruku," řekl. Emoce pomalu chladly s přibývajícími hodinami, sociální demokraté se rozešli kolem jedné hodiny ráno.

Koalice: Sobotka není pro ČSSD výhra

Na volbu reagovali i představitelé koalice. "Nepředpokládám, že v ČSSD dojde pod novým předsedou k odklonu od politiky populismu," reagoval na zvolení Sobotky předseda ODS a premiér Petr Nečas.

TOP 09 kvituje, že má ČSSD předsedu, ale tolik prý dobré zprávy. "Špatná zpráva je, že je to Bohuslav Sobotka, který je víc levicový, nikdy neměl běžné zaměstnání, ale hned po studiu se objevil v parlamentu," řekl Aktuálně.cz.

Gratulaci nadálku poslal i ministr dopravy Vít Bárta z Věcí veřejných. "Doufám, že nyní nastane zodpovědná debata nad důchodovou i zdravotní reformou bez potřeby být apriory proti. Doufám, že najdeme zodpovědnou stabilní shodu nad tolik potřebnými reformami."

Prohlédněte si průběžně doplňovanou fotogalerii z prvního dne sjezdu

Dění na sjezdu ČSSD budeme v pátek i sobotu podrobně sledovat v online reportáži.

04:00 - Podle neoficiálních informací nebyl v prvním kole zvolen žádný místopředseda ani místopředsedkyně. Nejlépe dopadl Jiří Dienstbier, který zřejmě získal 264 hlasů. Jen o deset méně by měla mít Marie Benešová. Třetím nejúspěšnějším kandidátem se pak stal Martin Starec, podporu mu údajně vyjádřilo 246 delegátů. Stejný počet - 238 hlasů - obdrželi Lubomír Zaorálek a Zdeněk Škromach. Významné zisky pak zaznamenali Roman Onderka (183), David Rath (173), Jiří Zimola (168) a Milan Urban (166).

01:07 - Projevy kandidátů skončily. Bezkonkurenčně nejkratší projev měl Lubomír Zaorálek, naopak Daně Váchalové vypli mikrofon. Nyní Roman Onderka vyhlásil dvacetiminutovou přestávku.

00:51 - Kandidáti se za řečnickým pultem rychle střídají. Hovořili už takřka všichni.

00:38 - Jaroslav Foldyna v emotivním projevu mluvil o bezedném kapitalismu, který okrádá i chudé babičky, aby bylo možno zaplatit zlodějny uplynulých dvaceti let. Alena Gajdůšková se zřejmě inspirovala u Baracka Obamy. S delegáty se podělila o svůj sen o rovnosti.

00:32 - Milada Emmerová se zaměřila na kritiku koncepce zdravotnictví, kterou zvolil tým Tomáše Julínka.

00:30 - Od kandidátů zaznívají výzvy k jednotě. "Je čas zvolit nové tváře," nechal se slyšet například Vladimír Dryml, který dostal slovo hned po Jiřím Dienstbierovi. I jejich vystoupení utnul Roman Onderka.

00:25 - Jako první kandidátka na místopředsednický post vystoupila Marie Benešová. "Čas, čas," upozorňoval ji brněnský primátor Roman Onderka, který sjezd řídí, že jí vyhrazená doba uplynula.

00:19 - Pozornost v sále upadá. "Vidím, že je veselo, takže už nemá moc smysl pokračovat," nechala se slyšet jedna z kandidátek.

00:15 - Kandidáti mají potíže zkrátit svá vystoupení. Počítali, že budou mít za řečnickým pultem deset minut.

00:13 - Sjezd ČSSD se protáhne do ranních hodin. Na místopředsedy strany chce kandidovat celkem 17 politiků a političek. O kandidaturu se přihlásili Marie Benešová, Jiří Dienstbier, Vladimír Dryml, Milana Emmerová, Jaroslav Foldyna, Alena Gajdůšková, Jindřiška Blažková, Ludmila Navrátilová, Roman Onderka, David Rath, Božena Sekaninová, Martin Starec, Zdeněk Škromach, Milan Urban, Daba Váchalová, Lubomír Zaorálek a Jiří Zimola.

00:01 - Sociální demokraté odhlasovali, že budou jednat i po půlnoci. O místopředsednické posty se uchází 17 kandidátů. Každý z nominovaných bude mít na proslov tři minuty namísto původních deseti.

Pátek:

23:55 - Bohuslav Sobotka delegátům navrhl, aby se s volbou místopředsedů začalo ještě během prvního jednacího dne. "Chtěl bych vás upozornit, že zítra už zde nemáme ubytování a nemuseli bychom stihnout sjezdový program," apeloval na ně.

23:38 - Podle Michala Haška se budou zbylí místopředsedové ČSSD zřejmě volit až v sobotu. Původně přitom chtěli mít sociální demokraté zvoleno vedení už v pátek.

