reklama
 
 

Tesco prodává čaj s pesticidy, zjistil test. Pozor i na jiné

6. 1. 2015 12:40
Dva čaje obsahovaly insekticid acetamiprid v množství, které více než dvojnásobně překračuje unijní limit.

Praha – Vysoký obsah pesticidů v několika porcovaných zelených čajích objevil spotřebitelský časopis dTest. Ten otestoval sedmnáct produktů prodávaných na českém trhu, zjišťoval přítomnost celkem tří stovek pesticidů.

Tesco Green Tea a Dukát Zelený čaj tradiční obsahovaly insekticid acetamiprid v množství, které více než dvojnásobně překračuje unijní limit.

"Neměly by se vůbec objevit v obchodní síti," zdůrazňuje Daniel Pavlis, vedoucí redakce časopisu dTest. Tyto dva čaje navíc obsahovaly ještě dalších jedenáct, respektive třináct reziduí pesticidů.“

Dukát Zelený čaj tradiční se přitom již v lednu loňského objevil mezi nebezpečnými potravinami v databázi Státní potravinářské a zemědělské inspekce kvůli nadlimitnímu obsahu jiného insekticidu.

Více než deset pesticidů objevil dTest také u zeleného Pigi čaje Jemča, Teekanne Green Tea a Pravého zeleného čaje tradičního Lloyd Tea. "Vliv koktejlu rozličných pesticidních látek není dostatečně prozkoumán, proto je namístě opatrnost. Jejich kombinace, byť v minimálním množství, může mít nevyzpytatelné účinky," vysvětluje Pavlis. Větší množství pesticidů i vysoký obsah jednoho z nich naměřila laboratoř také v čaji Gunpowder od Valdemara Grešíka.

Vítězem testu se stal Zelený čaj porcovaný Naše bio z řetězce Billa, jehož chuť i vůni označili hodnotitelé za příjemnou, prokázal dobrou antioxidační aktivitu a navíc neobsahoval žádná rezidua pesticidů.

"Porcované zelené čaje po smyslové stránce nenadchnou, ale ani neurazí. Chuťové maximum získáme vhodnou teplotou vody a dobou louhování. Optimální návod k přípravě by měl uvádět každý výrobce na obalu, protože čaje se od sebe liší a každému z nich svědčí trochu něco jiného," říká Pavlis.

Obecně platí, že zelený čaj by se neměl zalévat vařící vodou, ideální teplota je mezi 70 a 90 stupni Celsia. „Je s podivem, že osm ze 17 výrobců testovaných čajů na obalu uvádí, že se sáčky mají zalévat právě vroucí vodou. Tento postup může být příčinou špatného chuťového dojmu u některých výrobků,“ dodává Pavlis.

autor: Ekonomika | 6. 1. 2015 12:40

Související

    Pokračujte dál

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama