Zapojení českých firem do stavby reaktorů v Evropě přinese zemi bilion korun, tvrdí francouzský uchazeč

ČTK ČTK
1. 7. 2024 10:31
Zapojení českých firem do stavby reaktorů v Evropě přinese zemi bilion korun, tvrdí francouzský uchazeč

Zapojení českých firem do dodavatelského řetězce francouzské společnosti EDF by při očekávané výstavbě více než dvou desítek jaderných reaktorů v Evropě v příštích 25 letech mohlo přinést české ekonomice až 40 miliard eur (bilion korun), v rozhovoru s ČTK to řekl viceprezident EDF Vakis Ramany. Podle něj má francouzská společnost zájem o úzkou spolupráci s českým průmyslem, protože při očekávané jaderné renesanci v Evropě budou potřeba další kapacity s dostatečným know-how a Česko patří mezi země, které jím disponují. EDF je jedním ze dvou uchazečů o stavbu nových jaderných reaktorů v Česku, soupeří s jihokorejskou KHNP.

Podle Ramanyho evropské země zvažují vybudování až 49 nových jaderných reaktorů do roku 2050. Odhaduje, že mezi 25 a 30 z nich by mohly být reaktory vybudované na technologii EPR, kterou EDF využívá. "Pokud předpokládáme výstavbu těchto 25 až 30 reaktorů, zapojení českého průmyslu do našeho evropského dodavatelského řetězce by přineslo České republice ekonomický přínos, který vypočítáváme na zhruba 40 miliard eur," řekl.

EDF slibuje zapojení českých firem do svého dodavatelského řetězce v rámci současného tendru na stavbu až čtyř nových jaderných bloků v Česku, předpokládá, že by pokrýval zhruba 65 procent zakázky. Podle Ramanyho ale EDF vidí potenciál pro český průmysl i ve svých dalších jaderných zakázkách mimo Česko. "Chceme přesvědčit českou vládu, že to je dobrá volba pro Českou republiku, ale i pro budoucnost jaderného průmyslu v Evropě, kde český průmysl může hrát obrovskou roli," řekl Ramany. Podle něj EDF bude potřebovat rozšířit svůj dodavatelský řetězec a nepochybuje o tom, že české firmy by pro něj byly přínosem.

Francouzský velvyslanec v Česku Stéphane Crouzat řekl, že francouzská vláda jako stoprocentní vlastník EDF úsilí firmy plně podporuje a vidí v něm možnost posilovat společné zájmy Česka a Francie ohledně jaderné energetiky v Evropě. Zdůraznil, že postoj vlády nijak neovlivní výsledek nedělních parlamentních voleb, protože na podpoře jaderné energie je ve Francii široký politický konsenzus.

 

Právě se děje

Další zprávy