V zahraničí je se zkrachovalou německou cestovkou 200 až 300 Čechů

ČTK ČTK
4. 6. 2024 14:14
V zahraničí je se zkrachovalou německou cestovkou 200 až 300 Čechů

V zahraničí se s německou cestovní kanceláří (CK) FTI Touristik GmbH, která na sebe v pondělí podala návrh na zahájení insolvenčního řízení, aktuálně nachází přibližně 200 až 300 českých turistů. Dovolenou tráví převážně v Turecku, další jsou v evropských letoviscích. Informovala o tom dnes Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). CK FTI Touristik v pondělí oznámila, že udělá maximum pro to, aby zahájené zájezdy dokončila podle plánu, ty nezahájené budou zrušeny.

Klienti, kteří si zájezd koupili přímo od FTI Touristik či přes českou cestovní agenturu, by se podle výkonné ředitelky AČCKA Kateřiny Chaloupkové měli primárně obrátit na německý cestovní fond DRSF. Právě u toho jsou německé CK pojištěny proti úpadku. Česká cestovní agentura klientům dokáže poskytnout pomoc s překladem či je dále nasměrovat, řekla Chaloupková.

Klienti, kteří ještě neodcestovali, si mohou u fondu DRSF nárokovat vrácení peněz za celý zájezd. Pokud by lidé museli dovolenou ukončit dříve, dostanou podle Chaloupkové rozdíl mezi počtem vyčerpaných a nevyčerpaných dní.

Přes cestovní agenturu Invia je s CK FTI Touristik v zahraničí asi stovka českých klientů, a to většinou v Evropě. Agentura jim podle její mluvčí Jiřiny Ekrt Jiruškové aktuálně poskytuje potřebné informace a pomáhá jim s dokumenty. Jirušková řekla, že Invia eviduje zhruba 1000 prodaných, ale ještě nezrealizovaných zájezdů se zkrachovalou německou CK, které se měly uskutečnit převážně v tomto roce.

 

Právě se děje

Další zprávy