Megarecenze PlayStation 3 - stojí vůbec za to?

Michal Jonáš a Lukáš Bašta
27. 3. 2007 0:00
Přinášíme nejpodrobnější recenzi PlayStation 3 na českém internetu, která vám zodpoví všechny otázky!
Foto: Hratelně.cz

Sledujte náš PlayStation 3 speciál zde!

Během několikadenního osahávání a testování, kdy se nám do rukou díky prodejně PlayCentrum dostala americká konzole a následně jsme získali i evropskou verzi PlayStation 3, můžeme nad ní nyní vyhlásit finální verdikt. Místy je srovnávána s přímým konkurentem - Xbox 360, pokud vás však zajímá konfrontace se všemi konzolemi nové vlny, očekávejte ji v následujících dnech!

Foto: Hratelně.cz

Design
PlayStation 3 je o něco mohutnější než Xbox 360 (o Nintendo Wii ani nemluvě) a díky integrovanému adaptéru také citelně více váží. Jako síťový kabel se dá použít prakticky jakákoli zástrčka z normálního domácího PC, tedy je stejná jako síťové kabely dodávané k počítačovým zdrojům. Za praktickou věc považujeme kolébkový hlavní vypínač na zadní straně konzole, protože se tak dá PS3 pohodlně zcela vypnout a zbytečně nespotřebovává energii ve standby režimu jako její konkurent.

Na černé barvě je ihned vidět každičké zrnko prachu a nečistot v bytě. Nevíme, co stále výrobci mají s extrémně lesklými povrchy, přitom je to pro praxi naprosto nevyhovující. Proto je lepší postavit konzoli na výšku, kdy se na velké boční plochy o něco méně práší. Když jsme konzoli fotili, prakticky stále jsme ji museli otírat, aby na fotografiích nebyl moc vidět ulpívající prach. Logo PlayStation nad diskovou mechanikou je opět otočné. Při postavení horizontálně vás také pozlobí nepraktické umístění USB portů pod vystouplé čelo konzole, takže např. při umístění do poličky pod televizor na konektory vůbec neuvidíte a při každém zapojení se musíte zcela sehnout. Disková mechanika je extrémně tichá a vkládání disků je skrze slot-in mechanismus velmi pohodlné. Zde by se mohl Microsoft se svojí hlučnou mechanikou i šuplíkem původem z PC hodně přiučit.

Vybavení konzole
Obsah balení je poměrně střídmý, když kromě konzole a manuálu (online manuál je i přímo v konzoli) obsahuje jen napěťový, síťový, napájecí USB kabel pro joypady, RGB kabel a Scart redukci. Pro připojení do TV musíte vzít tedy zavděk pouhým kompozitním kabelem - ani ten blbý komponent není přibalen (HDMI si musíte koupit vlastní) a to všechno prosím v éře HDTV. Škoda i chybějícího headsetu, protože zatím jak vidno hráči spustí poprvé nějaký online režim, zjistí že nikdo nekomunikuje a řeknou si, že proto nemá cenu headset používat či kupovat, díky čemuž pak online klání znatelně trpí.

U americká verze byly k dispozici i gumové krytky na výstupy, které evropská konzole nemá a tak je můžete ppřípadně dokoupit. Xbox má však USB konektory skryty za pružnými dvířky, což považujeme za elegantnější a příjemnější řešení. Nicméně dotykové ovládání (na konzoli jsou pouze dotyková tlačítka pro výsun disku a zapnutí/reset konzole) je daleko příjemnější, než těžce odporující velké butony Xboxu. Oproti této konzoli ale trvá PS3 vypínání mnohem déle.

Pevný disk velikosti notebookových HDD je umístěn pod odnímatelnou krytkou, jeho fixaci zajišťuje jeden šroub. Celková velikost je sice 60GB, ale pro uživatelská data zůstává pouze nějakých 47GB. Na zadní straně je kromě síťové zásuvky dvojice AV výstupů, jeden analogový spolupracuje s kompozitními, komponentními, Scart a S-Video kabely, přitom digitální HDMI výstup podporuje kromě stejnojmenného rozhraní ještě DVI. Z tohoto je tedy patrné, že PS3 na rozdíl od Xboxu nepodporuje počítačové monitory, protože nikde nelze nastavit přímé počítačové rozlišení. Váš monitor by tedy musel umět zobrazit jedno z HDTV rozlišení, nebo režim 480i/p skrze DVI přípojku. Propojení přes analog pak nemá díky své hrozné kvalitě význam.

