Většina čerpacích stanic kvůli zvýšení spotřební daně zdražila naftu

ČTK ČTK
1. 8. 2023 16:02
Většina čerpacích stanic kvůli zvýšení spotřební daně zdražila naftu

Většina čerpacích stanic v Česku dnes kvůli zvýšení spotřební daně zdražila naftu. V Praze cena za litr stoupla i o více než dvě koruny. Dnešním dnem začíná v Česku platit zvýšení spotřební daně z nafty o 1,50 koruny na litr. Daň se tak vrací na úroveň platnou do loňského června. Podle analytika může cena nafty v příštích dvou týdnech vzrůst až o 3,30 Kč za litr oproti červencovým cenám. Vedle zvýšení spotřební daně se do ceny negativně promítne růst cen ropy a velkoobchodních marží.

Dnešní změnu ceny nafty potvrdilo několik sítí čerpacích stanic. Stanice MOL dnes přecenily naftu i kvůli výraznému nárůstu nákupní ceny, společnost Tank Ono zdražila naftu dnes odpoledne o dvě koruny za litr. Také podle společnosti Shell se zvýšení spotřební daně do koncové ceny paliva propíše. Indexové ceny společnosti Čepro, která provozuje síť čerpacích stanic EuroOil, k dnešnímu ránu vzrostly oproti sobotě o zhruba 1,80 Kč na 34,73 Kč na litr.

V Jihomoravském kraji většina pumpařů také zdražovala, na některých menších stanicích však stále prodávají starší zásoby nafty za nižší cenu. V pondělí obvykle cena nafty za litr nepřesahovala u pump 33 korun za litr, dnes ceny zjevně stouply a obvykle přesahují 34 korun na litr. Vedoucí čerpacích stanic uvedli, že rostou nákupní ceny nafty, zvyšování cen tak v příštích týdnech nebude zapříčiněno pouze vyšší spotřební daní z nafty.

 

Právě se děje

Další zprávy