Paření kvete v každém věku aneb Old Grandma Hardcore

Patrik Khudhur
18. 5. 2007 0:00
Myslíte si, že jste videoherní guru? Tak to pak asi neznáte pařanskou babičku...

Jak vypadá taková superbabička? Milá šedivá postavička v pleteném svetru, tiše podřimující ve svém oblíbeném křesle? Omyl! Seznamte se s takovou, která změní vaše nejdivočejší sny v realitu Old Grandma je tu!

Internet je vážně skvostné médium. Jistě sami znáte ty chvíle, kdy jím znuděně brouzdáte a velkoryse ignorujete svědomí, které velí k nějaké záslužnější činnosti. Víte totiž, že se co nevidět dostanete na stránku s obsahem, který vám vyrazí dech. A stane se tak bez ohledu na to, jestli půjde o hanbaté obrázky či o blog věnovaný jedné milující babičce.

Historie jedné legendy
"Old Grandma Hardcore", jak se této postarší, jednasedmdesátileté dámě také přezdívá, však ani tak neplane láskou ke svému vnukovi, který její blog pravidelně aktualizuje texty i audiovizuálním obsahem. Má totiž vášeň zcela jinou PS2, X-box, GameCube a veškeré další členy konzolového světa.

Foto: Hratelně.cz

Babička, vlastním jménem Barbara St. Hilaire pochází z městečka Mantua v americkém Ohiu, dnes však žije v Cleevelandu. Známá se stala právě díky blogu svého vnuka Timothyho a pro svůj zápal v hraní videoher, nehledě na poměrně vysoký věk 71 let. Dle vlastních slov svým milovaným konzolím věnuje asi 10 až 12 hodin denně čas, který jí pracující a studující lidé (tedy většina z nás) jen tiše závidí.

Old Grandma Hardcore hry paří již od zlaté éry Atari, tedy přibližně od roku 1975. Vše přitom začalo nevinně, když jí děti přemluvili k návštěvě videoherny. Později si koupila vlastní Nintendo a se slzou v oku vzpomíná, jak se synem trávili celé noci u Super Maria a dalších pecek. Od těch dob vyzkoušela a pokořila spoustu dalších titulů na všemožné konzole, od Nintenda po PS3. Jediné co jí zatím nikdy neoslnilo, jsou klasická PC.

Foto: Hratelně.cz

Hravost kvete v každém věku
Ačkoli to možná některé z vás překvapí, není až tak obtížné porozumět tomu, že velkou část náruživých konzolových hráčů tvoří skupina seniorů. Jde přitom hlavně o to, že důchodci většinou nemají příliš peněz na zábavu a tato forma dokáže zprostředkovat dlouhotrvající trip alternativní realitou, za poměrně přijatelné peníze.

Navíc jsou konzole snadněji obsluhovatelné než PC a máte jistotu, že vám každá hra, určená pro danou platformu pojede. Jde pro ně zkrátka o moderní náhražku klasických rekreačních aktivit místo šachů či ježdění na kole prostě paří hry. On-line svět navíc tyto lidi zbavuje pocitu osamělosti, když je komunita na internetu bez předsudků přijme a akceptuje takové, jací jsou. Old Grandma Hardcore není výjimkou a říká, že se pravidelně v herních kláních utkává s celou svou rodinou.

Foto: Hratelně.cz

Cesta ke hvězdám
Kariéra ošklivé stařenky kupodivu nenabrala obrátky na poli s hlávkovými saláty, když odmítla angažmá jako strašák, ani na filmovém plátně (Barbaru lákali i do takových hitů jako je Noc oživlých mrtvol či Noční můra z Elm Street), ale v obyčejné televizní show na MTV. Tam nastoupila v prosinci 2005 do pořadu The G-Hole, jakožto herní komentátorka a seniorská recenzentka. Počátkem roku 2006 obdržela ocenění "Hráč(ka) roku 2005" časopisu Electronic Gaming a v září téhož roku se umístila na prvním místě soutěže ve hře Brain age s podtitulem "Coolest Grandparent of the year" vyhlášené New Yorkským specializovaným obchodem Nintendo World Store.

Nejzajímavější na téhle podivínce jsou však dvě věci: V tom co dělá, je setsakramentsky dobrá (jen nám řekněte, jestli byste si troufli na takový God of war v God mode), a navíc si málokdy bere servítky, takže se z její mluvy může inspirovat leckterý dlaždič. Na jejím blogu pravidelně vycházejí glosy z jejího života, ke shlédnutí je i množství videí. V nich vše probíhá podle zavedeného scénáře záběr na Old Grandma při hraní nějakého z konzolových hitů, opepřený jejími, často značně explicitními výrazy.

Foto: Hratelně.cz

Bez slov jako fu*k, sh*t či bi*ch by se tahle dáma snad už vůbec nedokázala obejít. Její humor je tedy svérázný a osobitý, to však rozhodně není na škodu. Texty z jejího života dokáží k židli připoutat i polovičního analfabeta a videa dokáží zvednout náladu i notorickým mrzoutům. Rozhodně stojí za to dát Barbaře alespoň šanci. A ještě jedna věc: Když například při hraní na XBox Live náhodou narazíte na někoho s přezdívkou OGHC, buďte na pozoru pravděpodobně máte co dělat se samotnou Old Grandmother HardCore

 

Právě se děje

Další zprávy