23:34 - "Sociální demokracie bude znít jedním silným hlasem," odmítl nový statutární místopředseda Hašek dotaz na případné rozpory s předsedou Sobotkou.

23:24 - Předseda volební komise oficiálně potvrdil výsledky volby 1. místopředsedy. Michal Hašek porazil Lubomíra Zaorálka velkým rozdílem. Z 579 platných hlasů jich získal 363.

23:20 - Na sjezdu ČSSD přituhuje. "Ode dneška nepodám Zdeňku Škromachovi ruku," reagoval na místopředsednický projev europoslanec Richard Falbr. "Zachoval se jako dobytek," řekl.

23:17 - Podle informací Aktuálně.cz se stal 1. místopředsedou ČSSD Michal Hašek. Získal 314 hlasů.

22:47 - Delegáti pokračují v diskuzi. Výsledek volby prvního místopředsedy by měla volební komise ohlásit ve čtvrt na dvanáct.

22:32 - Pokud v sobotu skutečně do Brna dorazí expředseda Jiří Paroubek, chystají mu jeho odpůrci nepříjemné uvítání. "Musíme sehnat píšťalky a bubínky, počkejte zítra ráno," líčil emotivně plán jeden z delegátů.

22:24 - Škromach na sebe strhl pozornost poté, co přednesl svůj projev. V něm pohrozil tím, že se strana může rozštěpit, pokud nebude prvním místopředsedou zvolen Michal Hašek, poražený ve volbě o křeslo předsedy.

22:22 - Emoce v sále jsou po volbě předsedy a projevech kandidátů na místopředsedu vyhrocené. Uprostřed se vytvořil hlouček v čele se Zdeňkem Škromachem a Jiřím Dienstbierem, kteří se hlasitě hádají. Oba politici jsou představitelé opačných táborů.

Někteřé delegáty dlouhé jednání zmáhá. Na snímku zástupci Prahy Petr Hulinský (vlevo) a Karel Březina.
Někteřé delegáty dlouhé jednání zmáhá. Na snímku zástupci Prahy Petr Hulinský (vlevo) a Karel Březina. | Foto: Ludvík Hradilek

22:18 - Volba skončí ve 22:40.

22:10 - Probíhá volba 1. místopředsedy ČSSD.

21:58 - "Přál bych si, abychom kromě nových jmen začali pracovat na novém obsahu," prohlásil Lubomír Zaorálek na konec svého projevu. Nakonec nevyslyšel prosbu Zdeňka Škromacha a bude kandidovat proti Michalu Haškovi.

21:52 - "V této zemi se vede revoluce bohatých. To jim se snižují daně na úkor chudých," míní Zaorálek. Podle něj se nyní rozhoduje o tom, zda patříme na Východ, nebo na Západ.

21:50 - Česká republika stojí na místě, kde se rozhoduje o tom, co s ní bude. "Pro nás je první úkol vědět, jaké jsou možnosti a jaká je v tom naše role."

21:49 - Slova se chopil Lubomír Zaorálek.

21:48 - Z volby odstoupil o Škromach. Podle něj by měli stranu vést společně právě Sobotka s Haškem. "Vyzývám Luboše Zaorálka, aby se vzdal kandidatury," řekl.

21:46 - Třetí z kandidátů - senátor Zdeněk Škromach - vyjádřil ve svém projevu zklamání nad chováním nově zvoleného předsedy ČSSD. Ten totiž odmítl, dřívějším slibům navzdory, otevřeně podpořit svého rivala Michala Haška coby kandidáta na 1. místopředsedu. Podle Škromacha je chyba, že se sociální demokraté soustředí více na roztržky mezi sebou, namísto toho, aby síly vynaložili na boj s vládou.

21:36 - Vzápětí se Rath vzdal své kandidatury ve prospěch severní Moravy, tudíž ve prospěch Lubomíra Zaorálka. "Severní Morava je ve volbě dlouhodobě daleko úspěšnější než střední Čechy," nechal se slyšet.

21:34 - Po Haškovi nastoupil středočeský hejtman David Rath. A opět zaútočil na vládu, která podle něj škodí všem lidem v Česku. Neopomněl zmínit ani svůj dávný boj proti zdravotnickým poplatkům.

21:29 - Podle Haška by se sjezd neměl odehrávat podle pravidel "kdo nejde s námi, jde proti nám". "Test toho, kam se dnes posune sociální demokracie, ukáže tato volba," řekl ve svém kratičkém kandidátském projevu před volbou 1. místopředsedy ČSSD.

21:22 - O post prvního místopředsedy se utkají čtyři sociální demokraté. Svoji ambici už ohlásil Michal Hašek. Spolu s ním budou o toto křeslo usilovat David Rath, Lubomír Zaorálek a Zdeněk Škromach.

