Tvrdík skončil jako viceprezident čínské Citic Europe Holding, chce se věnovat Slavii

ČTK ČTK
13. 2. 2024 9:30
Jaroslav Tvrdík skončil jako viceprezident čínské Citic Europe Holding, pokračovat bude jen jako člen představenstva skupiny. Končí i jako šéf představenstva Pivovarů Lobkowicz. Prioritou je pro něj rozvoj fotbalové Slavie.
Jaroslav Tvrdík v zápase 4. předkola LM Slavia - Kluž.
Jaroslav Tvrdík v zápase 4. předkola LM Slavia - Kluž. | Foto: Milan Kammermayer

Někdejší sociálnědemokratický politik se tak rozhodl krátce poté, co Slavii koupil od společnosti Citic miliardář Pavel Tykač, informoval o tom dnes server Seznam Zprávy.

"V souvislosti s prodejem SK Slavia Praha novému akcionáři a s ohledem na svůj zdravotní stav jsem se rozhodl upravit svoje časové priority a pracovní nasazení. Proto jsem opustil výkonné funkce v Citic Europe Holding, včetně pozice viceprezidenta skupiny nebo předsedy představenstva Pivovary Lobkowicz Group," řekl Tvrdík.

"Nově budu působit v Citic Europe Holding pouze jako člen představenstva skupiny a chci se výrazněji věnovat rozvoji Slavie pod Pavlem Tykačem," dodal Tvrdík.

V roce 2013 získal Tvrdík místo neplaceného "honorárního poradce" premiéra pro vztahy s Čínou. Od roku 2012 je prezidentem Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce a je spojen s pronikáním čínského kapitálu na český trh. Komora byla mimo jiné zadavatelem vyvěšení vlajek při návštěvě čínského prezidenta v roce 2016.

Jako zástupce CEFC se Tvrdík v roce 2015 podílel na převzetí fotbalového klubu Slavia Praha čínským investorem. Do vedení Slavie se dostal již v říjnu 2015, kdy byl zvolen místopředsedou dozorčí rady.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže minulý týden informoval, že podnikatel a investor Tykač může od čínské společnosti Citic Group prostřednictvím společnosti Fulleren fotbalový klub Slavia Praha včetně stadionu v Edenu koupit.

Úřad to povolil ve zjednodušeném řízení, rozhodnutí je pravomocné. Citic byla majoritním vlastníkem pět let, před ní Slavia patřila od roku 2015 jiné čínské společnosti CEFC. Klub o transakci informoval v prosinci, cenu nezveřejnil, podle odhadů médií činí zhruba dvě miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy