Malý průvodce konzolemi - Xbox 360

Michal Jonáš
9. 1. 2008 2:36
Dostali jste Xbox 360 pod stromek a ptáte se, co s ním?
Foto: Microsoft

Počínaje dnešním článkem jsme si pro vás připravili takového malého průvodce všemi domácími konzolemi na aktuálním trhu, který si klade za cíl stručně seznámit čtenáře s nejlepšími funkcemi a prvky každé platformy zejména v porovnání s konkurenty. Pokud jste tak dostali pod stromeček např. nějaký finanční obnos, možná vám náš seriál napoví, kterou konzoli si v novém roce zvolit.

Jako úvodní přichází na řadu první novogenerační konzole na našem trhu Xbox 360, aby jej v dalších dílech následovala PS3, její starší bratříček PS2 a seriál uzavřeme Nintendem Wii. U Xboxu platí asi nejvíce zlaté pravidlo, že pro využití všech funkcí konzole je prakticky nutné připojení na internet, protože bez něj se rázem připravíte o půl zábavy. Ze všech dnešních konzolí totiž Xbox disponuje nejsofistikovanějšími online službami, které ostatní velice často kopírují.

Nejrozsáhlejší nabídka komunitních funkcí obsahuje nejen online seznamy přátel, zasílání textových, zvukových, obrazových zpráv a chat, ale také komunikačního klienta Microsoft Messenger. Vždy víte, kdo z vašich přátel se připojil a co právě dělá a nejjednodušším možným způsobem je můžete pozvat do své hry. Internetový obchod Xbox Marketplace dnes ukrývá jasně největší sbírku stažitelného obsahu, od hráčských obrázků a tapet do prostředí konzole, přes demoverze, přídavky do her, až po videoklipy a filmové trailery.

Položky se počítají na stovky a každý den něco nového přibývá. Navíc se velice často vydávají očekávané demoverze na Xbox ze všech platforem nejdříve. Vynikající službou je Xbox Live Arcade, což je každý týden doplňovaná databáze arkádových hříček pro celou rodinu, kde naleznete nejen nové kousky, které může hrát opravdu každý, ale hlavně zdařilé a modernizované remaky klasických her z automatů, historických počítačů i starších konzolí. Čerstvou novinkou je možnost stahování plných verzí her, jež jsou jinak v běžném prodeji (např. Tomb Raider: Anniversary) a také špičkových her z prvního Xboxu (např. Halo, Fahrenheit, ad.).

Mnoho hráčů sice zazlívá Xboxu jeho zpoplatnění online hraní, ale právě díky tomu má online služba této konzole zdaleka nejširší nabídku funkcí a obsahu, v níž chybí pouze internetový prohlížeč. Počítat ale musíte bohužel i s nižší spolehlivostí konzole a větším hlukem DVD mechaniky i chlazení. Jako jediný přístroj na trhu Xbox 360 nativně podporuje mimo televizí i zobrazení na pc monitorech a skvěle funguje propojení do domácí sítě, nebo přímo s počítači využívající Windows XP a vyšší. Díky tomu pak Xbox snadno funguje jako jukebox, streamující mediální soubory z vašeho počítače třeba v jiném pokoji.

S velkým zájmem se setkala zajímavá funkce achievementů, tedy po našem takových malých odměn za postup hrou. Za splnění různých lehčích i těžších úkolů dostáváte odměny v podobě plaket, ale hlavně určitého počtu bodů. Tyto body se vám neustále sčítají do vašeho herního skóre, jež si můžete snadno porovnávat s ostatními a poměřovat takto své dovednosti. Navíc pouhý hon na splnění všech úkolů ve hře je velmi silným motivačním nástrojem např. pro opakované hraní. Nic podobného zatím konkurenti nemají.

Posledním aspektem mluvícím ve prospěch Xboxu je dnes nejširší nabídka herních titulů, i když je pravdou, že se jí často vytýká malá žánrová variabilita. Nicméně se konzole může pyšnit největším počtem exkluzivních titulů, z nichž jsou navíc některé kompletně počeštěné. V příštím díle se podíváme na možnosti PS3.

Nejlepší exkluzivní hry pro Xbox 360 podle Hratelně.cz:
Crackdown - Unikátní komiksově laděná akční hra, udivující zcela otevřeným herním světem a akrobatickými možnostmi geneticky modifikovaných hlavních hrdinů. Nikde jinde si tolik neužijete skákání z jedné budovy na druhou. Znamenitou audiovizuální složku ještě vylepšuje profesionální český dabing.

Forza Motorsport 2 - král silničních automobilových simulátorů exceluje znamenitou a rychlou grafikou, pokročilými online funkcemi, reálnou fyzikou, i jízdními vlastnostmi. Navíc je hra v češtině.

Halo 3 - atmosférická sci-fi střílečka drží titul pro nejprodávanější zábavní produkt všech dob a stala se také nejprodávanější hrou minulého roku bez rozdílu platforem. Upřít se jí nedá rozmanitý multiplayer, vyspělé provázání s webem hry, ale také znamenité editační funkce.

Mass Effect - výborné RPG z futuristického světa budoucnosti disponuje skvěle prezentovaným příběhem a perfektním skloubením všech prvků hratelnosti. Pochvalu si zaslouží za opravdový vliv vašeho chování na další pokračování děje.

Project Gotham Racing 4 - Znamenité arkádové závody luxusních aut a motocyklů pro všechny hráče v atraktivních městech po celém světě probíhají za dynamického počasí i různých ročních dob. Ovládání je maximálně přístupné, nechybí ani pořizování vlastních fotografií i videoklipů a potěší také české titulky.

Téma do diskuze: Napište nám váš žebříček nejlepších exkluzivních her pro Xbox 360!

 

Právě se děje

Další zprávy