Veterinární správa prověřuje týrání zvířat na jatkách na Havlíčkobrodsku

ČTK ČTK
27. 6. 2023 15:04
Státní veterinární správa (SVS) prověřuje zacházení se zvířaty na jatkách v Českém Dvoře u Knyku na Havlíčkobrodsku, zvažuje podání trestního oznámení pro podezření na týrání zvířat. Vychází ze záběrů zveřejněného videa, které ukazuje jednání personálu při vykládce, včetně vláčení zvířat či kopání do nich. Kontroly budou na porážkách i jinde v ČR. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy SVS.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

"Zveřejněné video zachycuje naprosto nepřípustné a neetické jednání obsluhy jatek v Českém Dvoře. Kromě prošetření stávajícího případu provede SVS mimořádnou kontrolu všech jatek v celé ČR zaměřenou na dodržování welfare zvířat," uvádí ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Předpokládá ale, že jde o individuální pochybení, nikoli o systémový problém.

SVS rovněž prověří fungování veterinárního dozoru v tomto provozu, který je v kompetenci Krajské veterinární správy pro Kraj Vysočina. Prověření budou také chovatelé, kteří dodali zvířata zachycená na uvedených záběrech a jejich přepravci.

"Pro mě je to naprosto neakceptovatelné. Ač zatím nenesu odpovědnost, jsem v kontaktu s ředitelem Státní veterinární správy. Na jatka již dorazila kontrola, řešíme jak provozovatele, tak pracovníky SVS. Nevylučuji ani podání trestního oznámení," uvedl budoucí ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na Twitteru.

Jatka patří společnosti Potraviny Vysočina, s.r. o., poráží se tam skot i prasata, řekl jednatel Miroslav Kyncl na dotaz ČTK. "Moje hledisko je takové, že to není v pořádku, co se stalo," řekl. Zaměstnanci jsou podle něj proškolení a vědí, jaké je welfare (životní pohoda) u dobytka. Uvedl, že ve firmě bude další školení i postihy.

"Samozřejmě čekám na výsledky šetření," uvedl ke kontrole veterinární správy zaměřené na zacházení se zvířaty. Jednatel také řekl, že na zveřejněné záběry má hlavně záporné reakce, ale také ohlasy od lidí, kteří se zvířaty pracují a uvádějí, že s nimi jsou někdy problémy.

Podobný případ týrání zvířat na jatkách se podle veterinární správy objevil ve Všeticích ve Středočeském kraji v roce 2019. Pochybení bylo tehdy prokázáno nejen obsluze jatek, ale také přepravcům zvířat na jatka.

 

Právě se děje

Další zprávy