21:26 - S gratulací přišel i premiér a předseda ODS Petr Nečas. "Jeho volba pro mne není překvapením, protože se mezi špičkami sociálních demokratů pohybuje již řadu let. Nepředpokládám, že v ČSSD dojde pod novým předsedou k odklonu od politiky populismu. Přesto jsem připraven s demokratickou opozicí trpělivě jednat o připravovaných reformách a dalších krocích, které chystá vládní koalice," řekl.

21:14 - Kuloáry se šíří informace, že v sobotu na sjezd přijede Sobotkův předchůdce ve funkci Jiří Paroubek. Ten původně do Brna nedorazil s tím, že nebyl oficiálně pozván.

21:12 - "Sociální demokracie potvrdila touto volbou svoje současné politické směřování, když si do svého čela zvolila dosavadního statutárního místopředsedu. Věříme, že se do budoucna ČSSD pokusí změnit svoji politiku a že její politické směřování bude k většímu prospěchu všech občanů naší země," rozeslal v tiskovém prohlášení předseda SPOZ Vratislav Mynář.

21:03 - S výběrem nového šéfa sociální demokracie není příliš spokojen předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. "Dobrá zpráva je, že má ČSSD konečně předsedu. Ta špatná je, že je to Bohuslav Sobotka, který je víc levicový, nikdy neměl běžné zaměstnání, ale hned po studiu se objevil v parlamentu," řekl Aktuálně.cz. "A i jako ministr financí i v době ekonomického růstu zadlužoval Českou republiku," připomněl Sobotkovo působení ve vládě.

20:59 - "Beru to jako pokračování té tvrdé, nesmiřitelné, demagogické a paroubkovské politiky, byť v poněkud ´soft´ provedení. ČSSD půjde nadále cestou extrémní, populistické levice. Cestou otevřené spolupráce s KSČM," reagoval pro změnu předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

20:55 - "Gratuluji Bohuslavu Sobotkovi k vítězství ve volbě předsedy ČSSD," reagoval pro Aktuálně.cz faktický šéf Věcí veřejných Vít Bárta. "Doufám, že nyní nastane zodpovědná debata nad důchodovou i zdravotní reformou bez potřeby být apriory proti. Doufám, že najdeme zodpovědnou stabilní shodu nad tolik potřebnými reformami."

20:51 - "Chci, aby tento sjezd byl demokratický, svobodný, aby rozhodli delegátí. Podle mě by bylo velmi dobře, kdyby Michal Hašek byl ve vedení sociální demokracíe, které vzejde z tohoto sjezdu. Jaké to místo bude, je na delegátech," řekl Sobotka České televizi.

20:45 - "Kandidatura nebyla cílem, ale prostředkem k tomu, abychom dokázali změnit politiku v České republice," řekl Hašek a následně potvrdil, že bude usilovat o post prvního místopředsedy.

20:44 - Já mu k tomu blahopřeji, reagoval na Sobotkovo vítězství Michal Hašek.

20:40 - "Byla to demokratická volba. Velmi si toho vážím a je to pro mě závazek na celý zbytek života," řekl nový předseda k hlasování. "Úkol, který mám, není jednoduchý. Já to vím, ale jsem optimista, protože na něj nebudu sám. Z tohoto sjezdu musíme odjet jako jedna politická strana, nikoliv jako dva tábory. Musíme lidem vrátit naději, že má cenu, aby nás podpořili, protože tím ovlivní svůj život k lepšímu," uvedl Sobotka.

Foto: Ludvík Hradilek

20:39 - Sobotka: "Když se dnes řekne v České republice levice, znamená to ČSSD. Vytlačili jsme nedemokratické strany, které tady byly před rokem 1989, to je velký úspěch sociální demokracie."

20:37 - "Věřte mi, že se mi v tuto chvíli a z tohoto místa nehovoří úplně lehce. Jsem jeden z vás. Podobně jako vy jsem spojil značnou část života se sociální demokracií," řekl v děkovném projevu Sobotka. "Tady v Brně jsem před jednadvaceti lety začínal jako student," dodal.

20:35 - Po oznámení výsledků volby zazněla výzva na odvolání předsedy volební komise. Navrhovateli vadí, že média věděla o výsledku dříve, než účastníci sjezdu.

20:32 - "Bohuslav Bobotka získal 304 hlasů a byl zvolen předsedou České strany sociálně demokratické," oznámil předseda volební komise. "Bylo vydáno 596 hlasovacích lístků, platných bylo 591, dva lístky byly platné, nicméně na nich nebyl vyznačen vítěz," doplnil.

20:25 - Absurdní situace: Bohuslav Sobotka už přijímá gratulace, je obsypán novináři, ale výsledky oficiálně vyhlášeny nebyly. Přestávka totiž ještě neskončila a čeká se na předsedajícího.

20:14 - Podle dostupných informací ve druhém kole tajné volby vyhrál Bohuslav Sobotka, získal 304 hlasů.

