Putin chce zničit naši demokracii, řekl v Praze Habeck. Apeloval na boj s inflací

ČTK ČTK
17. 10. 2022 11:34
Viníkem hospodářských problémů v Evropě je režim ruského prezidenta Vladimira Putina, který úmyslně omezil dodávky plynu, což zvýšilo inflaci. Rusko se tím snaží oslabit soudržnost společností v Evropě a tím zničit zdejší demokracii. Na pondělním jednání Česko-německého obchodního fóra v Praze to řekl německý ministr hospodářství a klimatu Robert Habeck.
Německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck.
Německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck. | Foto: Reuters

Habeck zdůraznil, že současná inflace tažená vysokými cenami energií má vnější příčinu, a sice omezení dodávek plynu z Ruska. Žádná evropská vláda se přitom nerozhodla dodávky plynu omezit, a tím zvýšit jeho cenu, ale všechno to způsobily kroky z ruské strany, řekl. "To, co se právě děje, to, co musí nést podniky, kvůli čemu trpí lidé v Evropě, bylo vědomě vyvoláno," řekl Habeck.

Podle něj lze tyto záměry vysledovat z Putinových veřejných vystoupení. "Vysoké ceny energií a vysoká inflace mohou zničit evropský ekonomický model. A zničením ekonomického modelu se zničí i společenský model, společenská stabilita a nakonec i demokracie," řekl německý ministr. "Všechno je to součást střetu s putinovským Ruskem," dodal.

Evropská unie jako celek musí podle Habecka najít odpověď na vysokou inflaci. Připomněl, že se už podařilo najít dohodu ohledně zastropování cen elektřiny. Nyní je třeba reagovat i na ceny plynu, uvedl.

Vyjádřil přesvědčení, že letošní zimu pomůžou zvládnout plynové zásobníky naplněné na vyšší úroveň než v předchozích letech. Příští jaro a léto už očekává pokles cen plynu.

Habeck také zdůrazni, že Evropská unie nesmí Moskvě ustoupit a nesmí ani polevit v podpoře Ukrajiny, kterou Rusko vojensky napadlo. Pokud by se tak stalo, lze podle německého ministra očekávat snahy Ruska o destabilizaci širokého pásu území od Pobaltí po Gruzii.

Německý ministr ocenil, jakou roli hraje při reakci na ruskou agresi na Ukrajině a na následné hospodářské problémy české předsednictví v Evropské unii. "Česko je země, která nepatří mezi největší v Evropě, ale přesto je to, co se nyní české vládě podařilo, jedním z pilířů evropské soudržnosti," řekl Habeck.

 

Právě se děje

Další zprávy