Vláda souhlasila s omezením prodeje látek jako kratom. Platit by mohlo od ledna

ČTK ČTK
30. 8. 2023 16:54
Vláda souhlasila s omezením prodeje látek jako kratom. Platit by mohlo od ledna

Vláda podle vicepremiéra Ivana Bartoše (Piráti) souhlasí se změnou zákona, která by kromě seznamu zakázaných drog umožnila vznik nové kategorie psychomodulačních látek, jako je kratom. Na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády Bartoš řekl, že to umožní regulaci těchto látek, když budou například pouze pro dospělé a nebude povolená reklama. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS) doplnil, že očekává hladké projednávání ve Sněmovně, protože návrh podepsali i poslanci z opozice. Platit by pak mohl od roku 2024.

Současná legislativa zná seznam zakázaných návykových látek, kde je více než 500 substancí. Látky v nové kategorii budou regulované, ale ne zakázané. "Tyto látky jsou dnes dostupné, ať se bavíme o CBD nebo (…) kratomu, třeba v automatech nebo na internetu, kde si je dokonce mohou pořídit i děti. Nepodléhají žádné kontrole kvality či regulaci," řekl Bartoš.

Zákon podle něj počítá také s povinnou registrací jejich prodejců nebo povinné uvádění účinků a doporučeného dávkování na obalech. "Nejde jen o již v tuto chvílí známé látky, jako je CBD, kratom nebo HHC. Ale díky tomu návrhu bude moci stát rychle reagovat na jakékoliv nové psychoaktivní látky, které by se nově objevily na trhu," dodal Bartoš.

Podle Vobořila je návrh inovativní i v globálním měřítku. Vznikne nový seznam, na který se budou zařazovat psychomodulační látky. "Ve chvíli, kdy bude zákon schválený, tak to bude stále prázdný seznam. Teprve vláda bude na ten seznam dávat různé látky," vysvětlil. Tak v současné době vláda postupuje i u zakázaných drog.

 

Právě se děje

Další zprávy