Sjezd ČSSD navštíví "etický car", velvyslanec z USA

Martina Machová Martina Machová, Tereza Šídlová
15. 3. 2011 17:03
Ambasador USA v Praze Norman Eisen přijal pozvání na sjezd v Brně
Velvyslanec Norman Eisen zavítá na sjezd ČSSD
Velvyslanec Norman Eisen zavítá na sjezd ČSSD | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Doba, kdy se ČSSD chvástala, že na svou konferenci přiveze bývalého viceprezidenta USA a mezinárodní „zelenou" superstar Al Gorea, je pryč.

Hosta z Ameriky si ale čeští sociální demokraté pozvali i na svůj sjezd o tomto víkendu. A tentokrát by jim to mělo i vyjít.

Souboj o předsednické křeslo ČSSD mezi Bohuslavem Sobotkou a Michalem Haškem bude podle stranických představitelů na místě sledovat i americký velvyslanec Norman Eisen - přítel prezidenta USA Baracka Obamy a profesně jeho odborník na etiku a protikorupční opatření ve veřejném životě.

"Na sjezdu je potvrzená účast amerického velvyslance. Nebude mít své vystoupení, ale uvažujeme o možnosti uspořádání kulatého stolu s ním a našimi delegáty," řekla Aktuálně.cz zahraniční tajemnice ČSSD Kateřina Průdková.

Chlubení Eisenem

Strana prý zve na klíčové stranické akci i další významné diplomaty působící v Česku. V Brně by se stejně tak mohli objevit i ambasadoři Ruska, Číny či zemí EU.

Eisenovou účastí se však čeští sociální demokraté téměř chlubí.

"Ze zahraničních hostů mohu jmenovat velvyslance USA. Blízká komunikace je důležitá a je potřeba minimalizovat možná nedorozumění mezi USA a Evropou," říká zahraničně-politický expert ČSSD Lubomír Zaorálek.

Seznam zahraničních hostů sjezdů ČSSD má i své stálice. Ani letos nebude na klíčové akci ČSSD chybět šéf slovenské sociální demokracie Robert Fico. Nehledě na to, že předseda strany SMER byl nejen nejbližším politickým spojencem expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka, ale i jeho osobním přítelem.

Z Německa by pak měla dorazit sociálně-demokratická předsedkyně česko-německé skupiny Bundestagu Petra Ernstberger.

Schůzky na všechny strany

Velvyslanec USA Norman Eisen od svého oficiálního jmenování vede čilý veřejný život. Během měsíce a půl se setkal například s premiérem Petrem Nečasem (ODS), ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) a teď nedávno i s ministrem dopravy Vítem Bártou z Věcí veřejných.

Teď má tedy zavítat i k opozici.

Eisen už dříve avizoval, že bude v Praze podporovat například zájem amerického Westinghousu o zakázku na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Rozhodnutí má padnout ještě za stávající vlády Petra Nečase, samotná dostavba je ale naplánovaná do roku 2020.

Bývalý kandidát na prezidenta USA Al Gore za Paroubkem nikdy nepřijel
Bývalý kandidát na prezidenta USA Al Gore za Paroubkem nikdy nepřijel | Foto: Aktuálně.cz

Sociální demokracie se zvlášť za Jiřího Paroubka - a jeho ústy - chlubila spřízněností s americkou Demokratickou stranou. Expředseda se podle neoficiálních informací v minulosti pokoušel do Prahy přivézt i exprezidenta USA Billa Clintona - neúspěšně.

Ani výše zmíněný Al Gore do Prahy nikdy za Paroubkem nepřijel.

Nejvýraznějším hostem z USA na sjezdu ČSSD byl před dvěma lety bývalý vrchní velitel NATO, demokrat Wesley Clark, který řídil spojenecký útok na Kosovo a Srbsko v roce 1999. Ten ale přitom mnozí představitelé ČSSD dodnes výrazně odsuzují.

 

 

Právě se děje

Další zprávy