Recenze: Tablet Wooky na knihy není a časopisů je málo

Jan Kovalík
20. 12. 2011 9:15
S tabletem Wooky lze dělat všelicos, číst e-knihy ovšem ne. Podaří se vydavatelství Euromedia prorazit na českém trhu?
Foto: Ludvík Hradilek

Při spuštění obchodu s elektronickými knihami ebux.cz ohlásil šéf vydavatelství Euromédia Andreas Kaulfuss, že v červnu na český trh uvede e-inkovou čtečku Wooky. Nestalo se tak. Po osmi měsících čekání se čtenáři dočkali hardwaru od Wooky, ovšem nikoliv čtečky, nýbrž tabletu.

Půlkilový (490 gramů) plastový přístroj má aktivní barevnou obrazovku s úhlopříčkou 8 palců. Běží na operačním systému Android Gingerbread a umí vše, co byste od levného tabletu čekali, v kvalitě přímo úměrné ceně. Přehrává filmy, hudbu, prohlédnete si na něm fotografie, zahrajete hry.

Tablet není čtečka

Ačkoliv na oficiálních stránkách produktu se zájemci dočtou, že "Wooky tablet je stvořený pro čtení eknih a ečasopisů", není tomu tak. Z principu věci to ani nelze. Pro delší čtení e-knih se aktivní podsvícená obrazovka zkrátka nehodí a nepříjemně dráždí oči, proto čtenáři preferují pasivní displaye s elektronickým inkoustem.

Jiná věc jsou časopisy s fotografiemi a kratším textem, pro ty je barevný displej bezpochyby lepší. K dnešku jich ale v obchodě ebux.cz najdete šest - například Moderní byt, Svět kuchyní nebo Svět koupelen.

Euromedia sází na proprietární řešení Wooky, takže veškeré knihy nebo časopisy, které si uživatel bude chtít pořídit, musí nakoupit přes Wooky. Pokud bude mít zájem o nákup knihy z jiného zdroje, má smůlu.

Amazon po česku

Euromedia se tímto způsobem snaží napodobit prodejní model amerického Amazonu, ovšem bez jedné důležité věci - čtečky Kindle.

Technické specifikace Wooky Tablet 2.0

OS: Android 2.3

Displej: 8" TFT LCD s rozlišením 800x600 pixelů

Procesor: ARM Cortex A8 1 GHz

RAM: 512 MB

Paměť: 8 GB, podpora Micro SDHC karet do 32 GB

Porty: Micro USB, Micro SD

Hmotnost: 490 g

Rozměry: 226x156x12 mm

Ředitel Kaulfuss připodobňuje Wooky tablet k tabletu Amazon Fire a e-inkovou čtečku Wooky slibuje v průběhu jara 2012. Jestli se tak stane je ale ve hvězdách, protože nakladatelství se za třičtvrtě roku nepodařilo najít jediného výrobce, který by byl schopen doručit e-ink v kombinaci se systémem Wooky.

Strategie Euromedia je pochopitelná, míří na masový trh, čtenáře Knižního klubu, kteří slyší na nízkou cenu (Wooky stojí 3950 Kč), příliš nerozumí technice (rozuměj: neobstarají si ilegálně sdílený obsah z internetu) a své peníze budou utrácet v rámci systému Wooky.

Masový hardware a obsah

V současnosti nemají ale příliš z čeho vybírat, což není problém jen Euromedia, ale celého českého trhu s e-knihami. Ten je zatím stále velmi omezený.

Dá se ovšem předpokládat, že s chutí čtenářů poroste. V roce 2011 se v Česku na poli e-knih "pohnuly ledy", což lze zaznamenat i při každodenním cestováním MHD. Počty e-čtenářů viditelně rostou, nejvíce z nich vyměnilo papír za Kindle - i když Amazon zatím nenabízí literaturu v češtině.

Zda se Euromedia podaří napodobit Amazon a sehrát důležitou roli na českém trhu s elektronickými knihami, rozhodnou zákazníci. Těm ale zatím Euromedia nenabízí ani důstojnou obdobu Kindlu, ani dostatek digitálního obsahu.

Technicky zdatné uživatele, kteří uvažují o koupi tabletu, nenadchne Wooky hardwarově, kvůli aktivní podsvícené obrazovce pak není řešením ani pro čtenáře e-knih.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy