Úrokové sazby budou na vyšší úrovni, říká guvernér České národní banky

ČTK ČTK
15. 2. 2024 9:43
Úrokové sazby budou na vyšší úrovni, říká guvernér České národní banky

Guvernér České národní banky Aleš Michl očekává, že úrokové sazby budou na vyšší úrovni, než bylo zvykem posledních více než deset let. Michl to uvedl na síti X v reakci na výsledky lednové inflace. Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku v lednu výrazně zpomalil na 2,3 procenta z prosincových 6,9 procenta. Inflace je tak nejnižší od března 2021.

Meziroční inflace klesla těsně k cíli ČNB, připomněla viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová. Měnová politika tedy byla podle ní v roce 2022 i 2023 dostatečně přísná. "Není ale vyhráno. Sazby zůstanou zvýšené, dokud nebude jasné, že inflace zůstane na dvou procentech. Roli bude hrát i vývoj měnového kurzu," dodala.

"Zůstaneme jestřáby, kteří udělají vše pro cenovou stabilitu. Jádrová inflace je stále vysoká. Oslabování koruny a deficit veřejných financí jsou proinflační rizika," doplnil Michl. To jsou podle něj argumenty, proč úrokové sazby snižovat opatrně a proč proces snižování sazeb můžeme kdykoliv zastavit.

Michl upozornil na to, že nová bankovní rada pod jeho vedením začala svou práci v červenci 2022, kdy byla meziroční inflace 17,5 procenta. "Změnili jsme strategii měnové politiky. A podařilo se inflaci podstatně snížit. Obnovili jsme cenovou stabilitu, což je náš zákonný mandát," doplnil.

 

Právě se děje

Další zprávy