Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Aktuálně.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah

Vzdálené odečty vody, elektřiny, plynu? S IoT žádný problém

T-Mobile
29. 10. 2019 6:00
Donedávna bylo pro účel odečtu spotřeby vody či tepla jediným možným řešením umožnění přístupu cizím osobám do soukromých objektů, provozoven či domácností. Dnes již není tento nekomfortní postup nutný, o vzdálené odečty se postarají chytrá řešení od T-Mobile napojená na internet věcí (Internet of Things).
Foto: T-Mobile

Koncoví zákazníci tak ušetří svůj čas a minimalizují také rizika úniku vody či plynu. Pro poskytovatele a distributory energií jsou rovněž manuální odečty náročné jak finančně, tak personálně i logisticky. Navíc těžko přístupná místa představují zvýšené riziko pro operující techniky.

Vzdálené odečty vodoměrů, plynoměrů, elektroměrů a dalších měřičů využívající IoT umožňují odběrateli i poskytovateli průběžnou kontrolu nad spotřebou vody, plynu a elektřiny. Odběratelům přináší komfort v podobě ochrany soukromí, šetří čas i výdaje za energie, ale také zvládnou preventivní kontrolu aktuální spotřeby. Údaje o aktuální i historické spotřebě má navíc odběratel kdykoliv k dispozici v aplikaci.

Pro poskytovatele jsou zase nejdůležitější součástí IoT řešení alarmová hlášení v případě nečekaně velké spotřeby, v případě úniku nebo při změně chování uživatelů. Získají tak okamžitou informaci o mimořádných událostech a závadách, a mohou tak předcházet vzniku nežádoucích škod a případné problémy efektivněji řešit. Například se může jednat o zatopení šachty, nepřiměřenou spotřebu, zpětný tok, zamrznutí, manipulaci s vodoměrem a podobně. Se vzdáleným odečtem odpadá potřeba fyzických návštěv a kontrol měřičů. Tím se eliminují rizika falešných kontrolorů a také chyby způsobené při fyzických odečtech.

IoT řešení pro vzdálený odečet spotřeby využívají pro komunikaci síť pro internet věcí Sigfox, která zajišťuje bezpečný přenos malého množství dat na velké vzdálenosti s minimálními nároky na energii. Technologickým partnerem Sigfoxu na budování a správě IoT sítě je právě T-Mobile, který poskytuje svoji infrastrukturu pro umístění základnových stanic. Tato zařízení zajišťují datový přenos mezi koncovým uživatelem a centrálním spojovacím systémem.

Výhody vzdálených odečtů:

  • Komfort

    Snadná instalace, bezúdržbovost a životnost až 10 let.
  • Okamžité zasílání alarmů

    V případě naměření neočekávané hodnoty se ihned odešle alarm na telefon nebo do dohledového centra.
  • Komplexnost

    Systém pro dálkové odečty s možností integrace do stávajících systémů.
  • Jednoduchý systém

    Aplikační server pro správu a monitoring zjednoduší práci. Systém dokáže spravovat téměř kdokoliv.
  • Technologie

    Využíváme nejmodernější technologie na principu IoT (Internet of Things) - Sigfox a další.

Možnosti použití:

  • Vodohospodářské společnosti
  • Distribuční firmy (elektřina, teplo, plyn)
  • Společnosti pro facility management
  • Firmy pro energetický monitoring a řízení spotřeby energií
  • Správcovské firmy SVJ a bytových družstev

Více informací na www.t-mobile.cz/podnikatele-firmy/iot

 

Právě se děje

Další zprávy