Kritici: Google má u Motoroly zájem pouze o patenty

Tereza Holanová Tereza Holanová
22. 8. 2011 14:00
Podle kritiků má Google zájem pouze o patenty a nepotřebné části Motoroly prodá
Foto: Reuters

New York - Kritik, že má Google o skupinu Motorola Mobility zájem pouze kvůli jejímu patentovému portfoliu, přibývá. Objevují se dokonce varování, že „nepotřebné" části Motoroly Google nedlouho po nákupu zpětně prodá.

„Google se snaží svou plánovanou akvizici prezentovat jako příležitost pro rozvoj operačního systému Android.  Je ale naprosto jasné, že jediné, o co mu jde, jsou patenty Motoroly," uvádí americký žurnalista Nilay Patel, který se zaměřuje na problematiku vlastnických práv.

Že jsou hlavní prioritou právě patenty, si myslí také investiční analytik Lawrence Harris. Google podle něj nemá čas na vymýšlení vlastní strategie.

Za nejasnou označuje akvizici i deník New York Times, který nejistotu srovnává s podnikovými problémy a technologickými změnami, jimiž Motorola v uplynulých letech prošla.

Nejistota kritiků podle listu pramení hlavně z toho, že se mají sloučit tak velmi rozdílné technologické společnosti. "Google poskytuje internetové služby a zaměřuje se na software. Vykazuje vysoké zisky a své výrobky distribuuje prostřednictvím obřích datových center. Motorola vyrábí hardware a pokud se jí daří, má skromné zisky. Zboží se ke spotřebitelům dostává pomocí nákladních automobilů a letadel," komentuje New York Times.

Podle optimistů Google postaví Motorolu na nohy

Podle některých analytiků bude právě odlišná koncepce Motoroly zárukou, že skupina zůstane i po převzetí Googlem sama sebou. Google navíc získá laboratoř, ve které se bude snažit dovést svůj systém Android dovést k dokonalosti.

Optimisté věří, že právě spolupráce a případná finanční pomoc ze strany Googlu umožní Motorole vrátit se k úspěchu a obnovit upadající popularitu jejich výrobků v Evropě a Asii.

Kritici ale upozorňují, že toto si Google nemůže dovolit. Riskoval by totiž, že se k němu další výrobci chytrých telefonů a tabletů Samsung a HTC, které Android v současné době využívají, obrátí zády.

„Jak můžete se svými partnery soutěžit a zároveň s nimi spolupracovat?" ptá se analytik skupiny Macquarie Capital Ben Schachter.

Největší pesimisté předpovídají, že Google by mohly ty části Motorola Mobility, které nebude potřebovat nebo které by se staly předmětem rozporu s ostatními výrobci telefonů, zpětně prodat.

Zástupci společnosti situaci příliš neobjasňují. S výjimkou oznámení o akvizici se k plánovaným krokům nevyjadřují.

Největší obchod může přinést tisíce patentů

Motorola existuje na americkém trhu od roku 1928. V posledních letech prožila finanční útlum, který se zastavil až na počátku roku 2011, kdy se dosavadní podnik rozdělil na dvě větve - Motorola Solutions zaměřenou na průmyslový sektor a Motorola Mobility, která telefony a set-top boxy prodává běžným spotřebitelům.

O plánovaném převzetí skupiny Motorola Mobility informoval Google v první polovině srpna. Za nákup výrobce telefonů chce hotově zaplatit 12,5 miliardy dolarů. Pokud obchod schválí kontrolní úřady v USA a EU, bude se jednat o největší nákup v dějinách Googlu.

Pokud k transakci dojde, získá přístup k více než 17 tisícům patentů. To by společnosti výrazně pomohlo v konkurenčním boji se svými hlavními rivaly, jimiž jsou Apple a Microsoft.

 

Právě se děje

Další zprávy