Tablet s Windows 8 má starosti s cenou

Adam Fiala
23. 1. 2012 5:59
Když se tablet s Windows 8 bude prodávat za 600 dolarů, uspěje v konkurenci?
Foto: Microsoft

Základní verze iPadu stojí pět set dolarů. Když si ho chcete vybavit větší pamětí, širší paletou bezdrátového připojení, cena roste. Vedle toho se prodává celá řada levnějších tabletů, některým se podařilo srazit cenu až na dvě stě dolarů. Jedná se však o tablety vzešlé z původních čteček e-knih. Zákazník na cenu slyší, a to i navzdory zhoršené kvalitě. Windows osmičky by mohly ceny iPadu překonat.

Ankety mezi zákazníky: 299 dolarů

Microsoft a další výrobci podílející se na vývoji tabletu s operačním systémem Windows 8 řeší, jak udržet cenu tabletu dole. Zatím to totiž vypadá, že by základní verze tabletu mohla stát šest set dolarů, což neodpovídá průzkumům mezi lidmi. Ti by byli v průměru ochotni za Windows 8 dát 299 dolarů.

Ani Microsoft, který se stará o softwarové vybavení, ani Intel, který dodá procesor, nemají velkou vůli stlačit ceny. Do doby příchodu tohoto výrobku se minimálně dočkáme jednoho nového tabletu od Applu - iPadu 3. Pokud by ten nasadil cenu spíš podobnou dvojce, dostal by se Microsoft do těžké pozice, aby si ukousl z koláče trhu s tablety.

Windows 8 tablet s ARM?

Je tu ještě šance, že by se Windows 8 nakonec podívaly i na přístroje využívající procesorovou architekturu od ARM. Hlavní konkurent Intelu v oblasti přenosných zařízení je všeobecně schopný zajistit nižší ceny komponent. Každopádně takový tablet HP Slate 2 běží s Windows 7 na procesoru Intel a v budoucnu se počítá s upgradem na osmičku.

 

Právě se děje

Další zprávy