19:51 - V kuloárech se šíří informace, že ve druhém kole vyhrál Bohuslav Sobotka, údajně o 30 hlasů. Jaká je pravda, to se dozvíme nejdříve za půl hodiny, ale spíše později. V těchto chvílích je přestávka a delegáti mají možnost se navečeřet.

19:41 - Komentátor Aktuálně.cz Jan Lipold: Vyrovnaný výsledek prvního kola voleb je vlastně jen důkazem, že oba kandidáti jsou v podstatě stejní. Ani jeden z nich nemá něco, čím by volitele přesvědčil. Jako Losna, když Vontům ukázal, jak se vyndavá ježek z klece - a Mažňák byl rázem druhý.

19:24 - "Řada lidí prognozovala, že volba předsedy může skončit patem. Rozdíl sedmi hlasů při šesti stovkách delegátů beru jako rovnocenný výsledek. Neodstoupil jsem, takže stále platí, že si věřím," komentoval výsledek pro Aktuálně.cz Michal Hašek.

19:12 - Druhé kolo volby končí. Následovat bude ještě asi 15 minut diskuze, po které je zhruba v 19:30 v plánu večeře.

18:47 - A, že Sobotka nebyl zvolen jen o jediný hlas? "I to se počítá, to je výsledek volby,"  reagoval na těsný výsledek. "Ve druhém kole mají delegáti opět možnost znovu zhodnotit oba kandidáty a rozhodnout se mezi nimi," dodal.

18:43 - "Myslím, že všichni čekali, že to bude velice těsné. Ukazovalo to i hlasování na krajských konferencích. Tam, kde delegáti mohli volit tajně, tak ty rozdíly nebyly velké a podobně se to odráží i zde," komentoval výsledek pro Aktuálně.cz Bohuslav Sobotka.

18:41 - Druhé kolo volby předsedy ČSSD začne za několik minut.

18:35 - "Čeká nás dlouhá volební noc," reagoval na výsledky Bohuslav Sobotka. Michal Hašek výsledek 1. kola za svou porážku nepovažuje.

18:30 - "Pro Michala Haška bylo 291 hlasů, pro Bohuslava Sobotku 298 hlasů," oznámil volební manažer ČSSD Jan Hamáček s tím, že ani jeden z nich nezískal potřebnou nadpoloviční většinu.

18:30 - Nikdo z kandidátů v prvním kole nezískal nadpoloviční počet hlasů - 298 pro Sobotku, 291 pro Haška. Oba postupují do 2. kola. Sobotkovi vítězství uniklo o jeden hlas.

18:24 - Podle neoficiálních informací nebyl v prvním kole nikdo zvolen.

18:23 - Komentátor Aktuálně.cz Jan Lipold: Ve vystoupení Valtra Komárka ožívají vzpomínky na staré dobré porevoluční „za Komárka bude koruna jako marka". Doyen ČSSD srovnává průměrné výdělky u nás a v Německu (cca 1:3) a klade řečnické otázky: Copak nemáme právo na stejný blahobyt? Copak jsme o tolik horší? - Delegáti tleskají.

18:20 - Žízní na sjezdu nikdo netrpí. Kávy, různých druhů čaje i studených nealkoholických nápojů bylo k dispozici zdarma všude dost. Šetrnost zadlužené strany, o které ve sjezdové diskusi zřejmě s nadsázkou padlo, že je "před bankrotem", pocítili delegáti sjezdu i při obědě. Dostali jen hlavní jídlo, chyběla polévka i zákusek.

18:03 - Členům komise, která sčítá hlasy, byly odebrány mobily, aby informace o výsledcích hlasování neunikly na veřejnost.

Foto: Ludvík Hradilek

18:01 - "Michal Hašek využil svou údernost, kterou upoutá pozornost. Projev byl v počátku grandioznější a pak tam byly naprosto volné a příliš obecné pasáže. Spíš obecné deklarování věcí, které jsou pro sociální demokracii běžné. Závěr byl ale pro delegáty docela strhující," komentuje pro Aktuálně.cz kandidátské projevy předseda Senátu Milan Štěch. "Projev Slávka Sobotky byl po celou dobu vyvážený, v každém případě tam bylo více programového zaměření a odbornosti. Je vidět, že je zde mezi nimi rozdíl," pokračoval Štěch s tím, že Sobotkův projev se mu zdál výrazně kvalitnější.

18:00 - Hlasy už podle původních odhadů měly být sečteny. Zatím se tak ale zjevně nestalo, v sále pokračuje diskuze.

