Nejzajímavejší akce roku 2008

Petr Ciesarik
1. 1. 2008 0:00
Vybíráme ty nejzajímavější akční kousky roku 2008.

Mysleli jste si, že letošní podzim byl nabitý těmi nejlepšími hrami a že jen ztěžka bude někdo překonávat takto bohaté období? Jste na omylu, v roce 2008 se budou dít velké věci. Sami žasneme nad tím, kolik akčních her se má objevit. Vybrat z toho množství opravdu ty nejzajímavější a to tak, abychom se zavděčili všem, je takřka nemožné. Po dlouhém debatování a přesvědčování, že jeden je lepší než druhý, jsme však přeci jen vybrali adekvátní desítku, za kterou dáváme ruku do ohně. A stěžovat si můžete, kde jen chcete!

Foto: GamesRadar.com

Far Cry 2
Vychází: březen 2008
Databáze her
Zapomeňte na oslnivé písčité pláže, exotické džungle a udatného Jacka Carvera. Ačkoliv jsou všechny hlavní aspekty z prvního Far Cry pryč a na vývoji se už nepodílí Crytek (ten se rozhodl vytvořit nějaký Crysis, znáte to někdo?), máme se jistě stále na co těšit. Ideální místo na dovolenou nahradí vyprahlé savany, kde nebude lehké jen tak přežít. Na výběr bude několik předefinovaných postav - každá s vlastním příběhem a historií, přičemž vámi nezvolení hrdinové se zapojí do hry coby inteligentní NPC. Připočtěte si k tomu živé okolí a hrátky s ohněm, a zjistíte, že Ubisoft jednoznačně nehodlá svou značku zneužít.

Foto: Hratelně.cz

C&C: Tiberium
Vychází: podzim 2008
Databáze her
Command & Conquer - tato série se skládá z několika perfektních strategií a z ne příliš úspěšného C&C Renegade, jenž se pokusil převést konflikt mezi frakcemi NOD a GDI do perspektivy první osoby. EA si moc dobře uvědomuje sílu této značky, a tak poměrně nedávno ohlásili novou týmovou akci, v níž se postavíme Scrinům. Ostatně, mnoho jsme toho napsali v našem speciálu, který můžete detailně prozkoumat .

Foto: Hratelně.cz

Borderlands
Vychází: podzim 2008
Databáze her
Ambiciózní sci-fi projekt společnosti Gearbox Software (série Brothers in Arms) zasazený na planetu Pandora, která se nachází na samotném okraji vesmíru. Hlavním tahákem budiž pestrý a otevřený svět, ve kterém žijí ty nejbizarnější potvory, jaké si jen dovedete představit. Opomenout nesmíme ani možnost přibrat na zadané úkoly partu bojechtivých borců. A jako perličku uveďme fakt, že ve hře se bude vyskytovat něco okolo půl milionu zbraní. Ujeté!

Foto: Hratelně.cz

Alan Wake
Vychází: podzim 2008
Databáze her
Nikoliv Max Payne 3, ale Alan Wake se stal novým počinem finského studia Remedy, jejichž úspěch byl založen právě na prvně jmenované sérii. Alan Wake je hlavním hrdinou stejnojmenné hry, v jejímž světě je známým spisovatelem hororových povídek. Ty píše zvláštním způsobem, inspiraci totiž hledá ve svých nočních můrách. Avšak jednoho dne to dojde tak daleko, že obludy jeho bujné fantazie se začnou objevovat v jeho reálném životě a později sám není schopen rozpoznat sny od skutečnosti. Atmosférický titul, v kterém se budete doslova bát tmy, vypadá vskutku úžasně. O to víc nás mrzí, že o něm slýcháváme poslední dobou tak málo. Nicméně v jeho podzimní vydání věříme a pochopitelně se těšíme.