U PS3 tak platí, že má větší hodnotu jen pro majitele HDTV televizí s podporou alespoň formátu 720p. Na klasické "bedně" si grafiku ve vysokém rozlišení vůbec nevychutnáte. Doporučujeme propojení skrze HDMI, či DVI kabel, protože rozdíl k lepšímu oproti komponentu je velmi dobře patrný (lepší barvy, ostrost). Nicméně s podporou režimu 1080p to stejně není vůbec horké, protože velká část aktuálních her na trhu jej zatím stejně nepodporuje. Výjimku tvoří jen hry na PlayStation Store, které jej umí všechny.

Foto: Hratelně.cz

Sixaxis ovladač
Kapitolou samu pro sebe je hojně diskutovaný ovladač. Vždy se nám s Dualshockem hrálo dobře, ale když jsme přičuchli k xboxovému joypadu, rázem jsme Sixaxis zavrhli. Xboxový má totiž daleko příjemnější a mírně zdrsněný povrch, stejně jako ergonomičtější tvar. Zkrátka se většině lidí lépe drží. Sixaxis je vyroben opět z velmi kluzkého a poloprůhledného plastu, takže po chvíli hraní vám začne vyklouzávat z rukou. Čelní tlačítka jsou pak nevhodně zalomena a dolní pár (napodobuje spoušť) se nedá prakticky pořádně držet - jeho zbytečné naklonění způsobuje stále padání bříšek prstů. Uprostřed ovladače je pak tlačítko s logem PS, díky kterému můžete podobně jako na X360 vypnout hru nebo konzoli (bohužel tedy nemůžete mezi menu PS3 a hrou plynule přepínat, jako to umí právě Xbox).

Pohybové ovládání nás moc nevzrušuje, stejně zatím ještě nemá valného využití (ale takový God of War 3 by díky tomu mohl nabýt nových rozměrů rozkoše), velká škoda chybějících vibrací, ale do budoucna se to díky zakoupení licence změní proto dnes vidíme zbytečnou investici do dalšího ovladače. Joypad je jinak velmi lehký, což jeho stabilitě také dvakrát nepřidá.

V ovladači je pevně zabudovaný akumulátor, a když mu začne docházet šťáva, budete ho muset propojit poměrně krátkým USB kablíkem s konzolí. To nepovažujeme za ideální řešení. Kvalita a životnost malých akumulátorů nebude jistě moc velká a chození do servisu se mimo záruční dobu jistě prodraží. Na Xboxu si můžete vybrat z tužkovek, co máte doma po ruce (zinko-uhlíkové, alkalické, nebo nabíjecí), popřípadě dokoupit nabíjecí pack ze několik stovek. Tohle si však každý člověk musí rozhodnout sám. Nicméně i tak považujeme Sixaxis za vůbec nejslabší článek PS3, v tomto směru Microsoft zdaleka vede.

Hry a interface
K evropskému startu je postupně připravena asi třicítka titulů, což je sice dost, ale z nich je pouze slabá osmička exkluzivně pro PS3. Launch je tedy zhruba stejný, jako u staršího Xboxu. Prim momentálně hrají multiplatformové tituly. Více jsme se hrám věnovali v první a druhé sérii recenzí. Jinak si myslíme, že dnes speciálně kvůli hrám nemá cenu PS3 kupovat, protože opravdu kvalitní tituly jsou snad jen dva. Motorstorm a díky multiplayeru i Resistance: Fall of Men, případně ochutnávka Gran Turismo HD. Xbox je na tom dnes přirozeně daleko lépe, i když jeho žánrový rozsah stále trošku pokulhává.

Ovládací interface PS3 je stejný jako na PSP - menu, ikony, virtuální klávesnice na obrazovce. Po posledním updatu byla nevhodná klávesnice trošku lépe a přehledněji vyřešena. Interface tak vypadá zajímavě a elegantně (Michalovi však dashboard Xboxu360 přijde přehlednější a veselejší, je to holt otázka vkusu). Díky dobré ergonomii a logickému členění se však v menu PS3 určitě neztratíte. Velmi dobrou vlastností je možnost zálohování celého obsahu pevného disku na externí média (USB a externí HDD disky), např. z důvodu výměny pevného disku konzole.

