Za málo peněz hodně muziky. Výstava ukazuje, že i s málem jdou plnit velké sny

Za málo peněz hodně muziky. Výstava ukazuje, že i s málem jdou plnit velké sny
Lidé, kteří nedosáhnou na vlastní byt nebo touží po útěku z města, se často porozhlížejí po alternativních způsobech bydlení jako jsou tiny housy. V Česku už funguje celá řada firem, která nabízí domečky různých materiálů, dispozic a velikostí. Od roku 2016 je k mání například MobileHut, který navrhli Artikul architekti, a díky své nezávislosti na inženýrských sítích se dá umístit i tam, kde nejde běžně stavět.
Jak dosáhnout velkých věcí za použití minimálních prostředků, ukazuje výstava nazvaná A Lot With Little (Hodně s málem) v pražském Centru architektury a městského plánování. Kromě zahraničních projektů je v sále u Pragerových kostek také řada českých realizací, které chytře a udržitelně řeší témata jako bydlení, vzdělávání, nouzovou architekturu nebo proměny. Jedním z projektů, který má na výstavě právem své místo, je úprava panelového domu v Hostivaři od studia re:architekti.
Město studii schválilo, revitalizace náplavky začala v roce 2015. Nová kavárna dnes shlíží dolů k řece z dvojité lávky pro pěší. Je celá prosklená, nabízí výhledy do všech stran. Už z dálky svítí bílou barvou, bílé jsou také schody, které od lávky vedou dolů k vodě. "Mezi dvěma lávkami bylo slepé rameno, po kterém neměli lidé důvod chodit, proto nás napadlo tam postavit kavárnu, která by lidi přilákala," dodává architekt.
Tornádo na Moravě dalo zase některým architektům podnět k vytvoření studie typového slováckého domu se soudobou dispozicí, materiály a technologiemi. Jde o inspiraci a ucelený projektový podklad vhodný pro velkou část poškozených. Ti mohli získat zdarma architektonickou studii a základní projektovou dokumentaci a výhradní licenci k autorskému dílu pro sebe i svého architekta nebo projektanta. Na projektu se podílela studia YUAR Architects, desk architekti, edit! architects a Marco Maio Architects.
Foto: Aktuálně.cz/CAMP (zdroj)
Magdaléna Medková Magdaléna Medková
22. 2. 2024 7:15
Jak dosáhnout velkých věcí za použití minimálních prostředků ukazuje výstava nazvaná A Lot With Little (Hodně s málem) v pražském Centru architektury a městského plánování. Kromě zahraničních projektů je v sále u Pragerových kostek také řada českých realizací, které chytře a udržitelně řeší témata jako bydlení, vzdělávání, nouzovou architekturu nebo proměny.
Mobilní herna pro děti a útulna pro zvířata od studia Coll Coll.
Mobilní herna pro děti a útulna pro zvířata od studia Coll Coll. | Foto: Aktuálně.cz/CAMP (zdroj)

Cílem putovní výstavy je nabídnout lidem inspiraci a zajímavá řešení v době ekonomické, sociální a klimatické krize. Stavebnictví způsobuje 40 procent všech emisí uhlíků v ovzduší, proto je podle autorů výstavy nezbytné hledat udržitelné způsoby, jak vytvářet architekturu, která odráží potřeby společnosti, využívá dostupné materiály a reaguje na místní komunitu, ekonomiku i životní prostředí.

"A Lot With Little prezentuje práci architektonických kanceláří z globálního severu i jihu. Architekti navzdory různým klimatickým a socioekonomickým podmínkám důsledně upřednostňují místní materiály a pracovní sílu a využívají domorodé a současné metody, aby vytvořili udržitelnou architekturu. Jejich díla jsou také krásná - a krása je základní hodnotou udržitelnosti. To je patrné také v Praze, kde se historické bohatství setkává s živou současnou scénou," říká londýnská architektka a kurátorka výstavy Noemí Blager.

Proměna panelového domu v Hostivaři od studia re:architekti.
Proměna panelového domu v Hostivaři od studia re:architekti. | Foto: Aktuálně.cz/CAMP (zdroj)

Zahraniční projekty ukazuje film, který diváci v sále uvidí na projekční obrazovce. Architektura je ve filmu vidět v běžném provozu a doprovázejí ji rozhovory s jejími tvůrci. "Zahraniční projekty jsme doplnili o české realizace, které přinášejí nová, šikovná a nízkonákladová řešení ve čtyřech zvolených kategoriích - bydlení, školství, transformace a nouzová architektura," dodává vedoucí CAMPu Štěpán Bärtl.

Jedním z projektů je například úprava panelového domu v Hostivaři, kde studio re:architekti využilo vnější konstrukci k tomu, aby rozšířilo lodžie směrem do zahrady. Mezi další realizace patří covidové centrum, střední škola v Kashitu v Zambii, venkovní přístavba ZŠ Plamínkové nebo útulny v Krkonošském národním parku.

České projekty si můžete podrobně projít v galerii.

 

Právě se děje

Další zprávy