Nákup za miliardu: Microsoft má patenty od AOL

Adam Fiala
11. 4. 2012 5:16
Patenty a licence společnosti AOL mění majitele, Microsoft utratil velkou sumu peněz
Logo poskytovatele internetových služeb
Logo poskytovatele internetových služeb | Foto: Aktuálně.cz

Vedle patentových válek jsou v kurzy i masivní patentové obchody. Zdá se, že společnost nabízející internetové služby AOL měla patentů až moc, nebo, což je pravděpodobnější, má starosti s financemi.

Se společností Microsoft tak podepsala dohodu, která výrobci operačních systémů Windows zajišťuje vlastnické právo na osm set patentů a nevýhradní licenci na využití těch, které nadále zůstávají v portfoliu AOL.

AOL řeší krizi firmy

O Velikonocích se tak neslavily jenom křesťanské svátky a příchod jara, ale obě společnosti se mohou těšit z výhodného kontraktu. AOL si z obchodu odnesl obnos čítající 1,056 miliardy dolarů. Snahu prodat své patenty projevila firma už v minulých měsících, nyní se jí tak podařilo za nejlepších podmínek.

Obavu vzbuzuje pouze to, že společnosti AOL zbývá už jen tři sta patentů. Zatímco peníze použije i v rámci uklidňování akcionářů, klesající tendenci to možná nezastaví.  Vloni činil zisk firmy jen třináct milionů dolarů, za posledních pět let si akcie pohoršily o dvacet procent. Doby, kdy AOL vedl internet, jsou pryč stejně jako vytáčené připojení. Ponechala si hlavně patenty související s reklamou či vyhledáváním, takže by měla dál posilovat v oblasti webových služeb.

Microsoft nabírá síly v internetovém boji proti Googlu

Pro Microsoft pak byl zisk osmi set patentů důležitý z toho důvodu, že už v minulosti jejich obsah využíval v rámci své práce, a to dokonce častěji než samotný AOL. Odkoupením si tak pojistí rovný přístup k patentům a také to, že ho v nabídce nepředběhne nikdo jiný. V tomhle ohledu ovšem někteří analytici označují krok Microsoftu za rozporuplný. Skoupení patentů dělal hlavně v rámci konkurenčních bojů s Googlem. Ten se ovšem na patenty AOL příliš často neodvolával a podle všeho se ani nepřihlásil se svou nabídkou. 

Krom toho si Microsoft otevřel cestu k tomu, aby měl případně jednodušší pozici při koupi celého AOLu, a to právě v rámci posilování své pozice v oblasti internetových služeb. Dohoda mezi Microsoftem a AOL nabude platnosti v závěru roku.

 

Právě se děje

Další zprávy