17:48 - "Oba kandidáti již v předsjezdovém klání projevili vysoké kvality, oba projevy to jen potvrdily. Určitě tam nebyly tak diametrální rozdíly, aby sociální demokracie nemohla znít dál jedním hlasem, ať bude zvolen jeden nebo druhý. To mi udělalo velkou radost," uvedla pro Aktuálně.cz místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

17:43 - "Ústecký kraj deklaroval podporu Michalu Haškovi, tím jsem možná malinko zaujatý. Myslím si ale, že byl lepší. Slávek Sobotka seděl jako ministr financí v dobách, kdy ČSSD zadlužila naši republiku a jeho projev neříkal, že ho to mrzí a že bude příště postupovat jinak. Jeho projev byl stejný, jak ho znám deset let. Projev Michala Haška byl konkrétnější a samozřejmě jsem rád, že oba vystupovali velice kultivovaně. Myslím, že nás čekají lepší časy," míní předseda ústecké ČSSD Arno Fišera.

17:41 - "Oba projevy byly dobré, oba byly pravdivé a myslím, že na základě těch projevů se většina delegátů již nerozhodovala. Už jsou rozhodnutí," komentoval projevy europoslanec za ČSSD Richard Falbr.

17:37 - "Můj názor bude tendenční, protože je o mně známo, že patřím k podporovatelům Michala Haška, tudíž bych vždy jeho projev považoval za lepší. Nicméně myslím, že i z ohlasů, které jsem nasbíral, mi většina delegátů říkala, že projev Michala Haška byl lepší, méně plytký, více konkrétní a zabýval se skutečně problémy, které trápí obyvatele této země," zhodnotil pro Aktuálně.cz oba kandidátské projevy jihomoravský hejtman Jiří Zimola. "Slávkův projev rozhodně špatný nebyl, nicméně, pokud by se snad někdo měl rozhodovat přímo zde podle projevu, domnívám se, že se spíše přikloní na stranu Michala," dodal.

17:30 - Výsledky hlasování by měly být známé už za zhruba 20 minut. Podle kuloárních informací jeden ze dvou kandidátů získal potřebný nadpoloviční počet hlasů.

17:27 - Komentátor Aktuálně.cz Jan Lipold: V pavilonu B brněnského Výstaviště, kde sjezd ČSSD jedná, je pěkná zima. Pokud to není tím, že naplno běží na nízko nastavená klimatizace, chválím ekologickou zodpovědnost pořadatelů.

17:25 - Volba skončila, nyní se budou hlasy sčítat. Pokračuje diskuze jednotlivých delegátů.

17:07 - Komentátor Aktuálně.cz Jan Lipold: Žádný z kandidátských projevů nebyl viditelně lepší toho druhého. Celkovým obsahem se lišily minimálně. Sobotka byl o něco konkrétnější a o chlup kritičtější k vlastní straně. Hašek ukázal víc řečnického temperamentu.

17:01Nyní začne tajná volba, jednání bude pokračovat v 17:25. Z 609 pozvaných volitelů dorazilo do Brna 593.

17:00 - "Politická strana není jen stroj na získávání peněz a moci," řekl na závěr svého projevu Bohuslav Sobotka.

16:56 - "Podporujeme přímou volbou prezidenta a musíme najít progresivního kandidáta, kterého nominujeme nebo podpoříme," zmínil Sobotka. 

16:54 - ČSSD se podle Sobotky musí změnit, působit pozitivně, otevřeně a komunikativně. Zmínil i práci se sociálními sítěmi. Nejbližším cílem má být výhra v krajských volbách v příštím roce.

16:49 - "Naše země je šestá nejméně zadlužená v celé Evropské unii. Musíme usměrnit příjmy a výdaje a přihlásit se k vyrovnaným rozpočtům," zdůrazňuje Sobotka. Receptem má být přestat se snižováním daní i důsledný boj s korupcí.

16:41 - V Evropě podle Sobotky při ekonomické krizi nejlépe uspěly státy s vyšší mírou přerozdělování.

16:39 - "Škrty jsou nebezpečné, vláda přesouvá daňovou zátěž na střední vrstvy. Hrozí, že vláda nastartuje řadu zásadních změn, které bude obtížné později korigovat," míní Sobotka.

16:38 - ČSSD podle Sobotky musí v příštích volbách dostat tolik hlasů, aby bez ní nebylo možné vytvořit vládu. I jeho projev hned v úvodu přerušil potlesk.

16:35 - Začíná projev Bohuslava Sobotky.

Michal Hašek a Jeroným Tejc
Michal Hašek a Jeroným Tejc | Foto: Ludvík Hradilek

16:33 - Haškův projev končí, na závěr mimo jiné vyzval ke spolupráci se středovými stranami jako KDU-ČSL či Strana zelených. "Je pro mě naprosto nepřijatelné zrušení takzvaného Bohumínského usnesení," zmínil dokument, který zakazuje ČSSD spolupráci na vrcholné úrovni s KSČM.

16:32 - V kuloárech se oba tábory obviňují z nakupování delegátů. Důkazy pro tato tvrzení ale ani jedna strana nemá. Sobotkovi lidé nadto kritizují Haškovce, kteří prý kontrolují, s kým jedná jejich lídr v přilehlých salóncích.

16:26 - "Musíme trvat na průběžném pilíři důchodové reformy. Žádné soukromé fondy. Nenechme privatizovat penzijní systém ani zdravotnictví," zdůraznil Hašek.

16:25 - Michal Hašek zmínil i spolupráci s KSČM. Některé úvahy o spolupráci ČSSD s komunisty podle něj sociálně-demokratické voliče mohly vystrašit.

16:21 - "Musíme být sociální demokracií pro 21. století, která bude sociálně citlivá," říká Hašek.

16:17 - ČSSD by podle Haška měla být stranou, která bude pro lidi důvěryhodnou alternativou k současné vládě. "Dřív jsme na některé lidi působili jako strana agresivní, která se neštítí osobních útoků. I proto jsme dneska v opozici a vládne Petr Nečas. Nedělejme stejné chyby," poznamenal.

16:15 - První hovoří Michal Hašek. Začíná ostrou kritikou Nečasova kabinetu. "Je to nejhorší vláda, kterou tato země od roku 1989 měla," tvrdí a jeho proslov přerušuje potlesk.

16:10 - Diskuze je přerušena. Blíží se volba předsedy. Začínají projevy jediných dvou kandidátů na předsedu, v abecedním pořadí - Michal Hašek a Bohuslav Sobotka. Každý má na svůj projev 20 minut.

16:06 - Zatím nejlepším rétorickým výkonem dne přerušil ospalou atmosféru poslanec Jaroslav Foldyna. V plamenném projevu mimo jiné žádal, aby sociální demokracie přiměla banky, vlastněné zahraničním kapitálem, aby část zisku investovaly v České republice.

16:04 - Čtenář Míra Čára na Facebooku Aktuálně.cz předpovídá ČSSD výhru ve volbách. „Za 2 - 3 roky bude opět vládnout ČSSD, to znamená, že bude konec zlodějny v Čechách a bohatnout budou pouze ti, kteří něco umějí a také své znalosti dovedou zhodnotit ve prospěch občanů této země. Tato ´feudální pravice´ byla předem odsouzena k zániku, ještě než začala vládnout," píše.

15:50 - Bývalý ministr vnitra František Bublan se Aktuálně.cz pochlubil, že asi padesát lidí si na něj podle informací sázkových kanceláří vsadilo, že by mohl být předsedou ČSSD. "No, mám asi patnáct minut, abych vstoupil do strany," žertoval v kuloárech. Je totiž nestraník.

15:25 - Komentátor Aktuálně.cz Jan Lipold: Nepotřebujeme vydávat nadměrné finanční prostředky na naši vizuální prezentaci." To je podle Bohuslava Sobotky jedno ze sedmi poučení z loňských voleb, ve kterých utratila ČSSD desítky milionů za billboardy a podobné atrakce. Ve světle informace, že ČSSD je v mínusu 360 milionů korun, můžeme sloveso „nepotřebujeme" nahradit slovy „už nemáme peníze na to…". Oranžové billboardové orgie, jsou, zdá se, minulostí.

15:22 - Řečníci se střídají u pultíku a kritizují vládní opatření. Chtějí více peněz do školství, bytové výstavby či zdravotnictví. Někteří z delegátů však vyčítají vedení ČSSD přílišný populismus ve stylu "všem slíbíme vše" a neschopnost najít partnery pro prosazení sociálnědemokratických návrhů.

Foto: Ludvík Hradilek

14:58 - Jak by si nového předsedu ČSSD představoval jeden z diskutujících delegátů? "Nehledá podporu kdesi na planetě Mars a nerozdává růže z buldozeru," rýpnul si do exšéfa strany Jiřího Paroubka a v závěru projevu podpořil kandidaturu Michala Haška.

14:40 - Delegáti se pomalu vrací na svá místa a začíná odpolední program. Nyní startuje diskuze, do které je přihlášeno 58 řečníků. Jednání řídí Roman Onderka, který diskutující varoval, že pokud i po druhém upozornění nedodrží tříminutový časový limit projevu, vypne dotyčnému mikrofon.

14:20 - Přestávka na oběd se blíží ke konci. Strávníkům se podávala svíčková na smetaně.

14:08 - Poslanec Jeroným Tejc, který patří do tábora Bohuslava Sobotky, míní, že jeho favorit má stále převahu, byť těsnou. Spoléhá na tajnou volbu. "Pokud skutečně bude tajná a nikdo se nebude snažit kontrolovat delegáty, zvítězí Slávek hned v prvním kole," řekl Aktuálně.cz.