Ostatně má PS3 i diskového managera, který dovoluje jej rozdělit na více oddílů, nebo rychle i pomalu naformátovat, což se jistě bude hodit při dalším prodeji konzole. Škoda ale toho, že PS3 nemá správce souborů, kde lze v jednom přehledu nalézt úplně všechny položky na disku a pracovat s nimi. Proto je např. mazání více různých věcí (hudba, obrázky, atd.) hodně zdlouhavé a musíte se stále přepínat do složek s mazanými soubory. Nelze ani jednoduše vymazat hráčské profily.

Foto: Hratelně.cz

Funkce internetu
Důležité je říci jedno: Internet a hraní online je úplně zadarmo (nepočítáme poplatky vašemu providerovi). Perfektní je zabudovaný webový prohlížeč s podporou záložek, historie, Flashe, Javascriptu, nových oken i streamování videa. Zobrazení přes celou obrazovku je naprosto úžasné, na LCD televizi řádně vyniknou barvy a i písmo je maximálně ostré (lze zvětšovat i zmenšovat). Nepříjemné je pouze otravné potvrzování každého spuštění Javy před načtením nové www stránky. Škoda že chybí možnost ukládat stránky offline na pevný disk, vystačit si musíte s oblíbenými. Pokud budete chtít přes browser pustit ICQ2Go, taktéž narazíte a podobně je tomu i u internetových rádií, která prostě nepřehrajete. Stejně tak má browser problémy s českou diakritikou.

PlayStation Store jsme se také věnovali v samostatném článku. Pro českého uživatele je zde stále ten problém, že si sice může udělat účet (k čemuž ho Sony samo nutí možností získání Blu-Ray disku Casino Royale zdarma), nicméně přistup do Store mu bude odepřen. Jedinou možností tak je opět registrace na jeden z okolních států Více tedy v našem tématu.

V evropské verzi konzole je také k dispozici služba Folding@Home, která je variací na známý program SETI@Home - spustíte software a vaše PlayStation tak ve volném čase počítá důležité a na výpočet velmi náročné úlohy. V tomto případě jde o práci s molekulami a buňkami pro výzkum rakoviny, Alzheimera nebo Parkinsonovi nemoci. Zajímavé na Folding@Home je ale to, že po připojení se vám objeví celá zeměkoule a vy uvidíte všechny momentálně připojené konzole. Model Země je trojrozměrný, takže můžete rotovat, zoomovat a systém dokonce počítá i kam zrovna svítí slunce a kde je zrovna měsíc. Jde o velmi zajímavý zážitek, který si budete byť jen na pár chvil dopřávat takřka denně. Víte kolik konzolí je na Kubě?

Zpětná kompatibilita
Příkladnou kompatibilitou s PSOne a PS2 hrami bohužel PS3 nijak nevyniká. Na internetu je sice seznam podporovaných her, ale z našich zkušeností to vypadá, že situace je o něco horší. Některé hry totiž nespustíte vůbec, což je třeba případ našeho Burnout 3 Takedown, některé zase budou mít problémy s blikajícími texturami, videii atd. a jen část toho poběží v pořádku, jako třeba Tekken 5. Tohle se snad zlepší s dalšími update.

PSP lze také propojit s PS3 skrze funkci Remote Play (je však třeba poslední aktualizace firmware). Tato služba umožní, že se menu zobrazí na displeyi handheldu a díky propojení tak můžete využít obsahu konzole - přehrávat na hard disku uložené mp3, pouštět si trailery, které PS3 přímo upravuje pro potřeby PSP. Pokud ale čekáte, že si zahrajete MotorStorm v pidirozlišení, musíme vás zklamat, tohle opravdu nejde. Každopadně můžete využít ostatních funkcí konzole jako je internetový browser a PlayStation Store, kde si můžete pro svoje PSP zakoupit hry ze stařičké PSX. To je však zatím možné jen u amerického obchodu. Tomuto tématu jsme se více věnovali zde.

Foto: Hratelně.cz

Multimediální funkce
Prohlížeč obrázků a fotografií disponuje několika režimy, kde jednoznačně vede velmi pěkné slideshow, kdy se zmenšené fotky hází na bílý stůl v efektní animaci. Výběrem fotky si ji poté roztáhnete na celou obrazovku v klasickém náhledu. Kromě obyčejného prohlížeče, pak ještě konzole umí taktéž pěknou funkci Portrait, kdy jsou jednotlivé fotky dramaticky zoomovány, nebo přejížděny, jako je to například u televizních dokumentů. Když si k tomu na pozadí pustíte hudbu, máte hned z nafocené dovolené jiný zážitek.

Hudební přehrávač je trošku chudší než na Xboxu, nešlo v něm např. vůbec vytvářet programy, čili playlisty. Samozřejmě nechybí ani množství barevných vizualizérů, ovšem velmi jednoduché rozhraní v podobě balíku malých bílých ikonek je možná až moc spartánské. Xbox je v tomto určitě lépe zařízen. Grabování hudby z CD na pevný disk je ale velmi rychlé, potěší i volba formátu (mp3, atrac...) a bitrate použitý při převodu.

DVD a Blu-Ray přehrávač nabízí prakticky tytéž funkce a rozhraní jako jeho starší PS2 mutace. Oproti Xboxu nedokáže upscalovat DVD filmy do HDTV rozlišení, ale také si pamatuje poslední místo filmu i po vypnutí konzole, kde lze příště pokračovat ve sledování. Velmi pěkné je i unikátní nazvučení a tapeta na pozadí při vybrání ikonky každé uložené hry, kdy se např. při najetí na ikonku Gran Turisma HD objeví jeho tapeta a začne hrát vlastní hudba. Podobné ikonky si můžete udělat i pro vlastní videa a trailery.

Periférie
Zkoušeli jsme i propojení s kamerku EyeToy, kterou sice PS3 indikuje, ale vlastní kamerka se k velkému údivu nedá téměř na nic použít (měl by fungovat videochat, ale ten jsme si bohužel neosahali). Taktéž USB headset z PS2 i bluetooth sluchátko k mobilu PS3 rozpozná, ovšem lze je použít jen pro uzavřený chat, nebo komunikaci ve hře. Vůbec komunikace mezi přáteli je na PS3 ještě v plenkách, nabízí se kromě pozvánky do chatu již jen editor textových zpráv, který zašle zprávu jen na jednoho příjemce s možností vložit jediný obrázek z disku o max. velikosti 1MB. Hlasové a video zprávy oproti Xboxu zcela chybí, ovšem Xbox zase neumí vkládat do zpráv uložené obrázky, takže si nevyberete.

Je docela překvapivé, že za několikadenní hraní po internetu jsme narazili pouze na několik málo hráčů s headsety. Drtivá většina online hráčů vůbec při hře nekomunikuje, takže to velmi kazí zábavu a díky tomu je zatím multiplayer spíše nudnou záležitostí hlavně v kooperačních režimech, u autíček to samozřejmě vůbec nevadí. Jinak nesmí chybět špořič obrazovky a poměrně pokročilý rodičovský zámek. Připojená USB myš funguje v pořádku, stejně jako USB klávesnice z PC, ale při zapojení bezdrátové sady těchto periferií ovládání velmi zlobilo a kurzor si dělal co chtěl.

Resumé
Závěrem tak stavíme obě soupeřící konzole zhruba na stejnou rovinu. Každá má něco, co druhá ne, a každá má své dobré i špatné vlastnosti. Nicméně pro většinu potenciálních zákazníků jsou směrodatné hry a v tomto ohledu si budete muset na pořádný nášup konkurenceschopných titulů pro PS3 na rozdíl od Xboxu ještě nějaký ten čas počkat. Zatím je jediným důvodem MotorStorm, případně Gran Turismo HD. Pokud jste však nyní doma HD Ready a chcete koukat na Blu-Ray filmy, je nová PS3 výborným ekvivalentem k ostatním přehrávačům, které stojí i dvakrát tolik. Taktéž je důležité si uvědomit potenciál, který v konzoli dřímá a za který byste museli u konkurence ještě něco doplatit

Článek je připraven ve spoluprácí s webem GamePro.cz a obchodem PlayCentrum, kterým tímto děkujeme!

 

Právě se děje

Další zprávy