V úpadku je už i společnost LEPO, dceřiná firma zadlužené huti Liberty

ČTK ČTK
2. 8. 2024 8:53
V úpadku je už i společnost LEPO, dceřiná firma zadlužené huti Liberty

Společnost Liberty Engineering Products Ostrava (LEPO), která je dceřinou firmou zadlužené huti Liberty Ostrava, je rovněž v úpadku. Rozhodl o tom Krajský soud v Ostravě, který insolvenčním správcem, stejně jako v případě Liberty Ostrava, ustanovil pražskou společnost TP Insolvence. Věřitelé mohou přihlašovat své pohledávky. Vyplývá to z dokumentů zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

Insolvenční návrh podala společnost LEPO sama. Podle něj má dluhy za více než 4,5 milionu korun, které není schopná splácet. Dceřiná firma zaměstnává asi 180 lidí. Přezkumné jednání soud nařídil na 19. listopadu od 09:30 a zároveň svolal schůzi věřitelů, která se uskuteční bezprostředně po skončení přezkumného jednání.

Společnost LEPO v návrhu uvedla, že má více věřitelů. "Dlužnice ve svém insolvenčním návrhu uvedla, že se nachází v úpadku, když má více věřitelů, vůči kterým má peněžité závazky z obchodního styku po lhůtě splatnosti delší než 30 dnů, v celkové výši činící nejméně částku 1,597.185 korun, jakož i neuhrazené zálohy na sociálním a zdravotním pojištění po lhůtě splatnosti delší než 30 dnů v celkové výši přesahující tři miliony korun, přičemž není schopna tyto závazky plnit," uvedl soud v odůvodnění usnesení o úpadku.

LEPO vyrábí odlitky z šedé a tvárné litiny, železniční dvojkolí či lokomotivní, vagonové a tramvajové nápravy. Zaměstnanci nedostali v termínu již květnové mzdy. Na účet jim přišly se zpožděním až na konci června. Už tehdy se předpokládalo, že LEPO půjde do insolvenčního řízení. Protože v něm ale na rozdíl od huti ještě nebylo, nemohli jeho zaměstnanci dostat náhradu mzdy od státu ani bezúročnou půjčku 25 000 korun od Moravskoslezského kraje tak jako zaměstnanci Liberty Ostrava. V červenci zaměstnanci LEPO nedostali mzdy a dceřiná společnost podala návrh na insolvenci. Zaměstnanci tak mají nárok na bezúročnou půjčku od kraje i náhradu mzdy vyplácenou úřadem práce.

 

Právě se děje

Další zprávy