Zoufalé manželky přicházejí na PC!

Alžběta Trojanová
8. 12. 2006 0:00
Jeden z nejúspěšnějších televizních seriálů se prodral i na naše PC. Máme se tak na co těšit?
Foto: Aktuálně.cz

Pět kamarádek, z toho jedna mrtvá. Často srší drsným sarkasmem, hrají poker a řeší svoje divné sousedy, z nichž 90 % jsou masoví vrazi nebo jinak deviantní pomatenci. Snad právě proto si získala tato show, jejíž první série právě teď běží i u nás v televizi pod názvem Zoufalé manželky, tak ohromnou popularitu.

Bohužel sebelepší předloha nikdy nezaručí kvalitní adaptaci do herní podoby, a tak ani Desperate Housewives: The Game nejsou nijak převratným titulem. Přesto, abychom nebyli přehnaně kritičtí, se přece jen nejedná ani o extrémní debilitku a na nějaký ten čas vás dokáže vcelku zabavit.

Foto: Aktuálně.cz

Tohle jistě znáte
Nejprve si musíte vytvořit svou vlastní zoufalou manželku, aby se mohla spokojeně připojit k hrdinkám, které znáte už z televize. Zformování vlastního charakteru je pak značně ochuzené. Po nevalném výběru dost ohavných tváří si můžete ještě určit barvu vlasů a účes, to je vše. V dnešní době, kdy jsme zmlsaní vytvářením našeho avatara od tvaru obočí až po tloušťku kotníků, je to dost slabé provedení. Dále je na vás načrtnout i zjev vlastního manžela a syna, přičemž tato skladba celé rodiny je předdefinována kvůli dalšímu rozvoji příběhu, a ani jejich nabídka se nám nezdá moc uspokojivá.

#hodnoceni

Po úvodní animaci, kdy jsou vám představeny hlavní hrdinky seriálu, hra za klasického komentáře Mary Alice začíná. Pokud jste někdy trávili dlouhé hodiny nad strategií The Sims, můžete mít asi už poměrně jasnou představu, jak Desperate Housewives vypadají. Jsou tu nejrůznější parametry vaší osoby, jako je vzhled, štěstí nebo komunikace, a ty musíte jako správná panička pečlivě udržovat. Pokud vám tak třeba klesne vzhled pod kritickou hladinu, měla by se vaše hrdinka urychleně vydat do koupelny a kupříkladu se umýt nebo si vyměnit alespoň oblečení.

Mezitím je také třeba starat se o dům, zahradu a manžela se synem. Během těchto domácích činností si můžete zahrát minihry, kterých jsou Desperate Housewives plné. Dojde tak na vaření, pletí předzahrádky nebo i partičku pokeru s kamarádkami (bohužel musíme fanoušky Teri Hatcher zklamat, nejedná se o jeho svlékací variantu). Zrovna poker je o něco složitější, jinak se ale jedná povětšinou jen o drobné blbůstky založené třeba na správném mačkání tlačítka na myši.

Foto: BVG

Simulovaná drbárna
Kromě péče, kterou musíte vynaložit na sebe a na rodinu, vás samozřejmě čeká i podstatnější část hry, a to sbírání nejrůznějších tajemství a špíny na všechny sousedy. Cesta k tomu není nijak snadná, jelikož si nejdřív musíte získat jejich důvěru a teprve poté se vám svěří s něčím peprným ze svého soukromí. Navíc se během hraní dozvídáte, že i vaše rodina má nějakého pořádného kostlivce ve skříni, a teprve teď začínají vyplouvat na povrch různé informace. Obecně se však jedná spíš o prkotiny a často záhadu rozlousknete dřív, než vyslechnete všechny podezřelé, a hra vám pak vítězoslavně sdělí to, co už dávno víte.

Fanoušky seriálu by ale mohlo potěšit především to, co vychází ze samotné podstaty hry - že se budou moci setkávat se svými oblíbenými charaktery. Jsou tam skutečně téměř všichni a vcelku interaktivně s nimi můžete komunikovat. Lze tak kupříkladu svést některého z manželů televizních hrdinek, což se zapíše na váš seznam tajemství, a vy pak jen musíte doufat, že se to nikdo nikdy nedozví.

Foto: Aktuálně.cz

Ne každý den je posvícení
Pokud vás dosud přečtené odstavce natěšily na příjemnou návštěvu ve Wisteria Lane, pak s grafickým zpracováním utrpíte ránu, až se vám zcukne uvítací bábovka. Animace je poměrně prehistorická a značná část postav si není vůbec podobná. Většinou je poznáte jen podle oblečení a typického účesu, ovšem to patří mezi vše, co je spojuje se seriálovými postavami. Vývojářům se sice podařilo vystihnout jejich domy a zařízení uvnitř, ale přitom samotné město Fairview je zúžené jen na ulici Wisteria a obchodní středisko, kam si můžete zajet autem pro nové oblečení či účes.

Kapitolou samou pro sebe je dabing. Jedinou původní herečkou, která nadabovala svou postavu i ve hře, je Brenda Strong alias Mary Alice Young. Ostatní postavy namluvili povětšinou naprosto neznámí herci. Na druhou stranu, některé hlasy jsou vybrány skutečně pečlivě a možná je ani nerozeznáte od originálu. To ale diváky české verze moc trápit nemusí.

Foto: Aktuálně.cz

Pozor na televizi
Během loadingu se totiž objevují otázky pro pozorné fanoušky, kteří si tak mohou otestovat svoje znalosti v seriálu. To je docela zábavné, ale má to jeden háček. Tady zřejmě narazí diváci, kteří sledují seriál pouze na naší televizi, a tudíž se pořád ještě nepřehoupli přes první sérii. Hra je totiž zasazená právě do doby mezi ní a druhou řadou, kdy se přece jen stane ještě spousta významných věcí, a oni by se je tak mohli nechtěně dozvědět dřív.

Vcelku je hra Desperate Housewives spíš průměrná a její zajímavostí je skutečnost, že existuje o mnoho lepší seriál. Možná má tak význam pro nějakého zarytého fanouška, který se nemůže dočkat další epizody, ale pravděpodobně i toho by kvůli neuvěřitelnému stereotypu po velmi krátké době stejně omrzela.

 

Právě se děje

Další zprávy