Série Medal of Honor pokračuje

Tomáš Richter
27. 10. 2006 0:00
Časy, kdy bojiště byla jedna velká jednosměrka, jsou naštěstí dávnou minulostí, o čemž se můžeme přesvědčit v připravované akci Medal of Honor s podtitulkem Airborne.
Foto: Aktuálně.cz

První krůčky zaznamenala nejprodávanější historická akční série z období druhé světové války již na prvním PlayStationu. Následná expanze na osobní počítače v podobě Allied Assaultu rovněž nedopadla špatně, ale v průběhu několika dalších let začalo slavné jméno značky zřetelně zaostávat, až ji nakonec konkurence podtrhla nohy definitivně.

Jak již strohý název nenápadně napovídá, bude mít nové pokračování Airborne co dočinění s výsadkáři, respektive s 82. výsadkovou divizí, kdy si v kůži Boyda Traverse střihnete několik tandemových seskoků s Thompsonem za krkem. Každá mise tak bude začínat v oblacích, které v kombinaci s děravým padákem využijete k přistání na vlastní nohy. Celý proces bude ovšem v rukou samotného hráče, což přinese absolutní volnost ve výběru dopadové a následně startovací pozice. 

Foto: Aktuálně.cz

Historické reálie jako na dlani
Vývojáři v čele s Patrickem Gilmorem jsou si vědomi, že si herní trendy žádají reálně vykreslené dějiny, a proto se s digitálními technologiemi vydali přímo do nitra Evropy, odkud si přivezli jedenáctihodinový videozáznam a necelých čtyřicet gigabytů fotografií. Na vývoji se podílí mimojiné i dlouholetý konzultant kapitán Dale Dye nebo odborník Marty Morgan z Národního muzea Dne D. V průběhu hry se tedy dostaneme například na Sicílii během operace Husky, zúčastníme se večerního výsadku nad okupovanou Francií či akce při dobývání Arnhemského mostu přes řeku Rýn, který ztvárňoval pomyslnou bránu do srdce celého zla.

O tom, že next-gen Medal of Honor udělá za neúspěchy z posledních let tlustou čáru a vývojáři do hry propašují co nejvíce novinek, snad nikdo nepochyboval, ale s vylepšováním zbraní už to tak růžové nebylo. Tohoto neobvyklého nova, jež hru nenápadně obohacuje o interesantní rádoby RPG prvky, se skutečně v konečném výsledku dočkáme.  Po lokacích se povalující různorodé upgrady budete tedy moci zkombinovat s vaším zbraňový arzenálem stejně tak, jako tomu činili vojáci za druhé světové války.

Foto: Aktuálně.cz

Nextgen technické zpracování
Nový Medal of Honor je primárně vyvíjen na konzole nové generace, čemuž bude odpovídat zejména audiovizuální zpracování. Vlastní grafický engine dokáže vykreslit rozměrná prostranství, textury ve značném rozlišení a vysoce detailní modely. I technologie HDR (High Dynamic Range) či dynamické stíny nejsou pro nový engine tabu. Vše tak nahrává doslova filmovému zážitku, na jehož realizaci podle oficiálních prohlášení vývojáři usilovně pracují.

Dalším esem v rukávě je inovativní systém motion-capture, který je rozdělen na soustavu U-Cap pro snímání pohybu a E-Cap pro zaznamenávání mimiky. Každá obličejová animace bude navíc přímo ve hře stupňovaná podle intenzity, takže poznáme, kdo je rozhněvaný více nebo méně. 

Plnohodnotná AI
Snad největším a zároveň neopomenutelným prvkem Airbornu bude bezesporu umělá inteligence. Vzhledem ke značné volnosti hráče bylo nutné vytvořit speciální hodnotící systém, nazvaný Affordance engine. Díky němu budou nepřátelé a spojenečtí parťáci flexibilně reagovat na  stávající či nově vzniklou situaci. Těšit se tedy můžeme na nacisty, kteří budou systematicky pronásledovat, trpělivě stopovat, realisticky reagovat na hluk, obkličovat či obsazovat strategické budovy nebo se jen poflakovat a mastit karty. Vše bude čistě věc náhody, z čehož vyplývá, že je konec předskriptovaným městským uličkám, kde se zničehonic pokaždé vyloupnou dva totožní oficíři nebo exploduje tank, jenž okatě zablokuje cestu přes most.    

Foto: Aktuálně.cz

Těšme se na jarní invazi 
Medal of Honor: Airborne bude mimojiné disponovat kooperativní hrou až pro čtyři hráče, která vám umožní zahrát si s kamarády kampaň hezky od začátku. Pakliže jeden z kolegů schytá kulku mezi oči, ihned se vrátí do oblak a celou parašutistickou proceduru si zopakuje. Neoficiálně se rovněž spekuluje o plně ovladatelné technice, avšak raději nepředbíhejme, abychom nakonec nebyli zklamaní. 

Nový Medal of Honor se na pulty obchodů dostane 23. března roku 2007, pokud logicky nedojde k odkladu. Na datum vydání se můžou těšit majitelé next gen konzolí včetně osobních počítačů. Koncem podotknout, že verze pro Nintendo Wii,  PlayStation 2 a první Xbox budou čelit jistým ústupkům, jež jsou přímo závislé na technických specifikacích jednotlivých systémů.

 

Právě se děje

Další zprávy