Tržby za služby: Konec nadějí, recese ekonomiky nekončí

ČTK ČTK
7. 8. 2013 9:59
ČSÚ: Tržby za služby v letošním druhém čtvrtletí meziročně klesly o 2,1 procenta.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Tržby za služby v letošním druhém čtvrtletí v Česku meziročně klesly o 2,1 procenta. Uvedl to ve středu Český statistický úřad.

Po slabých číslech o maloobchodních tržbách, průmyslu a stavebnictví je to další důkaz, že oživení tuzemské ekonomiky nepřichází.

Po očištění o vliv pracovních dní se tržby ve službách meziročně snížily rovněž o 2,1 procenta - loni byl ve druhém čtvrtletí stejný počet pracovních dnů. Mezičtvrtletně sezónně očištěné tržby reálně klesly o 1,6 procenta.

Růst tržeb zaznamenala pouze doprava a skladování a informační a komunikační činnosti. Nejvyšší meziroční pokles tržeb vykázaly profesní, vědecké a technické činnosti.

"Výsledky sektoru služeb definitivně pohřbily naděje, že recese v české ekonomice mohla ve druhém čtvrtletí skončit," říká analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

"Zmírnění negativních tendencí v průmyslu nevedlo k pozitivním reakcím jiných sektorů, možná právě naopak. Průmyslové podniky šetřily na všem možném, nejvíce ale v oblastech zajišťujících jejich dlouhodobý rozvoj," upřesňuje Sobíšek.

Jedinou reálně rostoucí oblastí jsou podle něj telekomunikace, a to výhradně kvůli nové cenové politice.

Sobíšek očekává, že hrubý domácí produkt za druhé čtvrtletí klesne o 0,2 procenta mezičtvrtletně a 2,1 procenta meziročně.

"Celé dvě třetiny sledovaných služeb zakončily druhé čtvrtletí v červených číslech. Na jedné straně se daří poradenským firmám působícím v oblasti řízení podniků a po delší době i telekomunikacím (zřejmě díky nové nabídce neomezených tarifů), na straně druhé padá dvouciferným tempem reklama a služby v oblasti architektury," říká analytik ČSOB Petr Dufek.

Pozitivní zprávou podle něj je, že se daří dopravě a tedy neustává tok zboží v ekonomice, což by mohlo napovídat o lepšící se kondici hospodářství.

Dufek však upozorňuje na dlouhodobý pokles tržeb v restauracích, které naposledy rostly v roce 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy