Známý kocour Garfield, tentokrát bez nápadu!

Martin Havlíček
1. 5. 2007 0:00
"Vypráskejte kocourovi kožich, třeba z něj ještě něco vypadne", rozkázal držitel licence...
Foto: Game Factory

Garfield je Garfieldem jenom ve svých krátkých stripech. Ve filmech šel kocour, který má jindy všechny a všechno na háku, příliš na ruku dětem a ve videohrách byl pro změnu nezvykle aktivní. Nejnovější herní příběh lenivé kočky se ze začátku tváří věrohodně; uvítá vás klasickým komiksem vyprávějícím o tom, kterak se hlavní hrdina před spánkem přežral, a tím vás rovnou vpraví do samého centra dění.

Každý dobře víme, že přejídání se před spaním není zdravé. Garfield to jistě věděl taky, ale jako všechno, tak i toto moudro hodil za hlavu a teď má těžké spaní. Hráčovým úkolem je kocoura probudit, pročež musí projít šestnácti levely a zlikvidovat několik nočních můr. Garfield's Nightmare pro Nintendo DS je obyčejná plošinovka bez špetky nápadu, která jen kopíruje základní principy tohoto žánru a doufá, že naláká dostatek lidí na slavného hrdinu. Jenže místo Garfielda by ve hře mohl být klidně kocour Mikeš, neboť se jedná o slátaninu, která nemá s komiksovým, ba ani filmovým světem - tedy kromě Garfielda - nic společného.

Foto: Aktuálně.cz

#hodnoceni

Ani námět dost dobře nedává smysl. Kocour se octne ve středověkém hradu, který musí projít, sem tam někam vyskočit, aby postoupil a dostal se do sopky, odtud se pak přenese do oblak a skončí kdesi na Antarktidě. Mezi levely není žádná spojitost a smyslu pozbývá i náplň hry - proč musí přejedený kocour sbírat koblihy a kousky pizzy? Neměl by spíše sbírat tabletky Espumisanu, Rennie nebo Wobenzymu, aby se mu udělalo lépe?

To jsou detaily, řeknete si. A máte pravdu, hlavní je přeci hratelnost. Bohužel i v tomto ohledu hra selhává. Zpracování není špatné - stále nové a nové nástrahy a výzvy -, jen je to nuda. Zkrátka hraje se to jako desetinásobně zpomalený Super Mario Bros., který je navíc oškubaný o všechny bonusy. Vývojáři se zřejmě cítili být vázáni Garfieldovou lenivou povahou natolik, že jí přizpůsobili tempo celé hry. I přes tuto utahanost je Garfield's Nightmare záležitostí i na dnešní standard ostudně krátkodobou. Hru pokoříte nejpozději za 4 hodiny. Mírným prodloužením mohou být rozličné minihry, jež na rozdíl od hlavního dobrodružství plně využívají dotykového displeje konzole Nintendo DS. Jedná se o velmi jednoduché hříčky (chytání předmětů do misky atp.).

Jediným hlediskem, ve kterém titul předčí některé z početných konkurentů na poli plošinovek, je zpracování, jež působí díky zasazení 3D modelů do "plochého konceptu" opravdu pěkně. To je vše. Jinak je Garfield's Nightmare hrou průměrnou, nudnou, šedou...

 

Právě se děje

Další zprávy