Úpící vdova, Karel IV. i válečná vřava. Pošta vydává známky ke vzniku českého státu

Iva Špačková Iva Špačková
12. 10. 2016 8:10
Nové známky České pošty mají uctít vznik českého státu. Aršík se dvěma známkami, jež jde nalepit na psaní směřující po EU, stojí 54 korun. Výjevy na něm připomínají těžké roky před vznikem samostatného Československa a také historické osobnosti. Zájem mají hlavně filatelisté.
Poštovní známka Boj o českou státnost 2016
Poštovní známka Boj o českou státnost 2016 | Foto: Česká pošta

Praha – Karel IV., svatý Václav, Přemysl Otakar II., ale i žena, která se po smrti manžela musí sama postarat o své děti ve skomírajícím Rakousku-Uhersku. To jsou hlavní témata známek, které vydává Česká pošta k uctění bojů o samostatný stát.

Známky, jejichž podobu navrhl Jan Maget a rytinu vytvořil Václav Fajt, jsou součástí archu o rozměrech 108 x 165 mm. Aršík vedle ústředních dvou témat zobrazuje další události, které ovlivnily poválečného uspořádání Československa, jakými byly například smrt císaře Františka Josefa I., námořní bitva u Jutska či bitva u Verdunu. Tyto události jsou také heslovitě popsány po jeho obvodu.

Obálka prvního dne - Boj o českou státnost 1916
Obálka prvního dne - Boj o českou státnost 1916 | Foto: Česká pošta

"Cesta ke státnosti za světové války 1916 je třetím v řadě aršíků věnovaných po 100 letech válečným létům 1914 až 1918," říká k nové emisi mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

O příležitostné známky mají podle něj zájem hlavně filatelisté, ale kupují si je i běžní klienti České pošty, kteří je vylepují z archů a posílají dál.

Pošta vydává nové známky v nákladu 48 tisíc aršíků a nebude dělat žádný dotisk. Každá ze známek vytištěných v archu má hodnotu 27 korun, takže jde nalepit na dopisy či pohledy putující do zahraničí v rámci Evropské unie. Celý aršík stojí 54 korun a k dostání bude na vybraných poštách a na filatelistických přepážkách, stejně tak jako v e-shopu České pošty.

Zájem o příležitostné známky k boji o českou státnost je patrně nižší, než pošta čekala, protože počty vydaných kusů se v jednotlivých emisí snižují. Před dvěma lety jich pošta vydala 60 tisíc, loni 51 tisíc a na přepážkách jdou starší edice ještě dokoupit. "Předchozí aršíky ještě vyprodané nejsou a zbývají řádově tisíce kusů," dodal Vitík.

 

Právě se děje

Další zprávy