Foto: Hratelně.cz

Battlefield: Bad Company
Vychází: březen 2008
Databáze her
Slibný válečný titul, jenž spoléhá na věrohodné a především efektně zničitelné prostředí. Švédské studio Digital Illusions hovoří dokonce o neopakovatelném singleplayerovém zážitku. To je celkem překvapení, neboť v této sérii se tituly, který by byly zaměřeny hlavně na singleplayer, hledají velmi obtížně. Podíváme se na různá bojiště, na nichž si budeme v daných mezích provádět, co chceme a jak chceme, a nezapomeňme taktéž na svérázný humor herních armádních společníků. O BF: Bad Company jsme se poměrně nedávno rozkecali v našem videopreview, které vám ukáže, jak všechno funguje v praxi.

Foto: Hratelně.cz

Mafia 2
Vychází: konec 2008
Pokud byste se nás zeptali, na kterou z českých her jsme nejvíce pyšní, odpověď by zněla nejspíše: "Mafia" (sorry, Armo, snad příště). O to víc byl okolo ní na Games Convention 07 pořádný rozruch a po oficiálním oznámení spadl kámen ze srdce nejednomu natěšenému hráči. Mafia 2 nám představí zcela nové postavy a nový příběh z přelomu 40. a 50. let. Mafiánské prostředí zůstává se vší samozřejmostí zachováno a my prakticky nečekáme nic jiného, než důstojné pokračování, které má ambice na to, aby překonalo svého předchůdce.

Foto: Hratelně.cz

Half Life 2: Episode Three
Vychází: podzim 2008
Od Valve a jejich Episode Three očekáváme velkolepé završení. Závěrečný díl této seriálové hry se má odehrávat v arktickém prostředí, konkrétně na nákladní lodi Borealis, která převáží tajnou technologií společnosti Aperture Science (fanoušci Portalu jsou v pozoru!). Borealis se původně ztratila při svých cestách, avšak nakonec se přeci jen objevila, a tak mohl začít boj o její ukořistění. Zastaví Gordon Freeman konečně armády Combine? A dozvíme se už konečně, kdo je G-Man? Něco nám říká, že to bude nářez, ale vzhledem k tomu, že se v kuloárech šušká o plnohodnotném třetím dílu série, možná se úplného rozuzlení příběhu přeci jen nedočkáme.

Foto: Hratelně.cz

Killzone 2
Vychází: konec roku 2008
Databáze her
Vzpomínáte na dva a půl roku starý trailer, po jehož zhlédnutí vám spadla čelist až na klávesnici? Pak jistě víte, že Killzone 2 nebude tak epesní, jak bylo prezentováno v ukázce. Ovšem nechápejte to špatně, podle zahraničních novinářů vypadá grafika i přesto velmi lahodně a rozhodně není daleko od výše zmiňovaného traileru. Podrobněji hru rozebíráme v našem preview, kde najdete širokou škálu dalších velmi zajímavých informací.

Foto: Hratelně.cz

GTA IV
Vychází: 25. duben 2008
Databáze her
"Život je složitý. Zabíjel jsem lidi, pašoval jsem lidi, prodával jsem lidi. Možná tady se věci změní." Tak zněla slova Niko Bellice, hlavního hrdiny nového dílu nesmírně populární série Grand Theft Auto. Hlavním dějištěm se nyní stane fiktivní město ne nepodobné New Yorku a v podstatě půjde o starý známý koncept v novém zpracování, s novou zápletkou a (doufejme) s nezapomenutelnou atmosférou. Není o čem spekulovat, jasný hit pro herní masu.

Foto: Hratelně.cz

Tomb Raider: Underworld
Vychází: konec 2008
Prsatá archeoložka se opět vrací na scénu v dalším dobrodružném pokračování série Tomb Raider. Tentokrát nahlédneme do mayského podsvětí, přičemž příběh se bude točit okolo kalendáře této civilizace. Autoři z Crystal Dynamics vsází na změnu v herním stylu, přesněji jde o interakci s herním světem - takže již žádné lineární postupy. Nyní budeme skákat všude možně (do bahna), sbírat všechno možné a při běhu si třeba bude zakrývat obličej před větvemi. Jednoduše řečeno, Lara se nám začíná líbit čím dal víc (ne že by se nám někdy nelíbila!). Ale co tady budu vykládat, raději mrkněte na naše preview!

 

Právě se děje

Další zprávy