Prototype - New York se otřese v základech

Martin Pelyněk
23. 10. 2008 0:00
S (anti) superhrdinou v hlavní roli.

Prototype je jedním z největších projektů vydavatelského domu Vivendi. Když se však tento spojil s Activisionem, nemohl si být nikdo jistý ničím – Prototype pak svou holou existencí. Spojení obou firem odnesla řada ambiciózních titulů. Takových, které sice vypadají zajímavě, všichni si je chtějí zahrát, ale když konečně přijdou na trh, stávají se z nich ležáky.

Nakonec však v Activision Blizzard přece jen usoudili, že Prototype šanci zaslouží. Jeho velkolepý rozpočet a stočlenný tým zůstal zachován, takže není důvod s nadějemi nevyhlížet první měsíce příštího roku. Aha, my vám ještě neřekli, o čem to celé bude.

Foto: Hratelně.cz

Hlavním hrdinou bude člověk-mutant jménem Alex Mercer. Právě jeho role má být pro hru naprosto klíčová. Autoři nechtěli žádného klaďase, nýbrž rozporuplnou existenci, se kterou by se hráčům lépe ztotožňovalo. Podle všeho půjde o výsledek přísně utajených experimentů americké armády, která chtěla vytvořit supervojáka. Jak známo, takové výstřelky nedopadají úplně růžově.

Foto: Hratelně.cz

Každopádně, Alex z toho vyvázl ještě dobře – probudí se v laboratoři s totální amnézií. Ostatní to odnesli hůře, bloudí ulicemi a jsou postrachem obyčejných lidí. Armáda na ně musela vytáhnout se vším, co měla v garážích. Alex nebude stát ani na jedné, ani na druhé straně. Bude plnit dosud ne úplně jasnou úlohu. O to by mohl být příběh zajímavější. Postupem času by se mu navíc měly vybavovat vzpomínky, na které asi nebude moct být příliš hrdý.

Možná nejlépe by se Prototype dalo popsat jako Assasins Creed v současnosti, respektive blízké budoucnosti. Prostředí New Yorku však bude ještě otevřenější. Nebudou vás otravovat žádné loadingy, ani nařízení. Když se vám zachce, budete moct provádět cokoliv. Nepředstavujte si ale Grand Theft Auto. O auťáky tu opravdu nepůjde. Alex je mutant a má ve vínku něco speciálních schopností, mezi nimi i opravdu rychlý pohyb. Jízda vozem by ho tak akorát zdržovala.

Foto: Hratelně.cz

Ve městě zuří nepřetržitá válka mezi výsledky nepovedených vědeckých experimentů a armádou. Dokonce zcela nezávisle na vás. Ať už se tak pohybujete kdekoliv, o pár ulic dál se zrovna může strhnout obří bitka za účasti desítek zlých mutantů a armádní techniky. Pokud se k ní nachomýtnete, máte šanci do jejího průběhu výrazně zasáhnout. Ovšem připravte se na to, že ať už pomůžete komukoliv, nakonec si to budete muset rozdat s vítěznou stranou. Protože v New Yorku vás z nějakého důvodu nemá rád vůbec nikdo.

Prototype je pochopitelně ze všeho nejvíce akční hrou. Nikdo vám nebrání v tom, abyste si vzali pořádný kvér a šli si zastřílet. Nebo, co takhle usednout do tanku či za knipl vrtulníku? Tyto stroje mají být plně ovladatelné a určitě s nimi užijete spoustu zábavy. Jenže tím to ani zdaleka nekončí. Alexovy superschopnosti jsou ještě zajímavější. Bude si je postupně otevírat s tím, jak se mu začnou vybavovat vzpomínky.

Foto: Hratelně.cz

Abyste tento proces uvedli v chod, musíte si obstarat biomasu. Tady by slabší povahy asi měly přestat číst. Jelikož biomasou není míněno nic jiného než lidské maso. Zkrátka sem tam budete muset někoho takříkajíc zkonzumovat. Ostatně, biomasa vám obnoví i zdraví, takže se jí skutečně nevyhnete. Dost často se dostanete do míst, kde je třeba postupovat potichu. Ta jsou na konzumaci jako dělaná – už proto, že vedlejším efektem je zmizení mrtvol, které by mohly upozornit ostatní na vaši přítomnost.

S biomasou se však pojí ještě jeden, možná nejzajímavější prvek Prototype. Jakmile někoho zpracujete, získáte schopnost se v něj transformovat. Obvykle se jedná o příslušníky armády, s čímž souvisí přístup k různě střeženým vojenským informacím či materiálům. Zkrátka a dobře, když odpravíte důstojníka, můžete okamžitě vystupovat jako on, a pokud se tak budete i chovat, ostatní vojáci nic nepoznají. Tak se můžete nerušeně dostat třeba na důležitý brífink nebo zcizit vrtulník, který potřebujete pro misi. Pamětníci si jistě vzpomenou na Messiah od Shiny Entertainment.

Foto: Hratelně.cz

Prototype je jedním z nejslibnějších projektů akčního žánru. Nebudeme ale zastírat určité riziko, které v jeho vývoji spočívá. A nemyslíme jen to, že se nemusí trefit do aktuálních trendů a neprodá se ho tolik, jak si vydavatel představuje. To je nakonec jeho problém. Více se bojíme, aby nešlo o kombinaci příliš velkého množství zajímavých prvků, ve kterých by se hráč mohl ztratit a pořádně si neužít ani jeden. Ale hoďme pochybnosti za hlavu a začněme se těšit!

 

Právě se děje

Další zprávy