Úřad zakázal uzavřít ministerstvu pro místní rozvoj smlouvy na digitalizaci z éry Dostálové

ČTK ČTK
6. 2. 2024 10:47
Úřad zakázal uzavřít ministerstvu pro místní rozvoj smlouvy na digitalizaci z éry Dostálové

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal předběžná opatření, která zakazují ministerstvu pro místní rozvoj uzavřít smlouvy týkající se zakázky na digitalizaci stavebního řízení. Jedná se o smlouvy, které měly být uzavřené na základě dvou soutěžních dialogů vypsaných v říjnu 2021, které se ministerstvo pokouší opakovaně zrušit, řekl mluvčí úřadu Martin Švanda. Úřad předběžná opatření vydal na základě požadavku správních soudů. Správní řízení zahájené loni v listopadu, které se týká smlouvy na dodávku části systémů pro digitalizaci stavebního řízení se společností InQool, nebylo dosud ukončené ani prvostupňovým rozhodnutím.

Ministerstvo se opakovaně pokouší zrušit zakázky vzniklé za administrativy předchozí ministryně Kláry Dostálové (ANO). Zákaz uzavřít smlouvy vydaný antimonopolním úřadem je proto podle Švandy spíš formalitou.

"Správní soudy požadují po úřadu zajištění každého správního řízení předběžným opatřením. Úřad zákazy tedy vydal, přestože je velice nepravděpodobné, že by zadavatel v těchto soutěžních dialozích chtěl smlouvy reálně uzavřít," uvedl Švanda. Doplnil, že jednou už ministerstvo soutěžní dialogy zrušilo, ale úřad to posoudil jako nezákonný postup. Nyní se tedy ministerstvo o totéž pokouší podruhé a úřad v tomto případě dosud nerozhodl.

 

Právě se děje

Další zprávy