13:43 - V dopoledním bloku vystoupil také předseda kontrolní komise ČSSD Martin Starec. Strana má podle něj celkový dluh 360 milionů korun. ČSSD by mohla podle něj základních dluh kolem 100 milionů korun zvládnout do dvou let. Zbytek pak v následujících letech. Partaj si totiž půjčovala jednak přímo, ale i prostřednictvím akciové společnosti Cíl, která spravuje její majetek a kterou plně vlastní.

"Je potřeba, aby se na tento úkol (ČSSD) velmi tvrdě soustředila a v nejbližším horizontu, jak jen to bude možné, hospodaření vyrovnala a začala postupně splácet závazky, které má," řekl Starec ČTK.

13:08 - Dopolední program končí. Následuje přestávka na oběď a kolem 14:30 začne diskuse, do které je zatím přihlášeno 54 řečníků.

12:56Komentátor Aktuálně.cz Jan Lipold: Řečníci zatím mluví o všem možném, Zdeněk Škromach svůj projev zakončil oblíbeným přímerem „v sobotu skončí nečas a vyjde krásné oranžové slunce." Ale to hlavní, koho a proč chtějí za předsedu, zatím nikdo ani nenaznačil. Nikdo z místopředsedů, a to mluvili dohromady skoro hodinu, se k tomu nevyjádřil. Sjezd navenek plyne v atmosféře nerozborné stranické jednoty.

12:54 - V kuloárech se pohybuje i šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel. Se zpožděním dorazil Petr Benda, blízký spolupracovník Jiřího Paroubka a kmotr jeho dcery.

12:45 - "Sobotka je člověk absolutně odtržený od reálného života, nikdy nic nevytvořil, připravil zemi o stamiliardy korun svou hloupostí, v reálném životě nikdy nepracoval a dokázal dělat rekordní dluhy při 6% růstu HDP, dnešní ČSSD až příliš klesla ze strany perspektivní a otevřené na mafiánskou úroveň ODS. Nápady na úrovni sci-fi," píše na Facebooku Aktuálně.cz čtenářka Mariette Giana Trňáková.

12:38 - O nového amerického velvyslance Normana Eisena je mezi sociálními demokraty velký zájem. Alespoň větu s ním chtějí prohodit nejen vysocí funkcionáři strany, ale i řadoví delegáti, hlásí z brněnského sjezdu reportérka Aktuálně.cz

12:28 - Místopředseda Zdeněk Škromach - podporovatel Michala Haška - vidí situaci na sjezdu pozitivně spíše pro svého favorita. "Můj soukromý odhad je, že Michal vyhraje o pět hlasů," svěřil se Aktuálně.cz v kuloárech.

12:20 - V kuloárech sjezdu se pohybuje rovněž nový americký velvyslanec Norman Eisen.

12:17 - David Rath, který by chtěl být 1. místopředsedou, si krátí čas podepisováním své knihy, kterou vydal speciálně u příležitosti 36. sjezdu ČSSD.

12:14 - Své projevy nyní mají jednotliví místopředsedové sociální demokracie. Roman Onderka, brněnský primátor, například poznamenal, že si rozhodně nemyslí, že strana musí do médií rozesílat 25 tiskových zpráv každý den. Milan Urban v narážce na mnohdy podle něj příliš agresivní styl uvedl, že je třeba "nejen bořit, ale také stavět".

12:05 - Bohuslav Sobotka podle svých slov nestrávil předvečer volby domlouváním hlasů pro své zvolení. Naopak, večer trávil s manželkou.

12:02 - Přečtěte si celou zprávu Bohuslava Sobotky pro 36. sjezd ČSSD v Brně. Text najdete ZDE.

11:51 - Slova se ujal slovenský premiér Robert Fico, kterého poté u řečnického pultíku vystřídala německá sociální demokratka Petra Ensbergerová.

11:39 - Komentátor Aktuálně.cz Jan Lipold: Bohuslav Sobotka měl díky své sjezdové zprávě výhodu většího prostoru pro kandidátské projevy. Využil ji až v závěru, kdy ostře mobilizoval proti vládě. Naopak, o volebním „rozčarování" 2010 a chybách, které ČSSD udělala, mluvil opatrně. Pochopitelně - byl tehdy druhým mužem strany a za několik hodin ho čeká volba muže prvního. Rozhněvat si delegáty (sebe)kritikou by nebylo taktické.

11:31 - Někdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek zveřejnil projev, který by byl býval na sjezdu přednesl, kdyby přijel.

Jiří Paroubek, expředseda ČSSD se pustil do kritiky
Jiří Paroubek, expředseda ČSSD se pustil do kritiky | Foto: Ludvík Hradilek

Kritizuje v něm nejen současnou vládu a média, ale trefuje se do vlastních řad. Místopředsedu Zdeňka Škromacha označil za lenocha, který nebyl schopen nabídnout alternativu k vládní důchodové reformě.

