Microsoft se rozloučil novou Nokií i tradičním kiksem

Jan Kovalík
10. 1. 2012 9:10
Šéf Microsoftu Ballmer kromě telefonů s Windows Phone nepředstavil nic nového
Steve Ballmer na CES 2012
Steve Ballmer na CES 2012 | Foto: Reuters

Úvodní prezentace veletrhu CES byla dlouhá léta doménou šéfů Microsoftu - nejdříve Billa Gatese, poté Steva Ballmera. Od příštího ročníku se Microsoft prestižního zahajovacího proslovu vzdal a letos v praxi demonstroval proč: není totiž co představovat.

Společnost se nechala slyšet, že datum konání veletrhu neladí s firemní strategií uvádění novinek, proto se už dalších ročníků nezúčastní. Microsoft se tak připojil k další z velkých firem, která na CES nejezdí - k Apple.

Loučení živelného Ballmera s veletrhem proběhlo bohužel bez toho, že by více než třítisícovému davu poodhalil něco nového z firemní kuchyně.

Přesto bylo jeho vystoupení poměrně zábavné, ostatně jako každý rok. Microsoft promítl například dvouminutové video "Exclusive Pogo Remix", které ve zhudebněném sestřihu připomnělo 15 let firmy na CES. Podívejte se sami:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Ballmer ve své řeči podtrhl důležitost Xboxu a Kinectu, který nedávno prošel generálním updatem a zařízení přiblížil domácímu multimediálnímu centru. Hry, ale i filmy, hudbu a veškeré funkce Xbox Live lze ovládat gesty a hlasem. Zábavní síť v současnosti čítá téměř 40 milionů předplatitelů.

Xbox 360 minulý rok suverénně předstihl konkurenci, 66 milionů prodaných kusů z něj udělalo nejprodávanější herní konzoli. Pohybového ovladače Kinect se prodalo úctyhodných 18 milionů kusů.

Tradiční kiks

Šéf Microsoftu také představil dva nové telefony, běžící na Windows Phone a podporující vysokorychlostní LTE sítě. Lumii 900 od Nokie a Titan 2 od HTC s 16 megapixelovou kamerou.

Jak se stalo nechtěnou tradicí, Microsoftu při ukázkách opět selhala technika. Při demonstraci toho, že s Windows Phone je možné na textovou zprávu odpovědět hlasem, telefon namísto vyřčeného "Sounds good" (To zní dobře) porozuměl "Sound" (Zvuk).

Snad žádná velká prezentace Microsoftu se v minulosti bez podobných kiksů neobešla.

Kdy přijdou Windows 8

Diváci se nedočkali oficiálního data, kdy bude na trh uveden netrpělivě očekávaný operační systém Windows 8, Ballmer ale potvrdil, že si poradí jak s procesorem od Intelu, tak s ARM.

Windows 7 je stále nerychleji se prodávajícím operačním systémem historie, stejně jako kancelářský balík Office 2010.

K vidění byla demonstrace firemního uživatelského prostředí Metro, které znají uživatelé Windows Phone, stejně bude vypadat na tabletech s Windows i na klasických počítačích.

Během proslovu nepadlo ani slovo ohledně nového a netrpělivě očekávaného Xboxu 720. Na poslední otázku moderátora - na co se můžeme těšit příště - odpověděl Ballmer způsobem sobě vlastním: Windows! Windows! Windows!

Tip: Datarama o veletrhu CES 2012 v Las Vegas informuje přímo z místa! Máte pro nás tipy, na co se zaměřit? Přání, co byste chtěli vědět? Napište nám do diskuse pod článkem, na Facebook, na Twitter, nebo na Google+.

 

Právě se děje

Další zprávy