Mortal Kombat Unchained - krvavá jatka

Petr Kelbl
14. 1. 2007 0:00
Slavná mlátička se opět hlásí o slovo, tentokrát v kapesním vydání. Prospěla jí miniaturizace na platformu PSP, nebo dává fanouškům ránu opičím kopem?

Před dvěma lety vyšel šestý díl bojových her Mortal Kombat s podtitulem Deception, který přímo navazoval na předešlé Deadly Alliance. Toto spojenectví tvořila dvojice vypečených čarodějů Shang Tsung a Quan Chi, kteří hnusně zavraždili šampióna zemské říše Liu Kanga a na to vzkřísili armádu Dračího krále Onagy, který se po chvilce, bohužel pro oba pány, vrátil a dožadoval se trůnu Jinozemě, jenž mu kdysi dávno patřil. Shang Tsung i Quan Chi, kteří se po oživení bojovníků obrátili proti sobě, se museli opět spojit, aby Onagu přemohli. Jenže to se jim nepovedlo ani s nečekanou pomocí boha hromu a blesku Lorda Raidena...

Mortal Kombat: Unchained je pak více méně předělaný právě šestý díl MK: Deception (původně PS2, XBox, GameCube) pro systém PlayStation Portable. Co tedy staro-nový Mortal přináší a zlepšuje?

Foto: Hratelně.cz

#hodnoceni

24+2+4 bojovníků
První a asi nejlepší vychytávkou je možnost zvolit si hned od začátku jakéhokoliv bojovníka. To v původní hře nešlo, ale tak jako v Deception i zde je původních 24 mlátičů jako staří zmámí a oblíbení Sub-Zero, Scorpion, Raiden, Bo'Rai Cho, Kenshi nebo Baraka. PSP verze pak ještě přibírá do party další dva charaktery z GameCube verze hry, kterými jsou čtyřruký shokanský princ Goro a císař Jinozemě, Shao Khan. A nakonec z pátého dílu Deadly Alliance se vrací čtyři bojovníci - Jax, Kitana, Frost a Blaze. Všehovšudy 30 solidních bijců na výběr, tomu se říká slušná nálož.

Každý z nich se specializuje na dva bojové styly beze zbraně, dle našeho soudu velice dobře provedené, a na jeden s (klasická katana, dlouhý meč nebo více exotická kama, mugai ryu). Samozřejmě tak jako ve všech předchozích dílech i zde má každý bijec slušný arzenál speciálních útoků od létacích kopů, přes ohnivé koule až po zmrazení protivníka. S každým navíc můžete udělat 2 klasické fatality a jedno harakiri, což je legrační sebevražda na straně prohraného.

Foto: Hratelně.cz

Více než jen mlátička
Po vytvoření profilu začnete posbírávat různobarevné penízky získané ze všech módů hry, díky kterým si můžete koupit například druhotné kostýmy pro všechny bojovníky, nové arény, více a více obrázků ze hry, alternativní životopisy pro postavy, hudební stopy a bazilión dalších prkotin a serepetiček v módu s názvem The Krypt. Pokud si chcete odpočinout od všech možných i nemožných ran pěstí, kopání, křupání lokty a kotníky až po trhání končetin a hlav, můžete zkusit jeden z mnoha dalších, méně brutálních, ale stejně zábavných režimů.

První z nich je Konquest, "adventura", ve které hrajete za mladého učně bojových umění Shujinko. V tomto módu navštívíte postupně několik lokací, kde posbíráte spoustu výše zmíněných mincí a bonusů pro kryptu a potkáte ostatní bojovníky. Díky tomu se také dozvíte, jak se dračí král Onaga dostal zpět k moci a co s tím vším má mladý Shujinko společného. Chess Kombat se odehrává na šachovnici, kde proti sobě stojíte vy a počítačem řízený protivník (nebo váš kamarád pokud hrajete přes wi-fi). Tak jako u klasických šachů i zde se střídáte po kolech, ale pokud se střetnete na jednom poli, vítězí ten, který protihráče zmlátí. Posledním módem je Puzzle Kombat, což je něco jako tetris s tím rozdílem, že si dole dva legračně zpracovaní protivníci s obrovskými hlavami dávají přes huby a nakonec jeden umře vypečeně brutálním způsobem.

Foto: Hratelně.cz

Zpracování a finální úder
Grafice nemůžeme téměř nic vytknout, možná kromě menšího množství polygonů jednotlivých bojovníků při podrobnějším přiblížení kamery. Hudba parádně doplňuje výbornou atmosféru bojů, různé skřeky a zvuky úderů jsou perfektní a komentáře hlasatele oznamujícího začátek kola, konec boje a fatalit, to je prostě klasika. Co by vás mohlo od tohoto titulu odradit, je čas potřebný k načtení čehokoliv ve hře, ať už od loadování arény, nebo ukládání změny vytvořeného profilu. Od spuštění hry k prvnímu boji si počkáte dobré 2 minuty, možná i více. Druhou závažnou chybou je ovládání kamery v některých částech Konquest módu, kdy vůbec nevíte kde Shujinko je, kam jde, do čeho narazil.

Mortal Kombat: Unchained sice nepřináší nic nového do světa Mortálů, ale pokud patříte mezi fanoušky série a vlastníte PSP, není nic lepšího, než si tuto hru pořídit. Na dlouhých cestách autobusem či jiným dopravním prostředkem se jistě nudit nebudete FINISH HIM!

 

Právě se děje

Další zprávy