Vancouver - Velrybí ambru používanou k zachování trvanlivosti parfémů by mohly nahradit výtažky z jedle balzámové.
Podle agentury AFP kanadští vědci objevili v rostlině příslušný gen, který vykazuje podobné konzervační vlastnosti.
Vědci dlouhodobě pátrají po složce, která by nahradila drahou ambru, což je velmi vzácná hmota pocházející z žaludku velryb, která se po staletí používá do voňavek.
Alternativou pro ambru, která vyjde v lepším případě na 10 tisíc dolarů (zhruba 190 tisíc korun) za kilogram, by se tak mohla stát látka, jejímž základem by byla molekulární sloučenina cis-abienol, která je přítomná například i v listech šalvěje lékařské.
Tu bylo ovšem doposud zdlouhavé a nákladné získat. Objevem genu v jedli balzámové, který molekulu produkuje, se ale situace změnila.
"Objevili jsme nyní gen jedle balzámové, který je ještě účinnější ve výrobě těchto přírodních vlastností, což by mělo umožnit jejich levnější a trvalejší produkci," podotkli Jörg Bohlmann a Philipp Zerbe z univerzity v Britské Columbii pro odborný časopis Journal of Biological Chemistry.
Univerzita se již domlouvá s biotechnologickou firmou na uvedení výsledného produktu na trh.