Patentové války sílí: Samsung chce zastavit iPhone 4S

Adam Fiala
31. 10. 2011 8:10
Pokusy Samsungu o zkomplikování prodeje iPohone 4S jsou ale zřejmě odsouzeny k neúspěchu, soudí analytici. Apple je u soudů zatím úspěšnější.
Viceprezident Applu pro marketing Philip Schiller představuje nový iPhone 4S
Viceprezident Applu pro marketing Philip Schiller představuje nový iPhone 4S | Foto: Reuters

Jihokorejská společnost Samsung pokračuje v bitvě o technologickou dominanci na poli chytrých telefonů.

Prodej nejnovějšího typu smartphonu od Apple s označím iPhone 4S se pokusila nejprve v evropském regionu. Italský soud rozhodl, že konkurent, v jehož čele dlouhá léta stál nedáno zesnulý Steve Jobs, neporušil patentová pravidla. Italští zákazníci se tak o zásobu iPhone na trhu nemusí bát. Další dvě bitvy vede Samsung v Japonsku a Austrálii, i zde ale zřejmě prohraje.

V hlavní roli síť 3G

Spor staví do značné míry na tom, jakým způsobem iPhone 4S využívá telekomunikační síť 3G. Podle patentového analytika Floriana Muellera, kterého cituje i britský list Guardian, je především australský pokus o zákaz odsouzen k neúspěchu. Podobně jako v nizozemském případu se i tady zřejmě prokáže, že Apple 3G síť používá na základě telekomunikačních standardů.

Samsung se pokouší Applu oplatit zákaz prodeje nejnovější verze tabletu Galaxy Tab 10.1 v Austrálii.

Samsung vede s Applem patentový a technologický už od dubna. Výsledkem je zatím řada žalob v různých zemích. Jejich primárním účelem je alespoň zbrzdit nástup konkurenčního nového přístroje do prodeje. Obě firmy představují nejúspěšnější výrobce smartphonů. Samsung odsunul ze špičky i dlouho dominantního výrobce mobilních telefonů Nokia.

 

Právě se děje

Další zprávy