Zásadním argumentem pro přijetí eura je exportní charakter ekonomiky, říká Pavel

ČTK ČTK
20. 5. 2024 12:35
Zásadním argumentem pro přijetí eura je exportní charakter ekonomiky, říká Pavel

Zásadním argumentem pro přijetí eura je charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Na konferenci ReVize Česka to v pondělí řekl prezident Petr Pavel. Ekonomická budoucnost a prosperita Česka je tak podle něj výrazně provázána s eurozónou.

Proto Pavel vidí jako důležitější sedět u stolu, kde se budoucí opatření eurozóny budou projednávat jako rovnocenný partner. "Když pominu všechny srozumitelné důvody pro většinu lidí, jako je jednodušší cestování, žádná nutnost měnit peníze pro každou zemi, tak bychom měli brát v úvahu realitu. Velká část firem, která obchoduje s eurozónou, stejně většinu transakcí dělá v eurech. Ten krok (přijetí eura) bychom měli učinit vědomě, jiná budoucnost se nám stejně nejspíš nerýsuje," uvedl Pavel.

Veškeré argumenty odborníků ohledně přijetí eura se podle něj navzájem negují, protože je stejný počet dobrých argumentů jako těch špatných. "Rozhodnutí o přijetí eura není ani tak technickým ekonomickým rozhodnutím, ale výlučně politickým rozhodnutím," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy