Skvělá hra zdarma: Portal ve flashi

Karel Kreml
10. 5. 2009 1:02
Návyková flashovka podle bezprecedentní předlohy.
Foto: Hratelně.cz

Pakliže vám (ne)unikl jeden nejvýraznějších mezníků herní scény, dva roky starý Portal, jež herní publikum šokoval svou originalitou, určitě byste měli vyzkoušet i její odlehčenou verzi. Jak totiž tvrdí i šéfredaktorka Hratelně.cz Alžběta Trojanová, a na tomto výroku se společně shodujeme, flashový Portal je silně návyková věc.

A o co vlastně ve flashovém Portalu jde? Stejně jako ve ,,velké" podobě, i zde se stanete neznámým testovaným subjektem, který má za úkol přežít (taky vám zamrazí v zádech při vzpomínce na závěrečnou píseň z původního Portalu?) a projít skrze všechny levely, kterých je všehovšudy 40. A pakliže se vám to bude zdát ze začátku málo stejně jako mně, jen vyčkejte, hra za chvíli přitvrdí.

Foto: Hratelně.cz

#hodnoceni

Svým ,,portálometem", tedy zbraní, která je schopna vytvářet na jakoukoliv vzdálenost portály, se snažíte vždy umístit portál na zeď, zem či přístupné objekty v místnosti tak, abyste se dostali přes neprostupnou překážku. A to s tím, že najednou mohou být aktivní portály pouze dva, modrý a žlutý. Princip je velmi jednoduchý - jakmile vlezete do jednoho, vylezete z toho druhého, přičemž platí veškeré fyzikální zákony, kterých je třeba ve hře využívat.

Aby to nebylo tak jednoduché, obtížnost hry graduje. Postupně začnou ubývat místa, kde je možné portály realizovat, a přibudou různé překážky, ať už propasti, elektrická neprostupná pole nebo bodáky sjíždějící ze stropu k zemi, kvůli kterým snadno můžete přijít o život. Když se tak stane, objevíte se opět na začátku levelu, čímž hra značně urychlí svůj průběh.

Flashový Portal je jasná výzva. Někoho sice může odradit po pár neúspěších, někdo naopak řádně zaměstná šedé buňky mozkové a pokusí se hru pokořit. Tak či tak, odlehčený Portal se velmi povedl, a proto si zaslouží naše doporučení a odpovídající hodnocení.

Odkaz na hru pak naleznete newgrounds.com.

P.S. A pochlubte se, v jakém levelu jste zkejsli vy!

 

Právě se děje

Další zprávy