Další člen vedení, místopředseda Milan Urban, je podle něj myšlenkově sterilní. Paroubek se tak cíleně opřel do tábora Michala Haška, naopak k Sobotkovi je v nepředneseném projevu shovívavý. "Minulý týden jsem měl dlouhý rozhovor s B. Sobotkou, znám jeho názory, nejsou daleko od mých. Bude ale v čele strany úspěšný jen tehdy, nebude-li obklíčen lidmi bez názorů, lenochy a lidmi bez odvahy," píše Paroubek. V projevu rovněž vysvětluje, že na stranu svojí kritikou nechce útočit, ale pomoct jí.

11:28 - Bohuslav Sobotka poděkoval svým kolegům za práci v nelehkých dobách po loňských květnových volbách a ukončil svůj projev.

11:25 - "Jsme svědky krize vládnutí. Máme slabou vládu se slabým premiérem, která pozvolna ztrácí důvěru veřejnosti," pokračuje Sobotka v útoku na vládu. "Máme vládu, která dělá reformy pro hrstku lidí," dodává s tím, že voliči skočili na lep slibům v reklamní kampani.

11:22 - "Sjednocení DPH na 17 procentech musíme jako sociální demokraté jednoznačně odmítnout," prohlašuje a krok označuje za vážnou společenskou chybu, které je potřeba zabránit.

11:20 - "To, co navrhuje vláda, není žádná důchodová reforma. Pro ČSSD je zcela nepřijatelné finacovat reformu penzí sjednocením DPH na 17,5 %," pokračuje Sobotka, který během projevu přivítal "vzácného přítele" Roberta Fica, šéfa slovenské sociální demokracie SMER.

11:14 - "Jde Nečasově vládě skutečně o snižování deficitu a dluhů? Nejde," útočí Sobotka na vládu. "Výsledkem osmi let vlády pravice je zdvojnásobení veřejných dluhů České republiky," tvrdí.

11:01 - Sobotka veřejně poděkoval Jiřímu Paroubkovi za jeho přínos straně ve funkci předsedy. Následně představil sedm poučení pro správný chod strany. ČSSD by podle něj měla být rozvážná ve strategických rozhodnutích, neválčit s médii, vést dialog, věcná a úsporná v kampaních, neměla podléhat opojení a průzkumům veřejného mínění. 

10:50 - Bohuslav Sobotka se jako první ujal slova. "Věřím, že v lidech probudíme naději na novou politiku," uvedl na začátku svého projevu a sjezd označil jako novou šanci pro stranu. "Potřebujeme sebevědomí a sebereflexi, " dodal úřadující šéf ČSSD.

Sjezd ČSSD v Brně, úřadující předseda Bohuslav Sobotka
Sjezd ČSSD v Brně, úřadující předseda Bohuslav Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

10:40 - Před sociálními demokraty stojí klíčová volba. Během víkendu na sjezdu v Brně rozhodnou, jakým stylem budou nadále prosazovat svou politiku. Ostře sledované souboje o předsedu a místopředsedu doprovází i souboj třetí - o nový "ženský hlas". Socialisté totiž podle svých vnitřních regulí musí zvolit do svého čela alespoň jednu ženu. V řadě na jedno jediné místo ve vedení ČSSD se tísní hned sedm kandidátek.

10:34 - Bývalý předseda strany Jiří Paroubek se sjezdu nezúčastní. V rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že jako někdejší šéf strany ani nedostal pozvánku a jak sjezd dopadne, ho prý vlastně ani moc nezajímá. Z jeho odpovědí je ale i tak jasně patrná nechuť k současnému vedení a přicházejí momenty, kdy mluví o "válce" nebo o tom, že si do něj současného vedení "kope jako do hadráku". Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

10:25 - Předsedou volebního výboru se stal Jiří Havlíček. Toto hlasování bylo testovací a ukázalo, že tábor Michala Haška má navrch. Havlíček je totiž blízkým spolupravníkem místopředsedy Milana Urbana, který stojí na Haškově straně.

10:15 - Delegáty sjezdu ČSSD vítali i ve vytrvalém dešti happeningem stoupenci strany Suverenita Jany Bobošíkové. Asi 40 členů a stoupenců si přineslo transparenty s nápisy: Požadujeme vyšetření privatizace OKD, Sobotka nám vzal střechu nad hlavou, Sobotka a Gross okradli stát nebo Kde blb, tam nebezpečno. "Protestujeme proti současné politické garnituře, která má na svědomí současný stav dnešní společnosti," říkali aktivisté. Ve sjezdových prostorách čekala také malá skupinka demonstrantů, kteří požadovali přímou volbu stranických funkcionářů.

10:05 - Úřadující šef strany Bohuslav Sobotka právě zahájil celorepublikový sjezd ČSSD. Českou hymnu zazpívala operní pěvkyně Viera Gulázsi-Maňásková.

 

Právě se děje

Další zprávy