Intel začne spolupracovat s Google

LP Fish
15. 9. 2011 16:00
Google bude úzce spolupracovat s výrobcem čipů Intelem. Kromě oblasti chytrých telefonů se obě strany oťukávají i pro projekt společného tenkého notebooku ve stylu MacBook Air
Foto: Aktuálně.cz

Intel, který se snaží proniknout se svými čipy na trh s chytrými telefony, se nakonec spojí s Googlem. Na své vývojářské konferenci Intel oznámil, že nová verze Androidu bude kompatibilní právě s jejich čipy.

Toto partnerství tak pomůže vedení Intelu ve splnění jejich slibu akcionářům, že do poloviny roku 2012 pronikne se svými produkty na strategický trh s mobilními telefony.

Zásadní koalice

Partnerství s Intelem však může Google využít i v jiné oblasti. Na vývojářské konferenci byla totiž mimo jiné představena i koncepce Intel Ultrabook, po které pokukuje Google se svým projektem Chromebook.

Nový notebook od Intelu by měl být velmi lehký a cenově dostupný. Vzhledem bude připomínat MacBook Air od Applu ve kterém jsou využívány právě čipy Intel Core.

Intel intenzivně pracuje na snížení energetické náročnosti svých čipů, což jim má umožnit nejen realizaci notebooku, ve kterém by baterie vydržely celý den, ale také proniknutí na mobilní trh.

Telefony co nevidět

"Chceme udělat z architektury Intelu alternativu i pro oblast chytrých telefonů," řekl na úterní konferenci šéf Intelu Paul Ottelini. "Pokaždé, když jsme do něčeho šli s Googlem, dopadlo to dobře," dodal v komentáři k ohlášené spolupráci.

Užší partnerství s Intelem potvrdil svou účastí na vývojářské konferenci i Andy Rubin, šéf oddělení Googlu pro oblast mobilních telefonů. Ten označil zprávu o spolupráci obou gigantů za skvělou.

Intel a Google neoznámili do kterých telefonů s Androidem přijdou čipy od Intelu, ani jestli už má Intel smlouvu s nějakým výrobcem.

Každopádně půjde o čipy z "rodiny" Intel Atom, které začaly být vyvíjeny v souvislosti se snahou Intelu konkurovat dosavadní jedničce v oblasti dodavatelů čipu pro post PC produkty, firmě ARM Holdings.

 

Právě se děje

Další zprávy